H τεχνολογία έχει εισβάλει στον χώρο της τέχνης εδώ και χρόνια. Ήρθε λοιπόν και η σειρά της street art να αποκτήσει το ψηφιακό της πρόσωπο. Τα πανέμορφα murals που ομορφαίνουν τα σόκορα της πόλης έχουν πλέον το ψηφιακό τους αντίστοιχο. Και το όνομα αυτού: Wallster.
H ψηφιακή street art φτάνει και στην Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία της καινοτόμου εταιρείας Artifesto, που σε συνεργασία με τον Δήμο ανέλαβε να εξωραΐσει με αυτήν την τεχνοτροπία και με κόμικ θεματολογία, το κτίριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής – επί της οδού Μοναστηρίου στον αριθμό 53-55.
Ο διαγωνισμός για την επιλογή του έργου που θα απεικονίζει έχει ήδη αρχίσει και ο καλλιτέχνης -που θα επιλεχθεί με online ψηφοφορία- εκτός του ότι θα δει το σχέδιό του να κοσμεί το σόκορο του κτιρίου, θα κερδίσει και το έπαθλο των 500 ευρώ.
Οι μόνοι περιορισμοί ήταν η πρόταση να ανήκει αποκλειστικά στο είδος του κόμικ, και να έχει άμεση σχέση με το θέμα του διαγωνισμού, που έχει τον τίτλο: ”Νερό – Πολύτιμο Αγαθό”.
Τα επικρατέστερα έργα που επιλέχτηκαν ήταν 19. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία από το κοινό για το διαγωνισμό με θέμα «Νερό – Πολύτιμο Αγαθό», που διοργανώνεται με σκοπό τον εξωραϊσμό του κτιρίου της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη (Μοναστηρίου 53-55).
Ο κάθε πολίτης μπορεί να εγγραφεί στην ιστοσελίδα www.artifesto.gr και να ψηφίσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου μέχρι τρία έργα της επιλογής του.
Οι εμπνευστές του Artifesto είναι ο Στέφανος Γιωτάκης που σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο ΠΑΜΑΚ και ο Αριστείδης Πραντσίδης που σπούδασε graphic design και 3D animation στον ΑΚΤΟ. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την street art κάνοντας graffiti. Παράλληλα είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ με αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο.
Οι 2 φίλοι αν και έχουν διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο, τρέφουν από κοινού μεγάλη εκτίμηση στην street art που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη και έτσι αποφάσισαν να συνεργαστούν. Σύμφωνα με τον Στέφανο Γιωτάκη “το Artifesto αποτελεί το πάντρεμα του ρομαντισμού με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι εγχείρημα 2 νέων ατόμων από την Θεσσαλονίκη που έχει σκοπό να εξωραΐσει τυφλές όψεις κτιρίων με καλλιτεχνήματα που φέρουν κοινωνικά μηνύματα. Το πρωτοποριακό που προσφέρει η δράση του είναι ότι προάγει τη συμμετοχικότητα μέσω της ψηφιακής του πλατφόρμας (www.artifesto.gr).
Καλλιτέχνες προτείνουν τα έργα που θα ομορφύνουν τις πόλεις μας και ο κόσμος αποφασίζει με ψηφοφορία ποιο έργο θα εκτυπωθεί και αναρτηθεί σε κάθε κτίριο. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν πλέον πρόσβαση στην τέχνη του δρόμου, καθώς όλα θα πραγματοποιούνται μέσω εκτυπώσεων. Περνάμε με αυτό τον τρόπο στην εποχή της “ψηφιακής street art””
ΠΗΓΗ: parallaximag.gr