Μόλις πριν από εννιά μήνες, τον Αύγουστο του 2020, η «μετοχή» του Χρήστου Τζόλη στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχε κοστολογηθεί στις 400 χιλιάδες ευρώ. Το «χρυσό παιδί» του ΠΑΟΚ κοστολογείται, πλέον, στα 12 εκατομμύρια ευρώ, κατορθώνοντας σε λιγότερο από ένα χρόνο να εκτοξεύσει την αξία του.
Η νέα εκτίμηση από το «Transfermarkt.com» για την χρηματιστηριακή αξία του 19χρονου επιθετικού αντανακλά την εκπληκτική παρουσία στο μεγαλύτερο κομμάτι της πρώτης επαγγελματικής σεζόν με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.
Με 16 γκολ, 10 ασίστ και 7 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, ο Τζόλης σημείωσε διαδοχικά «limit up» και έγινε ο δεύτερος πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του ελληνικού πρωταθλήματος πίσω από τον Μαντί Καμαρά του Ολυμπιακού, η αγοραστική αξία του οποίου παρέμεινε αμετάβλητη στα 15 εκατομμύρια.
Το «παιδί θαύμα» του «Δικεφάλου», μέρα με τη μέρα, ανέβασε τις «μετοχές» του, σε μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία Πιο αναλυτικά:
4 Αυγούστου 2020: 400 χιλιάδες εύρω.
12 Οκτωβρίου 2020: 4 εκατομμύρια ευρώ.
12 Φεβρουαρίου 2021: 10 εκατομμύρια ευρώ.
30 Μαΐου 2021: 12 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
Πέραν του Τζόλη, η σεζόν 2020-21 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και για άλλους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Ο Χάρης Τσιγγάρας είχε επίσης μια καλή σεζόν, αυξάνοντας την αξία του κατά 50% φτάνοντας στις 750.000 (+ 250.000).
Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς τοποθέτησε εκ νέου το όνομά του στην ευρωπαϊκή αγορά, απέδειξε ότι είναι ένας αξιόλογος επιθετικός (14 γκολ, οκτώ ασίστ) και η αγοραστική αξία του αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, πλέον ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Γεμάτη χρονιά και για τον Στέφαν Σβαμπ, ο οποίος είδε τη δική του αγοραστική αξία να φτάνει στα 2 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 200.000 €), ενώ ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα είδε την αξία του να αυξάνεται για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2015, όταν είχε κοστολογηθεί στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γκανέζος αριστερός μπακ αύξησε κατά 100.000 ευρώ τη «μετοχή» του και έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα ο Σίντζι Καγκάβα δεν κατάφερε τους πρώτους μήνες στην Ελλάδα να δείξει κάτι από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και αξία του. Ο πρώην σταρ της Ντόρτμουντ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε τη «μετοχή» του να εμφανίζει νέο χαμηλό και να μειώνεται κατά 500.000 ευρώ και πλέον κοστολογείται μόλις στο 1,5 εκατομμύριο.
ΡΟΣΤΕΡ
Η συνολική αξία του ρόστερ της σεζόν που ολοκληρώθηκε (2020-21) κοστολογείται από το «Transfermarkt.com» στα 61,8 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η τέταρτη καλύτερη «επίδοση» της τελευταίας δεκαετίας, απόδειξη της ποιότητας του έμψυχου υλικού που υπάρχει στην Τούμπα.
Το πιο ακριβό ρόστερ ήταν τη χρονιά του νταμπλ, το οποίο φαίνεται πως ο Ιβάν Σαββίδης δεν δίστασε να πληρώσει από… χρυσάφι! Τη σεζόν 2018-19 η κοστολόγηση της ομάδας που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα και το κύπελλο ανήλθε στο απίστευτο ποσό των 93.680.000 ευρώ. Εκείνο το καλοκαίρι των πολλών αλλαγών, η αξία της ομάδας μειώθηκε αισθητά, έπεσε κατά 30 εκατομμύρια, ωστόσο η επένδυση από τον μεγαλομέτοχο συνεχίστηκε, ήρθαν παίκτες από το «πάνω ράφι» και μόλις πέρσι μπήκε ένα… φρένο, στο βωμό της οικονομικής εξυγίανσης και του εξορθολογισμού.
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αριστερός στόπερ με τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του Γιάννη Μιχαηλίδη δύσκολα βρίσκεις στην αγορά. Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός από τα Γιαννιτσά είχε πολλά «πάνω και κάτω» μέσα στη σεζόν, μέτρησε 27 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 23 ως βασικός, φωνάζοντας «παρών» ενόψει της νέας χρονιάς.
ΤΣΙΓΓΑΡΑΣ
Ο Χάρης Τσιγγάρας με την εμφάνισή του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου μπήκε ως αλλαγή, έδειξε ότι μπορεί να σταθεί ως μια αξιόπιστη λύση στη μεσαία γραμμή. Ο 20χρονος χαφ μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και έχει επιπλέον κίνητρο να παίξει και να πάρει τις ευκαιρίες του.
ΚΟΥΤΣΙΑΣ
Ο 17χρονος επιθετικός ξεκίνησε με αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά του, άλλωστε θεωρείται ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι ακαδημίες στη θέση του σέντερ φορ. Μπορεί να μέτρησε 6 συμμετοχές (1 βασικός), αλλά ξέρει καλά ότι ο χρόνος του θα πρέπει να αυξηθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
Αν μιλάμε για πάστα ποιοτικού ποδοσφαιριστή, τότε σίγουρα ο 18χρονος Γιάννης Κωνσταντέλιας, είναι από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό μας. Ανέβηκε στην πρώτη ομάδα τον Νοέμβριο, γνωρίζει ότι έχει να κερδίσει σε εμπειρίες και παραστάσεις πριν το μεγάλο βήμα.
Το «νέο αίμα» του ΠΑΟΚ είναι εδώ!
Ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός καθώς μέσα από την συστηματική δουλειά και την επένδυση εκατομμυρίων στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες έχει μια σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών και μπορεί να ποντάρει στα δικά του παιδιά, σε ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας.
Αυτή η σπάνια γενιά νικητών αποτελείται από παίκτες που την περασμένη χρονιά, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών με την πανδημία, βγήκαν στο προσκήνιο και πήραν μια πρώτη γεύση από την πρώτη ομάδα. Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μόνον ο Χρήστος Τζόλης, υπάρχουν 5-6 ποδοσφαιριστές, ηλικίας 18 έως 20 ετών, που συνθέτουν μια πολύ καλή φουρνιά. Το ζήτημα για το ποιος είναι ο Τζόλης κρίθηκε μέσα στη σεζόν. Τέτοιος δεινός εκτελεστής και σκόρερ είχε χρόνια να βγει απ’ τα φυτώρια του ΠΑΟΚ. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι από πίσω. Οι Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Κούτσιας, Κωνσταντέλιας, Λύρατζης, Βρακάς, Γιαξής, πέραν των δανεικών (Τσαούσης, Χατζηστραβός, Γαϊτανίδης) που θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου από το καινούργιο τεχνικό επιτελείο.
Τόσο ο Αμπέλ Φερέιρα όσο και ο Πάμπλο Γκαρσία πήραν πράγματα από τους νεαρούς, κάποιους τους εμπιστεύτηκαν περισσότερο, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα απογίνει το «νέο αίμα» της ομάδας. Το μεγάλο στοίχημα του Ραζβάν Λουτσέσκου, είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να συνδυάσει την πορεία πρωταθλητισμού με την ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών και να μη μπει εκ νέου φρένο στην αξιοποίηση τους.
Η αλήθεια είναι πως στην πρώτη του παρουσία στον πάγκο η ψύχωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν επέτρεψε στον Ρουμάνο τεχνικό να ρίξει την παραμικρή ματιά προς τα κάτω. Με εξαίρεση κάποια σκόρπια λεπτά που πήρε ο Λύρατζης, κανείς άλλος πιτσιρικάς δεν μπήκε επί της ουσίας (Μπαλογιάννης και Τσιγγάρας ήταν παρόντες) στην πρωταθληματική ομάδα.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
*** Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία των υπόλοιπων ομάδων θα δούμε ότι ο ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή διαθέτει το δεύτερο πιο «ακριβό» ρόστερ, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.
*** Η αξία των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών αποτιμάται στα 94,4 εκατομμύρια ευρώ, με τον Γιώργο Μασούρα να βλέπει μέσα στη σεζόν τη «μετοχή» του να αυξάνεται κατά δύο εκατομμύρια και να φτάνει τα 6 εκατομμύρια. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 114% σημείωσε ο Θανάσης Ανδρούτσος, ο οποίος είδε την αξία του να εκτοξεύεται από τις 700.000 στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Πηγή : FORZA