Ο ΠΑΟΚ, αφού πρώτα έψαξε και γέμισε τη λίστα των υποψήφιων χαφ, στη συνέχεια ψάχτηκε για να ξεψαχνίσει τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν στις κορυφές της λίστας του. Ο Γιάσμιν Κούρτιτς ξεχώρισε για μια σειρά στοιχείων που προσμετρήθηκαν στην ανάγνωση και την ανάλυση του βιογραφικού του.
Για κάποιον που κάνει έναν επιφανειακό έλεγχο, και ένα από τα κριτήρια που θέτει για μια μεταγραφική κίνηση είναι το να «είναι γνωστός», ο Κούρτιτς περνάει αυτό τον έλεγχο. Όσο απλοϊκό ή «επιφανειακό» και αν ακούγεται, ο Κούρτιτς δεν είναι αυτό που λέμε «χθεσινός». Και όχι ηλικιακά, μιας και είναι 32 ετών, αλλά αγωνιστικά.
Όταν έχεις γράψει 289 συμμετοχές στη Serie Α, δεν έχεις περάσει απαρατήρητος. Ο Σλοβένος έχει φάει με το κουτάλι τη μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας, έχοντας σταθεί σε αυτό το επίπεδο στις λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες, χωρίς αυτό να αλλάζει τον βαθμό δυσκολίας του επιτεύγματός του. Ναι, μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να βρεθεί σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες, αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη μέχρι τώρα καριέρα του, ειδικά από τη στιγμή που έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή επιλέγει ο ΠΑΟΚ να τον φέρει στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Και κάτι ακόμα. Μια λεπτομέρεια που ξεκαθαρίσει κάποιους αριθμούς. Μερικές φορές, η καταγραφή των συμμετοχών μπορεί να είναι παραπλανητική, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον Γιάσμιν Κούριτς. Έχει μετρήσει 289 συμμετοχές στη Serie A, και συγκεκριμένα 21.903 αγωνιστικά λεπτά. Μιλάμε για έναν μέσο όρο 75 λεπτών ανά συμμετοχή κάτι που ξεκαθαρίζει πως δεν επρόκειτο για ποδοσφαιριστή που γέμιζε με συμμετοχές ως αλλαγή.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΤΟΥΡΙ
Γιάσμιν Κούρτιτς και Ομάρ Ελ Καντουρί έχουν συνυπάρξει στην Τορίνο, έχοντας μάλιστα αγωνιστεί μαζί με 13 αναμετρήσεις. Όμως αυτό δεν είναι το κύριο στοιχείο που τους συνδέει. Μια πρόχειρη ματιά στην καταγραφή των θέσεων στις οποίες έχουν αγωνιστεί στην καριέρα τους, θα απαντήσει στην αναφορά περί του κοινού τους στοιχείου. Στο transfermarkt, ο Ομάρ Ελ Καντουρί εμφανίζεται να έχει αγωνιστεί σε εννέα διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Αυτός είναι και ο αριθμός των διαφορετικών θέσεων στις οποίες έχει καταγραφεί πως έχει αγωνιστεί και ο Γιάσμιν Κούριτς. Αρκετοί λένε πως αυτό είναι «ευχή και κατάρα» και η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί ένας ποδοσφαιριστής. Στην περίπτωση του Κούριτς, έχουν καταγραφεί 213 αναμετρήσεις στις οποίες αγωνίστηκε ως εσωτερικός μέσος, 51 ως επιτελικός μέσος και 28 ως ανασταλτικός μέσος, σε ένα σύνολο 405 αναμετρήσεων σε συλλογικό επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, τον αποκτά για την κύριά του θέση, αυτή του εσωτερικού μέσου, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει σχήματα με έναν ανασταλτικό και δυο εσωτερικούς μέσους, σε ένα 4-3-3 στο οποίο ρόλο δημιουργού έχει ένα από τα δυο «8άρια». Και ο Κούρτιτς έχει το «πακέτο» που αναζητά ο Λουτσέσκου. Όλες οι αναζητήσεις αφορούν έναν μέσο που θα δώσει ύψος σε αυτή τη γραμμή, με γρήγορη σκέψη και με ένταση στο παιχνίδι του. Αν δεν έχεις ένταση στο παιχνίδι, δεν κάνεις ούτε δέκα συμμετοχές στο Καμπιονάτο, όχι 289.
Η ανάγνωση της τελευταία του σεζόν
Τη σεζόν 2020-21, ο Κούριτς μέτρησε 4 γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα σε ένα σύνολο 10 τελικών προσπαθειών στην εστία
Η περσινή σεζόν βρήκε τον Γιάσμιν Κούριτς βασικό στέλεχος της αρχικής 11άδας της Πάρμα. Ο Σλοβένος μέσος μέτρησε 34 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων οι 31 ως βασικός. Έγραψε συνολικά 2880 λεπτά συμμετοχής, με μέσο όρο 85 λεπτά ανά αγώνα. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στις πάσες του, ο Κούριτς μέτρησε 1346, με τις 1171 από αυτές να είναι εύστοχες, έχοντας ποσοστό στο 87%. Από αυτές τις πάσες, το 36% ήταν πάσες προς τα μπροστά. Και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί και να προσμετρηθεί διότι αποτελεί μια «βελτίωση» της στατιστικής υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της πάσας αναφορικά με τον βαθμό δυσκολίας, καθώς τις περισσότερες φορές ή πίσω πάσες είναι – θεωρητικά – πιο εύκολες από τις πάσες προώθησης του παιχνιδιού. Στο περσινό πρωτάθλημα ο Κούρτιτς δεν κατάφερε να καταγράψει κάποια ασίστ. Υπάρχει όμως ένα στατιστικό που τον πιστώνει 2.12 xAsists. Αυτό προσμετρά όλες τις πάσες που έδωσε και κατέληξαν σε τελική προσπάθεια, καταγράφοντας το σημείο από οποίο έγιναν τα σουτ, κάτι που σημαίνει πως είχε συμμετοχή στο τελικό κομμάτι μιας φάσης που κατέληξε σε τελική προσπάθεια. Ο Σλοβένος σημείωσε 4 γκολ με την επίδοσή του στα xGoals να είναι στο 3,94. Μέτρησε 35 τελικές, εκ των οποίων οι 10 στην εστία.
Στον ανασταλτικό τομέα, ο Κούριτς είχε 48% επιτυχία στα τάκλιν που επιχείρησε, με τα 46 από τα 95 να έχουν θετική κατάληξη. Στις συνολικές του επιδόσεις έχει καταγραφεί ένα 49,1% ποσοστό επιτυχίας ενώ στις εναέριες μονομαχίες αυτό ανέρχεται στο 57%.
Ούτως ή άλλως, ο Κούρτιτς είναι ένας box to box χαφ, όχι στη θεωρεία αλλά και στην πράξη. Μιας και πάντα, για την κατανόηση ποδοσφαιριστών που έρχονται στον ΠΑΟΚ, ο καλύτερος τρόπος είναι να αναζητηθεί ένα παράδειγμα με ποδοσφαιριστή που είχε ο Δικέφαλος, ο Γιάσμιν Κούριτς είναι ένας παίκτης που έχει ένα πιο δυναμικό στυλ παιχνιδιού από τον Μαουρίσιο, κινούμενος σε παρόμοιους χώρους. Μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού του Κούριτς αλλά και αυτόν του Λουτσέσκου, ο Σλοβένος έρχεται για να πάρει φανέλα βασικού και γύρω του να κουμπώσει ο παίκτης με τον οποίο θα μπορεί να ελέγχει τη μεσαία γραμμή και να δίνει το τέμπο που θα πρέπει να έχει μια ομάδα που θα να έχει ένταση είτε για να σπάσει άμυνες είτε για να κοντράρει ομάδες με παρόμοιες ή μεγαλύτερες δυνατότητες.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Η απουσία παραστάσεων σε συλλογικό επίπεδο και η… μονιμότητα στην εθνική ομάδα
Μπορεί σε επίπεδο συλλόγων οι ευρωπαϊκές εμπειρίες του Γιάσμιν Κούρτιτς να είναι μετρημένες στα δάκτυλα των δυο χεριών αλλά από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς μπαίνουν οι 68 συμμετοχές του με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας, στην οποία έχει καθιερωθεί ως βασικό και αναντικατάστατο μέλος της αρχικής της 11άδας εδώ και μια τριετία. Ο προπονητής της εθνικής Σλοβενίας, Ματιάς Κεκ, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τώρα έχει αφήσει μόλις μια φορά στον πάγκο τον Κουρτιτς από τους αγώνες στους οποίους ήταν διαθέσιμος, και ο ρόλος του του δίνει είναι αυτός του «8αριού», δίνοντας του ρόλο εσωτερικού μέσου, πίσω από τον επιτελικό.
Όσο και αν έχει δοκιμαστεί σε διαφορετικούς ρόλους, την τελευταία τετραετία, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον Κούρτιτς, που έχει αφήσει πίσω τις αλχημείες των προπονητών του και έχει ξεκάθαρη θέση και ρόλο. Η ικανότητά του να παίζει σε πρώτο χρόνο και ταυτόχρονα να «διαβάζει» τις ανάγκες που αφορούν την παρουσία του στο σημείο που εξελίσσεται η φάση για να δώσει στηρίγματα είναι αυτή που του δίνει πλεονέκτημα. Μπορεί να μη διαθέτει τη μακρινή πάσα που μπορεί να βγάλει ο Σβαμπ στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αλλά έχει περισσότερες αντοχές και τρεξίματα από τον Αυστριακό.
Ένας επιπλέον λόγος της επιλογής του Κούρτιτς εξηγήθηκε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και στην έναρξη της αναζήτησης των πρώτων μεταγραφών όταν και είχε σημειώσει πως θα ήθελε να αποκτηθούν παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Ο Κούρτιτς συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία από όλους τους μέσους του Δικεφάλου.
ΟΙ 10 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ
Σε επίπεδο ανδρών, ο Γιάσμιν Κούρτιτς έχει αγωνιστεί σε 10 διαφορετικές ομάδες, με την Αταλάντα να είναι εκεί στην οποία έχει γράψει τις περισσότερες στην καριέρα του. Ο Σλοβένος έχει μετρήσει 92 συμμετοχές με την ομάδα του Μπέργκαμο (10 γκολ και 2 ασίστ), ενώ ακολουθεί η ΣΠΑΛ με 65 συμμετοχές (9 γκολ, 5 ασίστ). Τρίτη είναι η Πάρμα με 57 συμμετοχές (6 γκολ και 1 ασίστ). Στη λίστα υπάρχουν και οι Βαρέζε, Παλέρμο, Μπέλα Κράγινα, Φιορεντίνα (με την οποία αγωνίστηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ), Σασουόλο, Γκόριτσα και Τορίνο.
πηγή: FORZA