Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στις δαλματικές ακτές, με στόχο να… βυθίσει την Ριέκα, παίζοντας σε μία έδρα που όμοια της δύσκολα θα βρει κανείς στην Ευρώπη.
Ήταν ένα από τα πρώτα έργα που οραματίστηκε και θεμελίωσε η διοίκηση του Νταμίρ Μίσκοβιτς το καλοκαίρι του 2014. Το Kantrida ήταν η ζωντανή ιστορία του τόπου, του συλλόγου, όμως ήταν 101 ετών, έπρεπε να πάει για ολικό λίφτινγκ, για μία γενναία ανακατασκευή.
Το γήπεδο που ψηφίστηκε από το Eurosport, το CNN και το περιοδικό Four-Four-Two ανάμεσα στα 12 πιο όμορφα στάδια του πλανήτη έπρεπε να κατεδαφιστεί για να δώσει την θέση του σε κάτι που δεν θα έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
Χτισμένο σε ένα παλιό λατομείο και με θέα στις όχθες της Αδριατικής, το Kantrida (ή Stadio Comunale del Littorio), όταν η Ριέκα ονομαζόταν προπολεμικά Φιούμε και ήταν μέρος του Βασιλείου της Ιταλίας) φιλοξένησε όλες τις ποδοσφαιρικές αναμνήσεις του τόπου, αποτελώντας την ιστορική έδρα της Ριέκα, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της.
Η απόφαση κατεδάφισης πάρθηκε το 2014, όμως για να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική κατασκευαστική εταιρία Shaanxi χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια. Το έργο έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας που εμπνεύστηκε το γήπεδο της Γιουβέντους, θα έχει δίπλα εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο και μόλις ολοκληρωθεί θα μοιάζει με ένα φουτουριστικό κτίριο που θα διατηρήσει όμως την «γραφική» του θέση.
Μέχρι να αποπερατωθούν τα έργα, η Ριέκα φιλοξενείται στο «Ρουγέβιτσα», που αποτελεί μέρος ενός άλλου μακρόπνοου σχεδίου, ενός προπονητικού κέντρου που χτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο, κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε προς χρήση το καλοκαίρι του 2015. Μάλιστα, το πρώτο γκολ στην ιστορία του νεότευκτου γηπέδου σημειώθηκε από έναν παλιό γνώριμο, αφού το πέτυχε ο παλιός μπακ του ΠΑΟΚ, Μάριν Λέοβατς!
Στην πραγματικότητα, η έδρα που θα παίξει ο Δικέφαλος την πρόκριση του στους ομίλους του Europa Conference League είναι ένα προπονητικό γήπεδο, σε μία έκταση που φιλοξενεί άλλα τέσσερα προπονητικά γήπεδα, το οποίο τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί (ευρωπαϊκούς) αγώνες!
Έχει τέσσερις αυτόνομες εξέδρες που χωράνε 8.279 ψυχές και περισσότερο μοιάζει με ένα λυόμενο, που θα αποσυναρμολογηθεί, όταν η Ριέκα μετακομίσει και πάλι στην φυσική της έδρα.
Το γήπεδο που έχει τεχνητό χλοοτάπητα τρίτης γενιάς, γεμίζει μόνο στα μεγάλα παιχνίδια, ενώ το κοινό της Ριέκα είναι μεν θερμό, αλλά έχει μία πιο μποέμ λογική που πλησιάζει τα μεσογειακά και όχι τα βαλκανικά πρότυπα, αφού η ιταλική κατοχή έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμα στο DNA και την συμπεριφορά των ντόπιων.
Ο κόσμος της Ριέκα (περίπου 4.000, ένεκα και των περιορισμών λόγω Covid-19) επέστρεψε στις εξέδρες στο πρόσφατο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Χιμπέρνιαν, κι αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος (4-1) είχε θετικό αντίκτυπο, παρότι το ίδιο το γήπεδο ένεκα της κατασκευής του δεν βοηθάει να δημιουργηθεί καυτή ατμόσφαιρα, όπως στο πιο ιστορικό Kantrida.
Ο ιστορικός σύνδεσμος οπαδών Armada στο παρελθόν είχε πρωταγωνιστήσει σε μερικές ιστορικές κερκίδες με pyro show, κορεό και έντονο παλμό εντός γηπέδου, όμως τα τελευταία χρόνια παρότι η ομάδα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, βρίσκεται σε ύφεση, ο φανατισμός των παλιότερων ετών, έχει δώσει την θέση του σε μία πιο πολιτισμένη ατμόσφαιρα, με αρκετές οικογένειες στο γήπεδο.
Ο ΠΑΟΚ δεν θα βρει απέναντι του μία φιλική ατμόσφαιρα, μα είναι σίγουρο πως οι παίκτες του έχουν παίξει σε πολύ πιο καυτά γήπεδα. Ο παράγοντας έδρα ίσως θα είναι το τελευταίο που θα έχει να φοβηθεί η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ
Δεν ανατρέπει σκορ!
Την τελευταία οκταετία μετρά τέσσερις παρουσίες σε ομίλους του Europa League, που έχουν εμπλουτίσει το παλμαρέ της, έχει να επιδείξει ιστορικές νίκες (όπως αυτή επί της Μίλαν με 2-0 το 2017 και το 3-1 επί της Φέγενορντ τρία χρόνια νωρίτερα), έχει αποκλείσει σε νοκ-άουτ σημαντικά ονόματα όπως την Στουτγκάρδη, την Σάλτσμπουργκ, την Κοπεγχάγη, αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ριέκα δεν έχει καταφέρει να κάνει ποτέ ανατροπή σε επαναληπτικό στην έδρα της!
Για την ακρίβεια, από το 2014 η Ριέκα έπαιξε 9 φορές ρεβάνς στο σπίτι της και προκρίθηκε (5 φορές, έναντι τεσσάρων αποκλεισμών) μόνο όταν είχε πάρει καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι!
Το 2014 απέκλεισε την Βίκινγκουρ (πρώτο ματς 1-5, ρεβάνς 4-0), το 2017 την Σάλτσμπουργκ (πρώτο ματς 0-1, ρεβάνς 0-0), το 2020 σε μονό την Κόλος Κοβάλιβκα που μόλις είχε περάσει τον Άρη (2-0) και φέτος απέκλεισε Γκζίρα (πρώτο ματς 0-2, ρεβάνς 1-0) και Χιμπέρνιαν (πρώτο ματς 1-1, ρεβάνς 4-1).
Αντίθετα, όπου χρειάστηκε να ανατρέψει σκορ, δεν τα κατάφερε. Αποκλείστηκε το 2016 από την Μπασάκσεχιρ (πρώτο ματς 0-0, ρεβάνς 2-2), το 2017 από τον Ολυμπιακό (πρώτο ματς 2-1, ρεβάνς 0-1), το 2018 από την νορβηγική Σάρπσμποργκ (πρώτο ματς 1-1, ρεβάνς 0-1) και το 2019 από την Γάνδη (πρώτο ματς 2-1, ρεβάνς 1-1). Με άλλα λόγια; Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στην Τούμπα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό οδηγό για το τι θα γίνει στην ρεβάνς!
Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μόνο ευχάριστα πράγματα να θυμάται από την Ριέκα, η πόλη για κάποιο περίεργο ξυπνά μόνο θετικές αναμνήσεις. Τον Αύγουστο του 1995, ο Παναθηναϊκός παίζει σε μία ζαριά την είσοδο του στους ομίλους του Champions League. Τα απόνερα του εμφυλίου δεν επιτρέπουν στην Χάιντουκ να χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή της έδρα στο Σπλιτ και ο επαναληπτικός του 1-0 στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται στο Kantrida και την φιλίξενη Ριέκα. Η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από κολασμένη και γίνεται ακόμα πιο θερμή από το γρήγορο γκολ του Ιγκόρ Στίματς, που βάζει τους Κροάτες από νωρίς μπροστά στο σκορ.
Το τριφύλλι όμως αντέχει και με το γκολ του Χουάν Χοσέ Μπορέλι στις αρχές της επανάληψης παίρνει την πρόκριση (1-1), που ήταν το θεμέλιο για την πορεία της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα ως τα ημιτελικά του Champions League.
Ακριβώς 22 χρόνια μετά, την ίδια ζαριά ρίχνει ο Ολυμπιακός που θέλει να υπερασπιστεί στην Δαλματία το 2-1 του πρώτου αγώνα και να μπει κι αυτός στους χρυσοφόρους ομίλους. Η τοπική Ριέκα χρησιμοποιεί το Ρουγέβιτσα και μολονότι το γήπεδο είναι γεμάτο, η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο καυτή. Το γρήγορο γκολ του Μάρκο Μάριν (25’) μένει ως το τέλος (0-1) και οι Κροάτες συνεχίζουν στους ομίλους του Europa League, όπου την ίδια σεζόν βρίσκουν στον δρόμο τους την ΑΕΚ.
Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ προηγείται νωρίς με τον Μάνταλο και παρότι ισοφαρίζεται άμεσα με τον Έλεζ, παίρνει μία παλικαρίσια νίκη (1-2) χάρη σε εκπληκτικό φάουλ του Χριστοδουλόπουλου. Σε αυτά τα χνάρια θέλει να πατήσει και ο ΠΑΟΚ που θα ταξιδέψει στις δαλματικές ακτές, θέλοντας να προσφέρει ακόμα μία πίκρα στους Κροάτες…
πηγή: FORZA