ΠΑΟΚ και ανάγκες ενίσχυσης

Τι δείχνει η ανάλυση και οι πίνακες

Ο στόχος της ομάδας και του προπονητή και η επιθυμία όλων είναι στη 2η θητεία Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ να επαναλάβει τους θριάμβους της 1ης περιόδου και να πάει ακόμη ένα βήμα παραπάνω, κάτι που μεταφράζεται σε ανάλογες επιτυχίες και στην Ευρώπη.

Ποιοι παίκτες θα χρειαστούν προς τούτο; Το ερώτημα απασχολεί τους πάντες και σχεδόν όλοι έχουν την άποψή τους.

Θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση τεχνοκρατική

Αν πάρουμε τον ΠΑΟΚ της εποχής Λουτσέσκου, όταν σάρωσε τα πάντα στο δρόμο του, βλέπουμε ότι στηρίχτηκε στους Πασχαλάκη, Μάτος, Βιειρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάκχοφ, Μαουρίσιο, Πέλκα, Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Λημνιό, Πρίγιοβιτς και στα δύο χρόνια (ο τελευταίος για ενάμιση) και στους Τζάλμα, Κουλούρη για ένα χρόνο και Ολιβέιρα Άκμπομ για μισό. ΄Ήτοι 14-15 παίκτες κάθε χρόνο συν τους τερματοφύλακες. Αυτό καταργεί και την άποψη: ‘δύο παίκτες καλοί και ισάξιοι σε κάθε θέση». Αυτό δεν είναι εφικτό, ούτε οικονομικά, ούτε αγωνιστικά και χαλάει τα αποδυτήρια. 

Στον παραπάνω Πίνακα βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών. 

Στην αρχή αριστερά βλέπουμε τα ονόματα των παικτών. Όσοι είναι ακόμη στην ομάδα έχουν πιο σκούρο μπλέ χρώμα. Ακολουθεί η ηλικία και τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός, σε μια γενική περιγραφή. Σε όλο τον πίνακα τα θετικά βάφονται με πράσινο χρώμα και τα αρνητικά με ρόζ. Στις ηλικίες με ροζ βάφονται οι άνω των 30 χρόνων.

Στη στήλη της ηλικίας βλέπουμε 5 παίκτες σε καλή ηλικία, 3 νεαρούς και άλλους 5 πάνω από 30. Βλέπουμε επίσης στο αριστερό κομμάτι της εικόνας ότι η ομάδα είχε παίκτες που όλοι είχαν κάτι θετικό (αυτό είναι βέβαια αυτονόητο), αλλά οι περισσότεροι είχαν και κάτι βασικό αρνητικό. 

Στο δεξί μέρος του πίνακα είναι οι στήλες με τα βασικά χαρακτηριστικά σε τρείς βασικές κατηγορίες δηλαδή: 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Άμυνα, Δύναμη, Τρέξιμο, Ταχύτητα

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΤΑΚΤΙΚΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: Επίθεση, Διείσδυση, Μακρινό Σούτ, Στημένα, Γκολ 

Κάθε παίκτης έχει στο αντίστοιχο τετράγωνο χρώμα πράσινο σκούρο, αν ήταν πολύ καλός στο χαρακτηριστικό αυτό, πράσινο ανοιχτό αν ήταν σχετικά καλός, άσπρο αν ήταν μέτριος και ροζ, αν ήταν κακός. Η αξιολόγηση έγινε ανάλογα με τη θέση. Στη στήλη γκολ για παράδειγμα, θεωρείται ότι ένας αμυντικός είναι καλός αν βάζει 3-4 γκολ, σχετικά καλός αν βάζει 2 αλλά  δεν παίρνει ροζ αν δεν βάζει διότι δεν είναι η βασική δουλειά του. Αντίθετα ο χαφ, για να πάρει πράσινο πρέπει να βάζει 5 γκολ και πάνω, ενώ παίρνει ροζ αν δεν σκοράρει καθόλου.

Στο δεξί κομμάτι της επιμέρους ανάλυσης λοιπόν, βλέπουμε ότι η ομάδα είχε συγκέντρωση ποιότητας στα τετράγωνα τα οποία ορίζονται με την μαύρη διακεκομμένη γραμμή και αδυναμίες σ’ εκείνα που ορίζονται με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή.

Αν θέλουμε να το περιγράψουμε με λέξεις, η ομάδα είχε συγκέντρωση θετικών στοιχείων τέχνης, τακτικής, οργάνωσης παιχνιδιού και εμπειρίας, στο χώρο της άμυνας και του κέντρου, φυσικές δυνάμεις και διείσδυση από τους επιθετικούς της, επιθετικότητα από τα πλάγια μπακ, έναν πολύ καλό σκόρερ και βοήθεια στο σκοράρισμα από τους αμυντικούς.

Ταυτόχρονα είχε συγκεντρωμένα μειονεκτήματα φυσικών δυνάμεων σε άμυνα και κέντρο, αδυναμία σε μακρινά σουτ και αδυναμία στο σκοράρισμα από όλους τους άλλους παίκτες πλην του φορ (και της βοήθειας των αμυντικών).  

Προφανώς η τακτική της με το χτίσιμο παιχνιδιού, κατοχή, τρέξιμο και πίεση μπροστά, ένα γρήγορο 6άρι και κάλυψη στον Μάτος και πολύ καλά στημένα ήταν απόλυτα συμβατή με τα εν λόγω χαρακτηριστικά. 

Η ομάδα σάρωσε τα πάντα διότι επίσης είχε καλή προπόνηση, φυσική κατάσταση, ομαδικό πνεύμα, ηθικό, κίνητρο, βελτίωση μέσα από την προπόνηση, έναν πολύ καλό σκόρερ και καλό τερματοφύλακα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορη και δυνατή, αλλά είχε μπαλαδόρους και αμυντικούς κεφαλοσφαιριστές για τα στημένα που ισορροπούσαν το γεγονός ότι οι υπόλοιποι μεσαίοι και επιθετικοί ήταν ‘μαλωμένοι με το γκολ’. 

Στο δεύτερο μέρος του πίνακα βλέπουμε και αξιολογούμε τους παίκτες οι οποίοι δεν έπαιξαν ολόκληρο το διάστημα Λουτσέσκου καθώς και παίκτες οι οποίοι ήρθαν στην ομάδα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά δεν είναι σήμερα στην ομάδα. Ως γενική εικόνα πρόσθεταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το καλοκαίρι του 2019

Προφανώς για να πάει ψηλότερα, αμέσως μετά από το ντάμπλ, δηλαδή Repeat  και CHL, έπρεπε να διορθώσει τις αδυναμίες. Στο τέλος της χρονιάς, ο Λουτσέσκου, είχε ζητήσει προς τούτο, όπως είναι γνωστό, να μείνουν όλοι οι παίκτες (καθώς το κύριο όπλο ήταν η ‘ομάδα’ και οι καλές προπονήσεις) και, με δεδομένο ότι οι πέντε μεγάλοι θα πρόσθεταν έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη, ζήτησε να έρθουν τρείς παίκτες με συνολική ποιότητα λίγο μεγαλύτερη από τους υπάρχοντες, μέση ηλικία και φυσικά προσόντα, ιδιαίτερα ταχύτητα. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Στο τρίτο μέρος του πίνακα βλέπουμε και αξιολογούμε τους παίκτες οι οποίοι, δεν ήρθαν μετά από τον Λουτσέσκου και παραμένουν στην ομάδα. Ως γενική εικόνα βλέπουμε να υποστηρίζουν τα δυνατά σημεία της ομάδας, χωρίς τις μεγάλες αδυναμίες

Στον 2ο Πίνακα παρακάτω βλέπουμε τους παίκτες που υπάρχουν σήμερα, για τη σύγκριση. Αριστερά είναι η παλιά ομάδα του Λουτσέσκου και δεξιά η σημερινή, σε δύο στήλες. Όσοι μπορούν να είναι σήμερα Βασικοί με βάση τα δεδομένα και τους στόχους και οι υπόλοιποι. Σε όσους από τους παίκτες υπάρχει περίπτωση να μην συνεχίσουν υπάρχει ένα ? δίπλα στο όνομά τους. Όπως βλέπουμε από τα χαρακτηριστικά των υπαρχόντων παικτών συνεχίζει κενό σε θέματα μακρινού σουτ, στημένων, αλλά υπάρχουν λιγότερα κενά σε σκοράρισμα και φυσικές δυνάμεις.

Βλέπουμε ότι σχετικά με τις απαιτούμενες προσθήκες είμαστε περίπου στον ίδιο παρονομαστή με το καλοκαίρι του 2019, στην περίπτωση που δεν φύγει κανένας παίκτης.

Πιο συγκεκριμένα ο πίνακας δείχνει κενά (κίτρινα κουτάκια) σε:

  Έναν πολύ επιθετικό και αν είναι δυνατόν σκόρερ δεξιό φουλ μπακ (στην κυριολεξία αντιΜάτος).

  Δύο κεντρικούς (8άρια, ή έστω ένα εξαιρετικό και γρήγορο 6άρι (αντιΚάνιας) και ένα 8άρι (όπως Ολιβέιρα ή Μίσιτς αν αναφερθούμε σε παίκτες οι οποίοι πέρασαν, τους ξέρουμε και μπορούμε να τους βάλουμε σαν πρότυπα).

Αν θέλουμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους οι παίκτες αυτοί θα πρέπει και πάλι να είναι λίγο καλύτερης συνολικής ποιότητας από τους υπάρχοντες, σε μέση καλή ηλικία και, αν είναι δυνατόν να καλύπτουν κενά σε χαρακτηριστικά. Αν μιλήσουμε με βάση παλιούς παίκτες θέλουμε έναν Μάτος, έναν Ολιβέιρα και έναν Μίσιτς. Από τους παίκτες της δεξιάς στήλης θα φανεί ποιοι θα μείνουν και ποιόι θα πάρουν την ευκαρία και θα μετακινηθούν στην μεσαία στήλη των βασικών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν με ίση αξία οποιοιδήποτε εν των Ίνγκασον, Μπάμπα, Ζίφκοβιτς, Τζιόλη, Σφιντέρσκι, Κρμέντσικ, τυχόν αποχωρήσουν. Αν αποχωρήσουν οι μισοί εξ’ αυτών ή περισσότεροι, θα τεθούν ζητήματα….