Μιλώντας σε εκπομπή του BBC, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο…
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έκανε δηλώσεις στην εκπομπή “World Football” του “BBC World Service” με αφορμή την πρεμιέρα της Super League, η οποία είχε ως θέμα τη διαφθορά στη χώρα μας.
“Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι φαινόμενο που έχουμε δει παντού στην Ευρώπη και ισχύει το ίδιο και με την Ελλάδα. Δεν είναι όμορφη κατάσταση και σαν αθλητής και ποδοσφαιριστής είναι πολύ ενοχλητικό. Πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν ξέρω τον τρόπο”, τόνισε αρχικά ο διεθνής επιθετικός.
“Για να πω την αλήθεια, ως παίκτης του ΠΑΟΚ δεν έχω υπάρξει μάρτυρας στημένου ή αμφιλεγόμενου αγώνα. Είμαι τυχερός πάνω σ’ αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο”.
“Το μαντέψατε, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, συνέβη ακριβώς αυτό”
Ο βοηθός προπονητή του Λόρι Σάντσεζ στον Απόλλωνα Σμύρνης την περσινή σεζόν, ο Αγγλοκύπριος Στιβ Κωνσταντινίδης, μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για το φαινόμενο της διαφθορά στην Ελλάδα.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής, μάλιστα, Άλαν Γκριν, περιέγραψε το σκηνικό της τελευταίας αγωνιστικής της περσινής σεζόν και τις συμπτώσεις στα αποτελέσματα που οδήγησαν την ομάδα της Ριζούπολης πίσω στη Football League.
“Ο Στιβ Κωνσταντινίδης ήταν βοηθός προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης κι είναι ακόμα εκνευρισμένος με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη σεζόν. Στην τελευταία αγωνιστική, ο Απόλλων ήταν αναμεμιγμένος στη μάχη του υποβιβασμού, αλλά θα ήταν ασφαλής εάν η Ξάνθη νικούσε τον ισχυρό Παναθηναϊκό και η Βέροια επικρατούσε του φορμαρισμένου Αστέρα. Το μαντέψατε, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, συνέβη ακριβώς αυτό”.
“Ίσως είναι κομβικό ότι αποβλήθηκε παίκτης του Παναθηναϊκού μετά από μόλις 15 λεπτά αγώνα για ένα άκακο μαρκάρισμα το οποίο οδήγησε και σε πέναλτι. Ήταν το πρώτο από πολλά διαιτητικά σφυρίγματα για τα οποια ο Κωνσταντινίδης είναι ακόμα δυσαρεστημένος”, ήταν η σχετική περιγραφή του πολύπειρου Βρετανού δημοσιογράφου, προτού πάρει τη σκυτάλη η συνέντευξη του Κωνσταντινίδη.
Κωνσταντινίδης: “Κάποιες ομάδες έπαιζαν σκληρά, κάποιες άλλες όχι”
“Προφανώς και αισθάνομαι ότι με εξαπάτησαν. Υπήρχε ένας αριθμός αγώνων κατά τη διάρκεια της σεζόν που δεν έμοιαζαν εντάξει. Δεν το σκεφτόσουν, αφού στο τέλος της ημέρας έπρεπε να κάνεις τη δουλειά σου ως επαγγελματικός σύλλογος. Δεν βοηθούσε και ο κος Βελής, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη αηδία του για το πώς λειτουργούσε η λίγκα. Αυτό καταγράφηκε. Εγώ επικροτούσα την στάση του, αλλά έκτοτε αποχώρησε από τον σύλλογο ως αποτέλεσμα -όπως υποστήριζε- εντελώς γελοίων αποφάσεων εναντίον μας σε περισσότερα από ένα παιχνίδια. Οπότε ναι, αισθάνομαι λίγο εξαπατημένος, αλλά δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα”.
Έχοντας εργαστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια η γνώμη σας για την κατάσταση του ποδοσφαίρου στη χώρα;
“Συνολικά υπάρχει επαγγελματισμός σε πολλούς τομείς. Οι ομάδες λειτουργούν επαγγελματικά. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά πιστεύω ότι το επίπεδο είναι ικανοποιητικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Η ποιότητα των παικτών εκεί βελτιώνεται κάθε χρόνο, αλλά προφανώς η τάση ορισμένων ομάδων να παίζουν πιο σκληρά ή όχι απέναντι σε άλλες ομάδες πραγματικά πρέπει να διευθετηθεί”.
Μπορούμε να το αποκαλέσουμε διαφθορά; Είναι η διαφθορά πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
“Θα έλεγα, ναι”.
Όταν μιλάμε για διαφθορά, μιλάμε για στημένα παιχνίδια;
“Κοιτάξτε, δεν έχω κάποια στοιχεία κι αυτό χρειάζεσαι για τη διαφθορά. Να υπάρχουν άνθρωποι που να πουν ‘ναι, πλήρωσα γι’ αυτό’ ή ‘δεν πλήρωσα για το άλλο’ και αυτό δεν το βλέπω να συμβαίνει. Μπορώ να πω ότι υπάρχει διαφθορά με απόλυτους όρους; Όχι, γιατί δεν έχω αυτές τις αποδείξεις, αλλά υπάρχουν παράξενα πράγματα που έγιναν και δεν πρέπει να συμβαίνουν. Θα αρκεστώ σ’ αυτό”.
Έχετε αντιμετωπίσει πρόβλημα στημένων αγώνων σε άλλα μέρη του πλανήτη που έχετε εργαστεί; Είστε σε μοναδική θέση να έχετε πάει σε τόσες χώρες, να έχετε εργαστεί σε τόσα μέρη που είναι πιθανό αυτό να συνέβη.
“Μερικές φορές είσαι σε ένα παιχνίδι και λές ‘πώς διάολο το έχασε αυτό’ ή ‘πώς μπορεί να δίνει αυτό’. Πηγαίνεις σε μερικά παιχνίδια και δεν παίρνεις μερικές αποφάσεις. Πήγαμε στο Κονγκό και μας έσφαξαν. Δεν πήραμε καμία απόφαση σε αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν παίξαμε καλά, δεν σκοράραμε και δεν σε σταματούν (σ.σ. οι διαιτητές) από το να σκοράρεις. Οπότε, στο τέλος της ημέρας, δεν θέλω να σκέφτομαι ο διαιτητής τι έκανε ή τι δεν έκανε”.
“Στη διάρκεια μιας σεζόν θέλω να σκέφτομαι ότι κερδίζεις ορισμένες αποφάσεις που ίσως να μην έπρεπε και σε μερικές περιπτώσεις έχεις κάποιες αποφάσεις εναντίον σου. Στην πορεία μιας σεζόν εξισορροπείται το πράγμα. Δεν αναμιγνύομαι με ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν οι διαιτητές. Υπάρχουν κάποιοι καλοί διαιτητές και κάποιοι κακοί διαιτητές. Αυτό δεν συμβαίνει ότι είναι διεφθαρμένοι επειδή είναι κακοί. Σημαίνει ότι είναι κακοί. Υπάρχουν καλοί παίκτες και κακοί παίκτες. Δεν σημαίνει ότι είναι διεφθαρμένοι”.
“Στην Ελλάδα, κάθε φορά που ο διαιτητής παίρνει μία λανθασμένη απόφαση, ‘ο διαιτητής είναι εξαγορασμένος’ ή ‘ο παίκτης είναι εκείνο’. Το ίδιο και στην Κύπρο. Δεν συμμετέχω (σ.σ. σε αυτήν τη συζήτηση). Δεν είναι δουλειά μου να το διαπιστώσω, δεν έχω αδιάσειστες αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι και χωρίς αποδείξεις δεν μπορείς να μιλήσεις στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου απλά συνεχίζω”.
Πηγή : contra.gr