Ο Κάρολ Σφιντέρσκι άρχισε την περιπέτεια του με την πολωνική εθνική ομάδα των ανδρών με υπέροχο στυλ και γκολ κόντρα στην Ανδόρα, με τον επιθετικό του ΠΑΟΚ να διαμορφώνει το τελικό 3-0.
Το σημαδιακό αυτού του αγώνα είναι ότι διεξήχθη στην γενέτειρα του Σφιντέρσκι, το Ράβιτς και σίγουρα όπως είπε και ο ίδιος σε δηλώσεις του σε πολωνικά ΜΜΕ είναι ένα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Η ιστοσελίδα sport.tvp.pl ετοίμασε ένα αφιέρωμα για τον Κάρολ Σφιντέρσκι λόγω του πρώτου του γκολ με την εθνική Πολωνίας, φιλοξενώντας δηλώσεις των πρώην προπονητών του.
Αναλυτικά το αφιέρωμα στον σέντερ φορ του ΠΑΟΚ αναφέρει :
Το Ράβιτς είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Μεγάλης Πολωνίας και της Κάτω Σιλεσίας.
Η πόλη συνδέεται κυρίως με μία από τις μεγαλύτερες φυλακές στην Πολωνία και την Ανίτα Βλόνταρτσικ, την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στην σφυροβολία.
Το όνομα του αθλητικού πρέσβη της πόλης αξίζει στον Κάρολ Σφιντέρσκι, μετά τον Ντάριους Σκρπίζακ, παίκτη της τοπικής ομάδας, Ράβια Ράβιτς που στην συνέχεια έπαιξε στην εθνική Πολωνίας. Ο Σφιντέρσκι εγινε μέλος της Ράβια Ράβιτς σε ηλικία επτά ετών.
Πριν από αυτό, είχε κλωτσήσει μια μπάλα για ώρες προς την κατεύθυνση ενός τέρματος ζωγραφισμένο στον τοίχο της φυλακής. «Συναντηθήκαμε περίπου από τις 8 έως τις 9 το πρωί, είχαμε ένα μεσημεριανό διάλειμμα και παίξαμε μέχρι τις 8 το βράδυ! Δεν υπήρχε μόνο ποδόσφαιρο, αλλά και βόλεϊ, τένις. Κάθε άθλημα συνέβαινε στην αυλή μας – λέει ο Φιλίπ Κέντζια που παίζει πλέον στην δεύτερη κατηγορία της Πολωνίας για την KKS Κάλιζ, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τον Κάρολ Σφιντέρσκι.
Τόσο ο Κέντζια, όσο και ο Σφιντέρσκι είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους παίκτες του συλλόγου της πόλης. Και οι δύο έπαιζαν συχνά με παίκτες που ήταν ένα έτος ή ακόμα και δύο έτη, μεγαλύτεροι από αυτούς.
Ο Σφιντερσκι ρίχτηκε σε βαθιά νερά από πολύ μικρός. «Ο Κάρολ ήταν μικροσκοπικός, ξεχώριζε φυσικά, αλλά με τις δεξιότητές του αντιστάθμισε όλες τις αδυναμίες που είχε σωματικά. Αργότερα πήρε απότομα ύψος», δήλωσε ο Μάρτσιν Στοχάι, ένας από τους πρώτους προπονητές του Σφιντέρσκι στην Ράβια.
Πρώην προπονητές και παίκτες τονίζουν ομόφωνα ότι ο Σφιντέρσκι από μικρός είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ένα καλό αριστερό πόδι και ένα ένστικτο σκόρερ. Ορισμένες από αυτές τις απόψεις επιβεβαιώθηκαν στο παιχνίδι της Κυριακής ενάντια στην Ανδόρα , όταν κατάφερε να σκοράρει σε μια όχι και τόσο εύκολη φάση.
Το γκολ την Κυριακή, στο ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα είναι το αποκορύφωμα των χρόνων σκληρής δουλειάς, την οποία ο «Κάρολος» ποτέ δεν απέφυγε.
Οι άνθρωποι γύρω του τονίζουν ότι ήταν πάντα εξαιρετικά φιλόδοξος. «Μισούσε και μισεί την ήττα. Δεν έχει σημασία αν ήταν ένας αγώνας ή ένα εσωτερικό διπλό κατά την διάρκειας της προπόνησης. Ακόμα και όταν έπαιζε τερματοφύλακας, ήθελε να κερδίσει. Πάντα ήθελε να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος». εξηγεί ο Άνταμ Πιόρο πρώην προπονητής του Σφιντέρσκι.
Υπήρχε επίσης πολλή αυτοπεποίθηση πίσω από την υψηλή φιλοδοξία. Υπάρχει ένα ανέκδοτο που σχετίζεται με αυτό. Κατά τη διάρκεια ενός από τα παιδικά τουρνουά στο Γκόστιν, ο Σφιντέρσκι κέρδισε την αναγνώριση του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην περιοχή Λέτσνο, με το βραβείο «Αντρέι Γιουσκόβιακ». Ο Γιουσκόβιακ δεν πήγε να δώσει το βραβείο στον Σφιντέρσκι, λέγοντας ότι έχω δει αρκετούς τέτοιους παίκτες τα τελευταία χρόνια. «Πήγα στον Κάρολ, του είπα αυτά τα λόγια, στα οποία απάντησε: “Δεν με ενδιαφέρει αυτό που λέει ο κ. Γιουσκόβιακ. Λίγα λεπτά αργότερα, κερδίσαμε τον τελικό του τουρνουά. Ο Κάρολ σημείωσε τρία γκολ, έγινε ο πρώτος σκόρερ και επιλέχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά!», θυμάται χαρακτηριστικά ο Πιόρο.
Η κατάσταση που υπήρχε στην εθνική Ελπίδων της Πολωνίας μπορεί να αποδείξει σε κάποιο βαθμό την τεράστια αυτοπεποίθηση που είχε και έχει ο Σφιντέρσκι.
Κατά τη διάρκεια κάποιων προπονήσεων της ομάδας με επικεφαλής τον Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς, οι παίκτες παρακολούθησαν την γιορτή της εθνικής Ανδρών της πρώτης εκπροσώπησης σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του 2018. Ο Μίχνιεβιτς είπε ότι τρεις παίκτες από την Ελπίδων θα πάνε στο τουρνουά αυτό.
Ο Σφιντέρσκι απάντησε: «εγώ και δύο ακόμη» κάτι που προκάλεσε ένα γέλιο εντός των αποδυτηρίων. Στην επιφάνεια, μπορεί να ακούγεται σαν αλαζονικός, αλλά αυτό είναι έτσι είναι ο Πολωνός φορ του ΠΑΟΚ, αφενός έχει επίγνωση της αξίας του, αφετέρου έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. «Ο Κάρολ είναι η ζωή και η ψυχή του πάρτι. Ήταν πάντα μια τέτοια μασκότ στην ομάδα και έκανε δεκάδες πλάκες σε όλους. Δεν βαρεθήκαμε ποτέ μαζί του. Επίσης, δεν περιφρονεί άλλους ανθρώπους, απλώς αποπνέει μια τόσο φυσική αυτοπεποίθηση. Δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα μαζί του. Ήταν πολύ καλός σε επαφή με άλλους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Κέντζια, «Ήταν μεγάλος πλακατζης. Έκανε πλάκες σε όλους», προσθέτει ο Πιόρο.
Γρήγορα έγινε σαφές ότι ένα τέτοιο ταλέντο δεν θα επιβιώσει στο Ράβιτς. Ο Σφιντέρσκι πήγε σε γυμναστήριο στο Πόζναν, όπου παρακολούθησε μαθήματα υπό την αιγίδα του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Βιέλκοπόλσκα. Φαινόταν ότι η Λεχ Πόζναν θα ήταν η επόμενη στάση στην καριέρα το ωστόσο αποφάσισε να κάνει μια διαφορετική κίνηση. -Μετά από ένα χρόνο, ο διευθυντής της Σχολής Sports Championship κάλεσε τον Σφιντέρσκι και μερικούς άλλους παίκτες της ομάδας. Εκτός από τον Κάρολ, κανένας από εμάς δεν αποφάσισε την μεταγραφή. «Αποδείχθηκε ότι χάρη σε αυτό έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», επεσήμανε ο Κέντζια.
Αργότερα, η καριέρα του αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Μετά από δύο χρόνια προπόνησης στο Λοτζ εντοπίστηκε από τον Μίχαλ Πρόμπιερζ (άλλοτε προπονητής του Άρη) ο οποίος κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στην Γιαγκελόνια του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του. Εκεί, για πέντε χρόνια κατάφερε να ξεχωρίσει και πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ενδιάμεση στάση, αφού το χειμώνα ο Σφιντέρσκι ήταν πολύ κοντά στην μεταγραφή του στην Μπολόνια.
Ο σέντερ φορ από το Ράβιτς κάνει τα όνειρα των συγγενών του πραγματικότητα. Ο παππούς του, του είπε κάποτε ότι θα ήθελε ο Κάρολ να παίξει τουλάχιστον σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ο μακροχρόνιος προπονητής της Ράβια Ράβιτς, Μάριαν Κέμπα είπε πως όταν ο Κάρολ ήταν 8 ή 9 ετών ότι αν ο Κάρολ δεν θα ήταν ποδοσφαιριστής στο μέλλον, δύσκολα θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέραν αυτού.
Ο ίδιος ο Σφιντέρσκι δεν ξεχνά τις ρίζες του. Στην πατρίδα του, είναι ο χορηγός του τουρνουά Νιέντζβιαντεκ Καπ για παιδι , έχει επίσης μια πολύ καλή επαφή με τον τρέχοντα πρόεδρο της Ράβια, Μίχαλ Ρέζεκ.
«Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Κάρολ έχει σχέδια ακόμη και ότι όταν τελειώσει να παίζει ποδόσφαιρο, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ράβια και θα βοηθήσει τον σύλλογο. Μαζί θέλουμε να ανεβάσουμε την Ράβια στην Γ’ Εθνική», είπε ο Ρέζεκ.
Προς το παρόν, ο Σφιντέρσκι έχει μια άλλη πρόκληση μπροστά του. Ίσως μετά τον τραυματισμό του τεράστιου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα έχει την ευκαιρία να παίξει κόντρα στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.
Μετά τον αγώνα με την Ανδόρα, ο Πάολο Σόουζα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ αναμφίβολα πλησίασε στο ταξίδι στο EURO το καλοκαιριού…