Για ενδέκατη φορά στην ιστορία του στο κύπελλο ο ΠΑΟΚ θα δώσει, την ερχόμενη Τετάρτη κόντρα στην ΑΕΚ, αγώνα ρεβάνς στo γήπεδο της Τούμπας για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης
Ο μέχρι τώρα απολογισμός του; Έξι προκρίσεις και τέσσερις αποκλεισμοί. Ποσοστό, δηλαδή, επιτυχίας 60%. Οι προκρίσεις ήρθαν σε βάρος του Παναθηναϊκού (δύο), της ΑΕΚ (δύο), του Ολυμπιακού και του Πανιώνιου και οι αποκλεισμοί-κατά σειρά- από Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Σμύρνης, Πανιώνιο και ΑΕΚ.
Η προ τετραετίας πρόκριση επί του Παναθηναϊκού ασφαλώς δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν οπαδό του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ιβιτς είχε ήδη καταφέρει από το 48΄, με τα γκολ των Πέλκα και Μάτος, να ισοφαρίσει την ήττα της με 2-0 στο «Απ. Νικολαΐδης» Και σχεδόν όλα κρίθηκαν στο δίλεπτο 72΄ -73΄, όταν αρχικά οι «πράσινοι» έμειναν με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Χουλτ και, ελάχιστα μετά, ο Σάχοφ διαμόρφωσε το 3-0. Ο Πρίγιοβιτς στο 83΄ έβαλε απλώς το κερασάκι…
*Τέσσερις μέρες πριν αναδειχθεί και τυπικά πρωταθλητής (0-0 με τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη) για τη σεζόν 1984-85, ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε εύκολα το 2-0 του πρώτου ημιτελικού στο ΟΑΚΑ, συντρίβοντας στη ρεβάνς τον Παναθηναϊκό με 4-0 (σκόρερ οι Σίγγας, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης, Καρασαββίδης) μπροστά σε 45 χιλιάδες φιλάθλους του. Δεν χρειάστηκαν, έτσι, και τα πέναλτι, στα οποία ο Βάλτερ Σκότσικ είχε κάνει εντατική εξάσκηση τους παίκτες του παραμονή του αγώνα ρεβάνς.
«Δεν πετύχαμε… πέντε γκολ στην Αθήνα για να μπορέσουμε να προκριθούμε εδώ» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γιάτσεκ Γκμοχ, τεχνικός των ηττημένων. Εκείνη την εποχή η Τούμπα είχε μεταβληθεί σε εργοτάξιο, καθώς η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε εγκρίνει το ποσό των 20 εκ. δραχμών για την τοποθέτηση σκεπάστρου στις θύρες 1, 2 και 3.
*Ο αγώνας ρεβάνς της 24ης Απριλίου 1991 για την ημιτελική φάση του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (νικητής με 2-0 στο πρώτο ματς) δεν είχε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ο Θωμάς Βουλινός δεν είχε συναινέσει στη «ζωντανή» κάλυψη του ημιτελικού, αφού, σ’ αντίθετη περίπτωση, η ΕΠΟ θα υποχρέωνε την ΠΑΕ να δεσμεύσει το 30% (!) των εισπράξεων του αγώνα και να το αποδώσει, ως μιας μορφής αποζημίωσης, στον Πανιώνιο, που την ίδια ώρα υποδέχονταν στον άλλο ημιτελικό τον Αθηναϊκό (και τα δύο παιχνίδια είχαν ώρα έναρξης στις 16.30). Το γκολ του Σκαρτάδου στις αρχές του β΄ μέρους δεν έφθασε για τον ΠΑΟΚ να πάρει την πρόκριση, με κύριο υπαίτιο του αποκλεισμού τον Περικλή Βασιλάκη (έφυγε από τη ζωή πριν ενάμισι χρόνο περίπου), που είχε αγνοήσει δύο πέναλτι στο α΄ ημίχρονο σε μαρκαρίσματα του Καλαντζή πάνω στον Μπορμπόκη. «Όσα ημίχρονα και να παίζαμε, δεν θα κερδίζαμε την πρόκριση» είχε δηλώσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ Χρήστος Τερζανίδης, τη στιγμή που ο Γιώργος Μητσιμπόνας φώναζε στον Βασιλάκη: «Μας στέρησες την πρόκριση». Την επόμενη μέρα ο Βασίλης Γκαγκάτσης (εκπρόσωπος του Δικεφάλου) έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, ενώ δύο μέρες μετά τον ημιτελικό δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ και του ΑΣ ΠΑΟΚ (παρουσία και πολιτικών της Θεσσαλονίκης), με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τη διαιτησία του Βασιλάκη. Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε…
*Ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει πριν από επτά χρόνια την πρόκρισή του στον τελικό της διοργάνωσης, νικώντας στον δεύτερο ημιτελικό τον Ολυμπιακό με 1-0. Κι αυτό χάρη στο γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη, δύο λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Εχασε, όμως, για τον τελικό τους Κατσουράνη και Νάτχο που αποβλήθηκαν, όπως και τον Αθανασιάδη, που συμπλήρωσε κάρτες. Και εκείνες οι απώλειες για την ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη είχαν αποδειχτεί καθοριστικές, αποδυναμώνοντας τον Δικέφαλο σε μεγάλο βαθμό στον τελικό του Ολυμπιακού σταδίου εναντίον του Παναθηναϊκού. Η ρεβάνς της 16ης Απριλίου 2014 με τον Ολυμπιακό (είχε νικήσει με 2-1 στο πρώτο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης) άρχισε με 75 λεπτά καθυστέρηση, μέχρι να καθαριστεί ο πάγκος των Πειραιωτών από τα πέντε κιλά γαύρων, που είχαν πεταχτεί στον πάγκο των φιλοξενούμενων.
Πράξη 4η με την ΑΕΚ
Το… καθιερωμένο ραντεβού των Δικεφάλων ανά δεκαετία
Δύο προκρίσεις και ένας αποκλεισμός είναι ο απολογισμός για τον ΠΑΟΚ, όταν συναντά την ΑΕΚ στα ημιτελικά και έχει το δεύτερο παιχνίδι στο γήπεδο της Τούμπας.
Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει… ενάμισι βήμα πρόκρισης στον τελικό κυπέλλου του 2003 επί της ΑΕΚ ήδη από τον πρώτο ημιτελικό του «Ν. Γκούμας», όταν είχε νικήσει 1-0 με το γκολ του Γιασεμάκη. Η ρεβάνς, όμως, της Τούμπας στις 7 Μαΐου 2003 αποδείχτηκε ντέρμπι, αφού από το 8΄ ο Μαλαδένης είχε ανοίξει το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Η εξέλιξη του ματς έδειχνε ότι οι δύο Δικέφαλοι θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση. Δύο λεπτά, όμως, πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, ο Οκκάς (πάνω φωτογραφία) αξιοποίησε με κεφαλιά τη σέντρα του Κουτσόπουλου από τα αριστερά, νικώντας τον Χιώτη για το τελικό 1-1, που έδινε την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους».
*Η ρεβάνς του 1992 με την ΑΕΚ (2-0 στο πρώτο ματς υπέρ της Ενωσης) δόθηκε εντός της εβδομάδας, που ακολούθησε το Πάσχα (στην κάτω φωτογραφία οι Τουρσουνίδης και Αλεξανδρής διεκδικούν την μπάλα). Ο Γιάννης Γούναρης δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Μαγκντί, αλλά εκείνο το απόγευμα της 29ης Απριλίου οι «ασπρόμαυροι» ήταν αποφασισμένοι για την πρόκριση στον τελικό (είχαν διατεθεί 21.388 εισιτήρια, ενώ στις εξέδρες είχαν βρεθεί και περίπου 400 οπαδοί της ΑΕΚ). Και την εξασφάλισαν με τα γκολ των Τζούρτζεβιτς (15΄) και Αλεξίου (58΄, 113΄). Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Αλέξανδρος Αρνάκης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Ηταν η εποχή που… επιτρέπονταν σε έναν διαιτητή από τη Θεσσαλονίκη να διευθύνει παιχνίδι μεταξύ μιας ομάδας της πόλης του και μιας αντίστοιχης αθηναϊκής. Κάτι που έπαψε να ισχύει τα (αρκετά) τελευταία χρόνια.
*Η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε βγάλει «αναίμακτα» τον πρώτο ημιτελικό του ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ (0-0) για την περίοδο 2010-11, έστω κι αν στο τελευταίο τέταρτο έπαιζε με εννέα παίκτες (αποβλήθηκαν οι Αλβες Λίνο και Βλάνταν Ιβιτς). Στη ρεβάνς, όμως, της 16ης Μαρτίου 2011, μετά το γκολ που δέχτηκε από τον Τραϊανό Δέλλα στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, χάνοντας με 1-0. Επιπλέον, η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στο 88΄ προκάλεσε την 20λεπτη διακοπή του παιχνιδιού.
«Εκδίκηση» με… είκοσι χρόνια καθυστέρηση
Η τελευταία φορά, που ο ΠΑΟΚ ήταν γηπεδούχος σε αγώνα ρεβάνς για την ημιτελική φάση του κυπέλλου ήταν πριν τρία χρόνια. Ο αγώνας της 17ης Απριλίου 2018 κόντρα στον Πανιώνιο είχε περισσότερο τυπική σημασία για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που είχε περάσει με 3-1 από τη Νέα Σμύρνη. Και με τα γκολ των Κουλούρη (21΄), Πέλκα (68΄) και Πρίγιοβιτς (80΄ με πέναλτι) επανέλαβε το ίδιο σκορ και στην Τούμπα (κάτω φωτογραφία).
Είκοσι χρόνια νωρίτερα τα πράγματα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, με ευνοημένη την ομάδα των «κυανέρυθρων». Στη ρεβάνς της 18ης Μαρτίου 1998 εναντίον του Πανιωνίου (είχε νικήσει 1-0 στον ημιτελικό της Ν. Σμύρνης με γκολ του Βόκολου στο 90΄) ο Δικέφαλος είχε την υποστήριξη του κόσμου (20.345 εισιτήρια), όχι όμως και της τύχης. Κι όταν ο Ναλιτζής άνοιξε το σκορ στο 23΄, όλα ουσιαστικά τελείωσαν. Το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν να ισοφαρίσουν στο 82΄ με τον Βρύζα, κι αφού είχε προηγηθεί, στη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου, εκτέλεση φάουλ του Φρατζέσκου στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Στρακόσια. Η ειρωνεία ήταν ότι στο αντίστοιχο ματς πρωταθλήματος, δεκαοχτώ ημέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ διέλυσε τους «κυανέρυθρους» με 6-1.
ΙΠΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ
Σε μια κάκιστη χρονιά για τον ΠΑΟΚ, όπως ήταν η σεζόν 1995-96, όλοι στην Τούμπα είχαν επενδύσει σε μια διάκριση στο κύπελλο. Το 1-1 του πρώτου ημιτελικού με τον Απόλλωνα Σμύρνης δικαιολογούσε την αισιοδοξία τους για πρόκριση, την οποία… διέλυσε ο Ντέμης Νικολαΐδης στη ρεβάνς της 13ης Μαρτίου 1996. Με δύο προσωπικά τέρματα διαμόρφωσε το τελικό 3-1 (προηγήθηκαν τα γκολ των Κόλα και Γιουκούδη), αναγκάζοντας τους οπαδούς του Δικεφάλου στις εξέδρες να τον χειροκροτήσουν ιπποτικά.
πηγή: FORZA