Στην έγκριση του νέου φορμάτ του Champions League από το 2024 κι έπειτα θα κληθεί να προχωρήσει η εκτελεστική επιτροπή της UEFA την προσεχή Τετάρτη (31/3).
Ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων θα αυξηθεί από τις 32 στις 36 και κάθε ο αριθμός των εγγυημένων παιχνιδιών (ο ελάχιστος δηλαδή αριθμός παιχνιδιών) κάθε ομάδας θα αυξηθεί από έξι που είναι τώρα σε δέκα (πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας).
Δεν θα έχουμε ομίλους, αλλά πρωτάθλημα 36 ομάδων. Δεν θα παίζουν όλοι με όλους καθώς όπως αναφέραμε κάθε ομάδα θα παίζει δέκα ματς. Κάθε ομάδα θα ορίζεται από αριθμό δυναμικότητας από το 1 έως και το 36 και από εκεί θα προκύπτουν οι αντίπαλοί της.
Παράδειγμα: Μία ομάδα από το γκρουπ δυναμικότητας θα παίξει δύο ματς με άλλες δύο ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, τρεις από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, τρεις από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και δύο από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2=10 αντίπαλοι, 10 ματς).
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις θα προκριθούν απευθείας στους 16. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες (κάτω από τις πρώτες οκτώ, από την 9η έως και την 24η θέση) θα παίξουν σε playoffs μεταξύ τους. Από εκεί θα προκύψουν οι άλλες οκτώ για τη νοκ-άουτ φάση των 16.
Τώρα έχουμε 32 ομάδες. Ποιες θα είναι οι άλλες τέσσερις για να οδηγηθούμε στις 36 ομάδες. Η πρόταση της UEFA είναι να δώσει μία από αυτές τις τέσσερις θέσεις στην ομάδα που θα τερματίζει τέταρτη στο πέμπτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με βάση τη δυναμικότητα.
Για παράδειγμα πέμπτο πρωτάθλημα τώρα είναι το γαλλικό και βγάζει τρεις ομάδες στο Champions League. Αν περάσει η πρόταση της UEFA θα βγάζει από το 2024 τέσσερις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τέσσερις πρώτοι των πέντε μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (τώρα είναι το αγγλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό και δύσκολα θα αλλάξει αυτό) θα έχουν θέση στη διοργάνωση. Πιο… κλειστή Λίγκα.
Οι άλλες τρεις εκ των τεσσάρων θέσεων; Η πρόταση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι να δίδονται με βάση την ιστορική επίδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις προηγούμενες πέντε χρονιές. Αυτό θα λειτουργήσει ως «μαξιλαράκι ασφαλείας» για ομάδες που τα πήγαν καλά στην Ευρώπη, αλλά όχι καλά στα εγχώρια πρωταθλήματα για να ξαναβγούν στην Ευρώπη.
Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών το θεωρεί άδικο και προβάλλει αντίσταση, καθώς διαταράσσεται η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων. Θέλει αυτές οι τρεις έξτρα θέσεις να πηγαίνουν στους πρωταθλητές των χωρών που τώρα πρέπει να περάσουν προκριματικούς γύρους για να βρεθούν στους ομίλους. Αυτό συμφέρει χώρες όπως η Ελλάδα για τον εκάστοτε πρωταθλητή που πάντα περνά από την προκριματική διαδικασία.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η διανομή των χρημάτων. Θα γίνει σε επόμενη συνέλευση. Αναμένονται, βέβαια, περισσότερα κέρδη καθώς θα υπάρχουν περισσότερα high-profile ματς, δηλαδή ματς μεταξύ ομάδων μεγάλου ενδιαφέροντος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΤΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΠΑΛΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ
Όπως διαβάστε και πιο πάνω σε περίπτωση που εγκριθεί το νέο format θα έχουμε περισσότερα ματς. Από έξι θα αυξηθούν σε δέκα για κάθε ομάδα.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τέσσερις επιπλέον μεσοβδόμαδες αγωνιστικές και περισσότερη μπάλα. Αλλά και περισσότερους μπελάδες για τις εγχώριες διοργανώσεις (φάσεις Κύπελλων, Λιγκ Καπ όπου υπάρχουν και διεξάγονται).