«Χρυσάφι» από Πατούλη για τα rapid tests του Καρυπίδη της ΠΑΕ Άρης

Όχι δεν πρόκειται για κάποια «τρολιά» από αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά για τα έργα και τις ημέρες του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης προμηθεύτηκε rapid test από εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου Καρυπίδη της ΠΑΕ Άρης σε τιμή 9,31 ευρώ το ένα όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του επίσης «γαλάζιου» Απόστολου Τζιτζικώστα προμηθεύτηκε rapid test σε τιμή τρεις φορές χαμηλότερα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 2021, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης αναφορικά με την «έγκριση πρακτικού γνωμοδοτικής επιτροπής για την προμήθεια 107.066 κιτ ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV2 (rapid test)» όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό. Για την προμήθεια είχε συνεδριάσει τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντικείμενό της ήταν η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της σύναψης σύμβασης της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού Covid-19 (rapid test)», προϋπολογισμού 1.000.000,00€ πλέον ΦΠΑ».

Για την προμήθεια δεν είχε γίνει δημοσίευση προκήρυξης αλλά πρόσκληση σε διαπραγμάτευση «με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει μόνο τιμής».

Τρεις εταιρείες υπέβαλλαν προσφορά προς την Περιφέρεια. Η REMEDY PHARMACEUTICALS IKE, η ΠΑΝΙΦΑΡΜ ΑΕ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ και η AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED. Η τελευταία είναι συμφερόντων του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη και της αδερφής του. Μάλιστα το 2019 η AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED είχε αποκτήσει το 89.93% των μετοχών της ΠΑΕ Άρης.

Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο της Περιφέρεια Αττικής, η τιμή της AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED για κάθε τεστ ανήλθε σε 9,31 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η τιμή της REMEDY PHARMACEUTICALS IKE σε 9,90 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Τελικά η επιτροπή με ομόφωνη γνωμοδότηση της ανακήρυξε ανάδοχο της προμήθειας την «AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED», για το ποσό των 9,26 ευρώ όπως αναφέρεται. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση της τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

Ωστόσο κατά της απόφασης υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τα οποία και καταψήφισαν την απόφαση. Οι λόγοι ήταν τόσο το κόστος της ανάθεσης όσο και η διαδικασία. Συγκεκριμένα τα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπή Μπαλάφας Γεώργιος και Λογοθέτη Αικατερίνη καταψήφισαν την απόφαση επειδή τάχθηκαν υπέρ της ανοικτής πρόσκλησης. Όπως σημείωσαν με αυτή, «θα μπορούσε να διασφαλίσει σαφώς οικονομικότερες προσφορές από τις ληφθείσες μέσω της κλειστής πρόσκλησης σετρεις συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς.

Τα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κ.κ Κατσικάρης Δημήτριος και Μεθυμάκη Άννα καταψήφισαν επίσης την απόφαση για λόγους κόστους. Όπως σημείωσαν, «αγοράζουμε το προσφερόμενο κινέζικης παρασκευής εστ με 9,26 ευρώ, ενώ μπορεί να αγοραστεί από τη «ηλεκτρονική αγορά» της Κίνας στα 2,80 δολάρια = 2,30 ευρώ ανά τεμάχιο». «Είναι απολύτως προφανές ότι αγοράζουμε τα Τεστ σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά σημείωσαν.

Τρεις φορές πιο φθηνά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ας δούμε όμως τι ισχύει σε άλλες Περιφέρειες και πως κινήθηκαν για την προμήθεια rapid tests. Στις 16 Δεκεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεδρίασε για την προµήθεια «60.000,00 rapid test για τις ανάγκες της 3ης ΥΠΕ και της 4ης ΥΠΕ (30.000 για την κάθε ΥΠΕ) διάγνωσης Covid-19)» προϋπολογισµού 510.00,00€ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ (481.132,08€ άνευ ΦΠΑ 6%)». Για την προμήθεια είχαν υποβάλλει προσφορές 12 εταιρείες. Μεταξύ αυτών και η AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED συμφερόντων Καρυπίδη, η οποία έδωσε χαμηλότερη προσφορά σε σχέση με αυτή στην Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα η προσφορά της ανήλθε σε 7,98 ευρώ άνευ ΦΠΑ. Τελικά ως ανάδοχος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία VAKTRO SCIENTIFIC, με τιμή προσφοράς τα 3,85 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Δηλαδή σχεδόν τρεις φορές από ότι τα προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής, κάτι που επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες όσων καταψήφισαν την απόφαση Πατούλη.

πηγή: documento.gr