Το 2005 η Ρεντ Μπουλ, που εδρεύει σε ένα χωριό κοντά στο Ζάλτσμπουργκ, αποφάσισε να αγοράσει την Αούστρια Ζάλτσμπουργκ. Ήταν μια επιθετική αγορά, με κανέναν σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου.
Έσβησε το “Austria”, τη μετονόμασε σε Red Bull Salzburg, της άλλαξε χρώματα, από λευκό – βιολετί σε ερυθρόλευκα και επέλεξε να σβήσει τη μέχρι τότε ιστορία της. Άλλαξε όλη την ομάδα, άλλαξε γραφεία, όλους τους υπαλλήλους, σα να ήθελε να σβήσει εντελώς το παρελθόν.
Πολλοί πίστεψαν ότι η νέα ιδιοκτησία θα αρχίσει να ξοδεύει ασύστολα εκατομμύρια για παίκτες για να πάρει τα σκήπτρα άμεσα από την Ραπίντ και την Αούστρια Βιέννης. Λάθος…
Η Red Bull ξόδεψε πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι για να αγοράσει παίκτες. Τα επένδυσε στις υποδομές της και στη δομή της. Σε εγκαταστάσεις, προσωπικό, στελεχειακό δυναμικό, σε προπονητές σε όλες τις βαθμίδες και ακαδημίες. Και τα σκήπτρα από τις μεγάλες ομάδες της Βιέννης τα πήρε με έναν αργό και βασανιστικό (για αυτές) τρόπο.
Για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ, σκόνταφτε στους προκριματικούς κι έπαιζε στο Γιουρόπα Λιγκ. Πέρσι τα κατάφερε για πρώτη φορά να μπει απευθείας στους ομίλους από καραμπόλα και φέτος παίζει για δεύτερη φορά.
Στον αγώνα της προηγούμενης Τρίτης στη Σεβίλλη, η Ζάλτσμπουργκ κατέβασε μια ομάδα με μέσο όρο γύρω στα 21-22 χρόνια. Έναν 35χρονο, τον αρχηγό Ούλμερ, και πιτσιρίκια από 18 ως 24 ετών. Παρουσίασε μια ομάδα που έπαιξε στα ίσα τη Σεβίλλη στην Ισπανία και θα μπορούσε να κερδίσει αν δεν έχανε δύο πέναλτι.
Οι μισοί παίκτες της είναι από τις ακαδημίες της, όπως και ο προπονητής της, ο 33χρονος Γερμανός, Ματίας Γιάισλε. Ένας άγνωστος και στη Γερμανία. Είχε δουλέψει στις ακαδημίες της (ομόσταυλης) Λειψίας, ώσπου πήρε μετάθεση στις ακαδημίες της Ζάλτσμπουργκ και στην Λίφερινγκ.
Η Λίφερινγκ είναι ένα από τα κλειδιά της ιστορίας. Είναι η θυγατρική της Ζάλτσμπουργκ και παίζει στην Β’ Αυστρίας. Δεν τη νοιάζει να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά να “ψήσει” τους παίκτες για την RB Ζάλτσμπουργκ.
Στη Λίφερινγκ παίζουν παίκτες 16-18 ετών. Από την Κ18 της Ζάλτσμπουργκ κι αυτοί που η Ζάλτσμπουργκ αγοράζει από άλλες ακαδημίες της Αυστρίας και του εξωτερικού.
Η Ζάλτσμπουργκ αγοράζει παίκτες από 17 μέχρι 23 ετών, τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει υπογράψει μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού άνω των 30. Ακόμη κι οι προπονητές που επιλέγει είναι νέοι σε ηλικία.
Μετά από 15 χρόνια η Red Bull έχει καταφέρει τα εξής στην ομάδα του Ζάλτσμπουργκ :
*** Να είναι μόνιμη πρωταθλήτρια, έχει πάρει τους 12 από τους 16 τίτλους και να έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω τις ομάδες της Βιέννης.
*** Να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, ακόμη και στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ και να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.
*** Να έχει μια νεανική ομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών της είναι 18-22 ετών.
*** Να έχει εισπράξει τα τελευταία 5 χρόνια, 380 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών, έχοντας ξοδέψει λιγότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ για αγορές. Ανάμεσα στους παίκτες που έχει αγοράσει σχεδόν τσάμπα και έχει πουλήσει με πολλά εκατομμύρια είναι οι Μανέ (τον είχε πάρει σε ηλικία 20 ετών από την Μετς), Κεϊτά, Ουπαμεκάνο, Χαϊντάρα, Σομποζλάι, Νταμπούρ, Εμ Γουεμπού, Ντακά και πολλοί – πολλοί. Και φυσικά κι ο Χάλαντ, που τον πήρε 8 εκατομμύρια στα 18 του από τη Μόλντε και της έφυγε με 20 εκατομμύρια σε ένα χρόνο γιατί δεν πρόλαβε να αλλάξει τη ρήτρα.
Εν κατακλείδι, αυτό που έχει καταφέρει, είναι να επενδύσει σωστά και να φτιάξει μια ομάδα 100% υγιή, που δεν χρειάζεται σήμερα επενδυτή. Η μακροημέρευσή της και η παρουσία της σε υψηλό επίπεδο είναι εγγυημένη, με τις εκπληκτικές δομές που έχει δημιουργήσει.
ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ – Παράγει και προπονητές
Η Ζάλτσμπουργκ δεν έχει επενδύσει μόνο σε νεαρούς παίκτες, επενδύει σε νεαρούς προπονητές και στελέχη. Το σκάουτινγκ σ΄ αυτό το επίπεδο είναι ΤΡΟΜΕΡΟ. Οι δύο τελευταίοι προπονητές της, ο Μάρκο Ρόζε και ο Τζέσε Μαρς δουλεύουν φέτος σε δυο από τις καλύτερες ομάδες της Γερμανίας, την Ντόρτμουντ και την Λειψία.
Τον Μάρκο Ρόζε, μάλιστα, η Ζάλτσμπουργκ τον είχε από το 2013 στις ακαδημίες της, πέρασε από Κ16 και Κ18, έφτασε στην πρώτη ομάδα και μετά από δύο χρόνια πήγε στην Γκλάντμπαχ.
Ο σημερινός προπονητής της, ο 33χρονος Γιάισλε, δούλεψε ενάμιση χρόνο στην Κ18, δοκιμάστηκε για 6 μήνες στην Λίφερινγκ και φέτος πήρε τη δουλειά.
Οι προπονητές της όταν κάθονται στον πάγκο, είναι τσεκαρισμένοι στον οργανισμό της και ουσιαστικά ασφαλείς επιλογές.
ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ
Σε επίπεδο σκάουτινγκ η Ζάλτσμπουργκ έχει πραγματικά “αφρό”, ξοδεύει πολλά για να παίρνει τους καλύτερους, και στα πρώτα χρόνια στήριξε και το πρότζεκτ Λειψίας. Έχουν “φακελωμένη” όλη την Ευρώπη σε ηλικίες 16-17 ετών. Πριν δυο χρόνια αγόρασε από την Κ17 της σλοβενικής Ντομζάλε(!), τον 16χρονο σέντερ φορ, Μπέντζαμιν Σέσκο, με 2,5 εκατομμύρια! Αφού τον “έψησε” στη Λίφερινγκ, την Τρίτη ήταν βασικός στη Σεβίλλη. Πόσο θα τον πουλήσει, ένας Θεός ξέρει…
*** Όλα αυτά, φυσικά, γίνονται στην Αυστρία, χωρίς εγκληματικές οργανώσεις ή συμμορίες. Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους, επενδύεις, δε σε ενοχλεί κανείς και φτιάχνεις ομάδα. Τόσο απλά.