Σχετικά βελτιωμένη είναι η εικόνα που αφορά το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού σε αυτά, αφού, όπως διαπιστώθηκε, μειώθηκε κατά 20% σε μια εβδομάδα. Τα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 9, 11 και 14/12 δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τείνοντας προς σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.
«Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα συντείνουν σε αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε εδώ και εβδομάδες, ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μια νέας έξαρσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Η πρωτοποριακή μέτρηση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, πραγματοποιείται σε πέντε στάδια. Όλα ξεκινούν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ στην περιοχή της Σίνδου, δίπλα από τον Γαλλικό ποταμό σε έκταση 400 στρεμμάτων. «Καθημερινά έρχονται από την πόλη 150.000 με 160.000 κυβικά λυμάτων και από την είσοδο ενός αυτόματου 24ώρου δειγματολήπτη αντλείται καθημερινά ένα σταθμισμένο δείγμα στο οποίο γίνονται οι φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις» είχε πει στο ethnos.gr ο υπεύθυνος Χημικός Μηχανικός της ΕΥΑΘ Κώστας Κωτούλας.
Στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ βρίσκεται μια μεταλλική δίφυλλη ντουλάπα, που μέσα έχει μία αντλία και τα μπουκάλια μέσα στα οποία συλλέγονται μέσω αυτόματης διαδικασίας δείγματα των λυμάτων. Τα δείγματα μίας μέρας και της επόμενης ενώνονται από το προσωπικό της ΕΥΑΘ σε ένα άλλο μπουκάλι που πηγαίνει μετά στο Χημείο για την ανάλυση. Οι μετρήσεις γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ενώ υπάρχουν 24 περιβαλλοντικοί παράμετροι που παίζουν ρόλο στην μέτρηση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα. Από την λήψη του δείγματος και μέχρι να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα απαιτούνται 24 ώρες.
Στο δεύτερο στάδιο γίνεται υποδοχή του δείγματος του λύματος από το εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Αμέσως μετά μεταφέρεται στο Εργαστήριο Μοριακής Ανάλυσης του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Στο τέταρτο στάδιο έρχονται οι τιμές των μετρήσεων και των φυσικοχημικών αναλύσεων στην ομάδα του τμήματος Χημείας όπου πραγματοποιείται ο εξορθολογισμός των τιμών του ιικού φορτίου. Τελευταίο στάδιο είναι η αξιολόγηση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων και η συσχέτιση με κλινικά δεδομένα.
πηγή: ethnos.gr