Ο Γιάννης Κουτραφούρης, μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ύστερα από την απόφαση της Ομοσπονδίας να αναβάλει τις εκλογές.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Γιάννης Κουτραφούρης:
«Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα αθλητικών σωματείωνμελών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού Μητρώου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. και για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση, με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Η απόφαση αυτή, αν μη τι άλλο εκφράζει την πλειονότητα των σωματείων, βάζοντας «τέλος» σε παράνομους αποκλεισμούς και ακυρότητες της διαδικασίας, ενώ βγαίνει μία απόφαση που βάζει το Νόμο πάνω από όλα, βάζοντας τα πράγματα στην θέση τους.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, πρώτα από όλα για το ίδιο το άθλημα, καθώς μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να ψηφίσουν σωματεία που έχουν αθλητική αναγνώριση και αγωνιστική παρουσία! Τα σωματεία πρέπει να συμμετάσχουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να αποφασίσουν όλα μαζί τί θέλουν για το μέλλον του αθλήματος…
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι αντιδράσεις των δύο –εκ των τριών- υποψηφίων για την Προεδρία της Ε.Ο.Κ. των κ.κ. Βαγγέλη Λιόλιου, Παναγιώτη Φασούλα δεν ήταν οι ορθότερες και θα μπορούσε η συμπεριφορά τους να θεωρηθεί αδιανόητη, καθώς με βάση τα όσα έχουν δηλώσει στην προεκλογική περίοδο θα έπρεπε ν΄ αναζητούν την «ενότητα του χώρου» από την «επομένη των εκλογών».
Μετά την απόφαση αυτή και τη μετάθεση των εκλογών για τις 23 Μαΐου, άρχισαν να κάνουν λόγο για «ταφόπλακες» και για ημερομηνίες εκλογών. Αντί να τους ενοχλεί η «συρρίκνωση» του αθλήματος και η μείωση των σωματείων, που θα έχουν το δικαίωμα ψήφου, τους ενοχλεί μόνο η παράταση των εκλογών και η πιθανή διοίκηση του Πρωτοδικείου;
Δεν είχαν αντιληφθεί, πώς το τελευταίο διάστημα είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση που είχε στόχο να μικρύνει το Μπάσκετ, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που θα περιόριζαν τον αριθμό σωματείων που θα ψήφιζαν.
Μήπως στην πραγματικότητα, είναι δύο από τους «ηθικούς αυτουργούς» των συνεχόμενων ρυθμίσεων και των όσων απίστευτων έχουμε παρακολουθήσει να συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό; Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με «επιστημονικό τρόπο» αλήθεια, για συρρίκνωση του αθλήματος με περιορισμένο αριθμό των σωματείων που θα ψηφίσουν στις εκλογές, προκειμένου να «ελεγχθούν» όσο γίνεται καλύτερα οι εκλέκτορες, δεν τους ενόχλησε; Δηλαδή το ότι άφησαν να μιλάνε για σωματεία-σφραγίδες στο Μπάσκετ, που τους είχε αναδείξει, δεν τους είχε ενοχλήσει;
Αδιανόητη συμπεριφορά, την στιγμή που όλοι στις δηλώσεις τους μέχρι σήμερα, έδειχναν και επιζητούσαν την «ενωτική διάθεση». Πώς θα γίνει αυτό; Με τέτοιες αντιδράσεις, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βάζουν κι άλλη…φωτιά στην προεκλογική περίοδο. Επί της ουσίας, τίποτα άλλο και τίποτα περισσότερο…
Ειδικά ο κ. Λιόλιος, που τώρα δείχνει πώς κόπτεται για τη νομιμότητα, περιοδεύει περισσότερο από ένα χρόνο σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας και κάνει προεκλογικό αγώνα, πολύ νωρίτερα από την προκήρυξη των εκλογών.
Ο παράτυπος αποκλεισμός των σωματείων, που κέρδισαν το δικαστήριο χθες, δεν τους είχε ενοχλήσει τόσο καιρό; Τι θα έλεγαν προεκλογικά στους παράγοντες αυτών των σωματείων; Αν εκλεγούν αύριο, δεν θα είναι όλων των σωματείων του ελληνικού Μπάσκετ; Παρά μόνο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου; Των υπολοίπων που έχουν αθλητική δραστηριότητα όχι;
Δηλαδή και για να τεθεί ένα παράδειγμα προς τους φίλους του ελληνικού Μπάσκετ που θα κάνει πιο κατανοητό το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης σε ποια κατηγορία ομάδων ανήκει; Και δεν εννοούμε την Α1 κατηγορία που αγωνίζεται φέτος, αλλά στην κατηγορία ομάδων, που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου!
Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου, απέδειξε για μία ακόμα φορά και μάλιστα περίτρανα, πώς ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός των σωματείων αυτών, δεν ήταν ευθύνη δικιά τους, αλλά των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που ακόμα «ψάχνεται» και δεν έχει «προλάβει» να εξετάσει τους φακέλους των σωματείων, μεταφέροντας την ευθύνη αλλού».