Σε έναν τελικό που «έσπασε καρδιές» η Ιταλία κατάφερε να πάρει το EURO στο σπίτι της Αγγλίας, κατακτώντας το τρόπαιο στα πέναλτι με έναν φανταστικό Ντοναρούμα!
Η σκουάντρα ατζούρα κέρδισε με 3-2 την Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι (ο Ντοναρούμα έπιασε 2), καθώς η κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά και η παράταση έληξαν με σκορ 1-1.
Τελικά το βάρος ήταν μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Αυτό το «πρέπει» να έρθει στο… σπίτι προκάλεσε μία πνευματική κατάρρευση στην Αγγλία, παρότι όλα της ήρθαν όπως τα ήθελε.
Έπαιζε στο σπίτι της, σε ένα γεμάτο Γουέμπλεϊ, είχε την φόρα από μία άπταιστη διαδρομή, είχε ψυχολογία και βρήκε κάτι ακόμα πιο δυσεύρετο και σπάνιο: το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών του EURO.
Είχαν περάσει μόλις 117 δευτερόλεπτα όταν ο Λουκ Σο (σε φάση που ξεκίνησε από ιταλικό κόρνερ) έβαζε την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μπροστά στο σκορ και δημιούργησε την σιγουριά ότι ο τελικός τελείωσε.
Το γρήγορο γκολ όμως εξελίχθηκε σε μαρτύριο για τα λιοντάρια που θαρρεί κανείς ότι από το δεύτερο λεπτό έπαιζαν, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο ρολόι.
Κι αν στο πρώτο μέρος κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλα τα ιταλικά όπλα, στην επανάληψη ο κλοιός άρχισε να σφίγγει.
Αν δεν ήξερε κανείς ποιος είναι ποιος θα πίστευε ότι τον γελούν τα μάτια του. Η Αγγλία έπαιζε… ιταλικά και η Ιταλία έπαιζε… αγγλικά. Η Αγγλία μαζεμένη στο μισό γήπεδο, χωρίς την παραμικρή όρεξη να ψάξει δεύτερο γκολ και η σκουάντρα ατζούρα με ποσοστά κατοχής άνω του 70%, με ένταση, με τρεξίματα, με σκληράδα, με ρυθμό.
Ο Πίκφορντ αρνήθηκε το 1-1 μια, δυο, τρεις, όμως το γκολ της ισοφάρισης φώναζε ότι ερχόταν, με τον Μαντσίνι να δοκιμάζει το πείραμα με τον Ινσίνιε σε ρόλο False-9 και να ανακατεύει τελείως το ματς.
Το 1-1 από τον Μπονούτσι (67’) ήταν η δίκαιη ανταμοιβή του ποδοσφαίρου στην μόνη ομάδα στο γήπεδο που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο, απέναντι σε μία Αγγλία που έδειχνε να έχει πνιγεί από το άγχος.
Από εκεί και μετά όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν τα πέναλτι. Οι Ιταλοί έχασαν διαδοχικά για διαφορετικούς λόγους Κιέζα, Βεράτι, Ινσίνιε. Οι Άγγλοι πρόσθεσαν σταδιακά Σάκα, Χέντερσον, Γκρίλις γύρισαν σε 4-2-3-1, αλλά πιο δημιουργικοί δεν έγιναν.
Όλοι αποδέχθηκαν ότι το 50-50 των πέναλτι ήταν το μη χείρον σενάριο, αλλά βέλτιστο αποδείχθηκε μόνο για την Ιταλία. Η έμπνευση του Σάουθγκεϊτ να ρίξει μέσα στο 119ο λεπτό Ράσφορντ, Σάντσο ως σίγουρους εκτελεστές αποδείχθηκε καταστροφική.
Οι δυο τους αστόχησσαν, ο Σακα τους μιμήθηκε και οι Άγγλοι βίωσαν ένα ακόμα εφιαλτικό βράδυ, βλέποντας την Ιταλία να το σηκώνει μέσα στο σπίτι τους!