Γκιγιέρμο…σφίξαμε

Η δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα του Ηρακλή, στο Καυτανζόγλειο από τον Τύρναβο βάζει τους “κυανόλευκους” σε περιπέτειες ακόμη και στο θέμα της συμμετοχής τους στα πλέι-οφ.

Και θα εξηγήσουμε γιατί. Γιατί εκτός του ότι η δεύτερη θέση χάθηκε ξανά για τους “κυανόλευκους”, οι βαθμολογικές διαφορές πλέον με τους υπόλοιπους είναι μηδαμινές με εξαίρεση την Κέρκυρα, η οποία σε περίπτωση που φτάσει σήμερα στο τρίποντο κόντρα στον Αιγινιακό, θα διατηρήσει μια διαφορά την οποία αν κρατήσει μέχρι το τέλος αφενός θα απολαύσει το μπόνους των τριών βαθμών από την κατάκτηση της πρώτης θέση αφετέρου ίσως να αυξήσει και την βαθμολογική διαφορά που θα προκύψει από τον δεύτερο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Συν τοις άλλοις αυτό ήταν ένα κρίσιμο παιχνίδι με μια ομάδα που ο Ηρακλής, έπρεπε να την έχει κερδίσει, πριν μπει στη μάχη με μια σειρά δύσκολων παιχνιδιών, κόντρα σε Κέρκυρα, Αιγινιακό και Αναγέννηση Καρδίτσας ομάδες δηλάδή που επίσης διεκδικούν την είσοδό τους στα πλέι-οφ και τις έχει όλες μακριά από την έδρα του.

Ο Ηρακλής λοιπόν, έχασε πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς στην χθεσινή αναμέτρηση, πράγματα που ενδεχομένως να του στοιχίσουν κι αυτό δυστυχώς συνέβη με σημαντική ευθύνη του Γκιγιέρμο Όγιος, από τον οποίο θα περίμενε κανείς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να αναλάβει τουλάχιστον την ευθύνη και να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο. Δεν το έκανε.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ηρακλής πλήρωσε και πάλι την ατολμία του να “χτυπήσει” μια ομάδα που έπαιξε ακριβώς με την συνταγή της…Νίκης Βόλου. Κλειστή άμυνα, πολύ τρέξιμο, αρκετό ξύλο σε οριμένες περιπτώσεις και γρήγορες αντεπιθέσεις. Απέναντι σε όλα αυτά, οι “κυανόλευκοι” είχαν να αντιπαρατάξουν μια ανούσια κυκλοφορία της μπάλας γύρω-γύρω από την περιοχή και τεράστια αμυντικά κενά, για τα οποία επίσης ο Όγιος έχει ευθύνη, με την…εμμονή του να χρησιμοποιεί τον Λίμα στη θέση του στόπερ.

Κανείς δεν είπε, ότι ο Ουρουγουανός δεν είναι καλός παίκτης. Ίσα – ίσα, είναι εξαιρετικός. Όταν παίζει όμως στα χαφ. Στη θέση του. Εκεί που τελευταία παίζει πολύ σπάνια, προσπαθώντας στα 33 του χρόνια να μάθει  μια καινούργια θέση, αυτή του στόπερ. Πράγμα δύσκολο. Και προσέξτε, ο Όγιος χθες είχε επιλογές στη θέση του στόπερ. Είχε και τον Κουρδάκη που στα εργομετρικά ήταν καλύτερος του Σκόρτσα που έπαιξε χθες, είχε και τον Σαββίδη που είναι καλός και νεαρός στόπερ.

Αυτά για τις αγωνιστικές ευθύνες του Όγιος στο χθεσινό παιχνίδι,  οι οποίες ωστόσο είναι λιγότερες από αυτές που του ανολογούν για την αντιμετώπιση του παιχνιδιού καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Κι ίσως γι’ αυτό θα περίμενε κανείς από τον Αργεντινό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Διότι έχασε πολύτιμες ημέρες προετοιμασίας απέχοντας από τις προπονήσεις για το θέμα της άδειάς του. Όταν εμφανίστηκε ζήτησε από τους παίκτες να κάνουν απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στο προβλημά του, γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη και ο ίδιος. Κι όταν τελικά το έγγραφο ήρθε από την Αργεντινή επέστρεψε σαν να μη συνέβη τίποτα. Ναι αλλά όταν επέστρεψε, η ημέρα ήταν ήδη Πέμπτη. Δεν το υπολόγισε λοιπόν σωστά το παιχνίδι ο Όγιος και την έπαθε χθες. Δεν το αντιμετώπισε ως τελικό ως όφειλε και το πλήρωσε.

Και είναι κρίμα, γιατί σε αυτή την εποχή που ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε όσο κανέναν άλλο τα τελευταία χρόνια, που με τα κουπόνια τους οι οργανωμένοι προσπαθούν να τον κρατήσουν ζεστό, και να λύσουν τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν από το υστέρημά τους, υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση που φέρνει τον Ηρακλή και πάλι σε δύσκολη θέση. Όσο καλός κι αν είναι κάποιος απαγορεύεται να παίζει με την ομάδα και ο Όγιος όπου σταθεί και όπου βρεθεί τονίζει ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στον Ηρακλή. Μένει να το τηρήσει και να το αποδείξει αυτό. Μένει να το αποδεικνύει κάθε φορά και όχι κατά περίσταση.

Και συμφωνούμε. Τα τερτίπια του παρατηρητή στην Δράμα ήταν πέραν των αρμοδιοτήτων του. Και συμφωνούμε ότι στον Ηρακλή η διοικητική ανυπαρξία καταντά ανυπόφορη. Και ο Όγιος όμως από την πλευρά του πρέπει επιτέλους να εμπιστευθεί κάποιον, για να υπάρξει από κοινού λύση στο θέμα της άδειάς του, χωρίς να εννοούμε φυσικά τον…εξαφανισμένο το τελευταίο διάστημα Θεόδωρο Παπαδόπουλο, αλλά ίσως τον Κώστα Τσαλίκη από τον οποίο επίσης το τελευταίο διάστημα έχει πάρει αποστάσεις.

Στον Ηρακλή χάθηκε πολύτιμο έδαφος χθες, αλλά περιθώρια ακόμη υπάρχουν όσο κι αν αυτά έχουν στενέψει σε επικίνδυνο βαθμό. Είναι καιρός λοιπόν να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα, γιατί ο Ηρακλής έχει μπροστά του δύσκολους αγώνες που πρέπει να τους κερδίσει. Και αυτό θα συμβεί μόνο με την ομοιογένεια που έδειξαν οι “κυανόλευκοι” σε αγωνιστικό επίπεδο μετά την πρώτη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Με λίγα λόγια άπαντες, να είναι συγκεντρωμένοι στον στόχο τους.