Βαριά “καμπάνα” του ΕΣΡ στο ΣΚΑΪ για το “Big Brother”!

Πρόστιμο της τάξεως των 150.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο ΣΚΑΪ για δύο περιστατικά που έγιναν στο σπίτι του «Big Brother».

Το πρώτο αφορά παίκτη που μίλησε για «βιασμό» και γενικά για προτροπή σε σεξουαλική βία έναντι γυναικών, σε απόσπασμα που μεταδόθηκε τον Σεπτέμβριο, με το κανάλι να τιμωρείται με 30.000 ευρώ για «μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου», 30.000 ευρώ για «παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της αξίας του ανθρώπου» και 30.000 ευρώ για «προβολή συμπεριφορών που υποτιμούν το γυναικείο φύλο».

Το δεύτερο περιστατικό αφορά τσακωμούς και ύβρεις μεταξύ παικτών και απειλή για χειροδικία, που μεταδόθηκε τον Δεκέμβριο. Για αυτό το συμβάν ο τηλεοπτικός σταθμός καλείται να καταβάλλει 30.000 ευρώ για «προβολή υποβαθμισμένου ποιοτικά προγράμματος» και 30.000 ευρώ για «μετάδοση σε ώρες που συνηθίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση οι ανήλικοι προγράμματος που μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ηθική και πνευματική τους ανάπτυξη».

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΚΑΪ, που υποστήριξε ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν είναι αρμόδια να ελέγξει την πρώτη περίπτωση (περί «βιασμού») διότι μεταδόθηκε μόνο διαδικτυακά, ότι το ΕΣΡ κρίνει αμερόληπτα το κανάλι, ότι οι ύβρεις που ακούστηκαν (στη δεύτερη περίπτωση) ήταν ολιγόλεπτες και μεμονωμένες και πως οι παρουσιαστές του ΣΚΑΪ που τις αναπαρήγαγαν ήταν επικριτικοί απέναντι σε αυτές.