Αδιάφορη η Ομόνοια, ε; Αδιάφορο το ματς με τη Γρανάδα, ε;

Μεγάλο κακό έκανε η αντιμετώπιση του αγώνα στην Κύπρο ως ‘απέναντι σε αδιάφορη ομάδα’. Ίσως και φιλική. Μολονότι ο Γκαρσία επεσήμανε το αντίθετο, αυτό πέρασε σε όλο το σώμα του ΠΑΟΚ. 

Αδιάφορες ομάδες δεν υπάρχουν. Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από τραγωδίες που έπαθαν οι ενδιαφερόμενοι από τους αδιάφορους. Το ‘Αδιάφορη Ομάδα’ είναι μια αυθαίρετη δημοσιογραφική ερμηνεία. Οι παίκτες όταν μπουν στο χορτάρι παίζουν. Για το παιχνίδι πρώτα-πρώτα, από ένστικτο, για τον εαυτό τους, τα στατιστικά τους, τα Bonus, την ομάδα (έστω σαν ένα καλό φιλικό). Αν υποθέσουμε ότι παρ’ όλα αυτά σε έναν αγώνα χωρίς άμεσο όφελος δεν βάζουν και πολύ τα πόδια στη φωτιά ή δεν τρέχουν πολύ, αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός πως παίζουν χωρίς άγχος, ενώ ο ενδιαφερόμενος καίγεται και έχει άγχος.

Όλοι κυνηγάνε  βαθμούς και για το αύριο. Ο ΠΑΟΚ;

Υπάρχει κα κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Οι έξυπνες ομάδες τους ωθούν να παίξουν και για τη βαθμολογία τους στην ΟΥΕΦΑ κάτι που αγνοεί ο ΠΑΟΚ. Κάθε νίκη φέρνει 2.000 βαθμούς. Η ισοπαλία 1.000 βαθμούς. Το 20% με 25% πάει και στη χώρα. Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεις έτσι εύκολα μια ομάδα ως αδιάφορη;

Αδιάφορο με τη Γρανάδα; Πως τολμάτε;

Εν πάσει περιπτώσει ο αγώνας με ην Ομόνοια πέρασε. Διαφωνώ όμως και εξοργίζομαι με τον χαρακτηρισμό από ορισμένους, του αγώνα με τη Γρανάδα, ως αδιάφορου. Κύριοι είναι σημαντικότερος ακόμη και από το αν είχαμε ελπίδες να προκριθούμε. 

Είδατε τη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ; Ξέρετε τι γίνεται; Δεν μπορεί να βλέπετε τόσο κοντά. Μόλις προχθές καταριόμασταν την ομάδα του 2018-19, τον τότε προπονητή, τους εαυτούς μας, όλους, διότι δεν δόθηκε σημασία στην Ευρώπη και πέσαμε στη βαθμολογία, μολονότι η αιτία αυτού του γεγονότος ήταν τίτλοι που κατακτήθηκαν τελικά, στην Ελλάδα. Τους οποίους τόσο πολύ θέλαμε και τόσο πολύ χαρήκαμε. Αν θέλει όμως η ομάδα να ανέβει επίπεδο πρέπει να βελτιώσει τη βαθμολογία της στην ΟΥΕΦΑ. 

Πενιχρό όφελος τελικά φέτος και πάλι στους αδύνατους

Φέτος ο ΠΑΟΚ πήρε μόλις 4.000 βαθμούς. Όσους θα έπαιρνε ως Bonus αν περνούσε στο CH, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα έφερνε μετά. Με το EUL, όπου οι βαθμοί για νίκη και ισοπαλία είναι οι ίδιοι, είχαμε πεί ότι αν και χάθηκαν δόξα και χρήματα, είναι ευκαιρία συγκέντρωσης βαθμών. Μπορούσαμε και 10.000 να πάρουμε στο σύνολο. Αυτό θα ήταν καλύτερο και από μια συμμετοχή στο CHL, ίσως και από ένα πρωτάθλημα.

Μόνο την Ομόνοια αν κερδίζαμε τις δύο φορές και με μια ακόμη ισοπαλία με τη Γρανάδα, θα είχαμε άλλες 4.000 βαθμούς και την πρόκριση. Άρα πιθανότητες και για άλλους βαθμούς στη συνέχεια. Αν έπαιρνε αυτούς τους βαθμούς, ο ΠΑΟΚ θα ανέβαινε ψηλά στη βαθμολογία, τόσο ώστε στις κληρώσεις στα επόμενα χρόνια να είναι σχεδόν παντού στους ισχυρούς. Τα θεμέλια δηλαδή για ένα καλό μέλλον. 

Τώρα χάθηκαν όλα αυτά. Χάθηκαν και οι βαθμοί για την Ελλάδα και μάλιστα υπέρ της ανταγωνίστριας Κύπρου. Αυτό είναι μια ιστορία που μας πληγώνει. Διότι, αν ο ΠΑΟΚ θέλει Ευρώπη, αυτό περνάει και μέσα από την ισχυρή θέση της Ελλάδας. Την οποία ο ίδιος δεν ισχυροποίησε καθόλου τα τελευταία χρόνια. 

Τελευταία ευκαιρία βελτίωσης της βαθμολογίας η Γρανάδα

Υπάρχουν μερικά παράδοξα σχετικά με τη βαθμολογία τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες. Αν περνούσε η ομάδα στο CHL θα έπαιρνε Bonus 4.000 βαθμούς, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στη συνέχεια. Τώρα μπορούμε όμως να σώσουμε τους 2.000 βαθμούς αν νικήσουμε τη Γρανάδα. 2.000 βαθμούς τους οποίους θα κουβαλάμε και θα αξιοποιούμε για πέντε χρόνια. Και ο κάθε βαθμός είναι πολύτιμος. Τον Σεπτέμβριο ανεβήκαμε από τους αδύναμους στους ισχυρούς για ελάχιστους βαθμούς, σε ένα βράδυ. Επίσης, ο ΠΑΟΚ βάζοντας στην 5ετία τη φετινή χρονιά σπρώχνει έξω τη χρονιά 2015-16, όπου είχε πάρει 4.000 βαθμούς. Άρα για να βελτιώσει τη θέση του πρέπει να πάρει φέτος κάτι παραπάνω και η τελευταία ευκαιρία θα είναι την Πέμπτη.

Πως τολμάτε και λέτε ότι είναι αδιάφορο το ματς με τη Γρανάδα;