Η πανδημία του Covid-19 και η αλλαγή κυβέρνησης έφεραν οικονομικό αδιέξοδο στην Σλόβαν Μπρατισλάβας, που πόνταρε τα πάντα στην ανέγερση του νέου της γηπέδου, το οποίο πάει να της γίνει εφιάλτης…
Το πλάνο ήταν μεγαλόπνοο. Θα βοηθούσε την Σλόβαν να ξεφύγει από τα στενά σλοβακικά σύνορα και να γίνει ένα αξιοπρόσεχτο ευρωπαϊκό μέγεθος. Κύριος πυλώνας του σχεδίου ήταν η ανακατασκευή του ιστορικού, αλλά γέρικου «Τέχελνε Πόλε», που είχε χτιστεί το 1939.
Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου τεσσάρων αστέρων, χωρητικότητας 22.5000 θεατών, με δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα πέριξ αυτού, το οποίο ως πολυχώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις, που θα εκτόξευαν την εμπορική του δύναμη.
Οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τα πάντα το καλοκαίρι του 2013 και μέσα σε 6 χρόνια, με κεφάλαια του ιδιοκτήτη της ομάδας Ιβάν Κμοτρίκ και οικονομική βοήθεια ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος, το νέο «Τέχελνε» Πόλε, το οποίο κόστισε συνολικά 98,5 εκατομμύρια ευρώ, έκοβε την κόκκινη κορδέλα για να υποδεχθεί την Σλόβαν Μπρατισλάβας.
ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Ο Κμοτρίκ, ένας επιφανής οικονομικός παράγοντας της χώρας, που δραστηριοποιείται σε ποικίλους χώρους (κατασκευαστικές εταιρίες, media, ιδιωτικά πανεπιστήμια, εργοστάσια παραγωγής LED) με περιουσία που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, πίστευε ότι είχε προβλέψει τα πάντα.
Είχε έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την πώληση του νέου «Τέχελνε Πόλε» στο κράτος, ώστε να κάνει άμεση απόσβεση της επένδυσής του, όμως δύο αστάθμητοι παράγοντες άλλαξαν τα πάντα.
Η πανδημία του Covid-19, τα απανωτά lock-down και η ματαίωση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων, μετέτρεψαν το νέο γήπεδο, σε ένα έρημο στολίδι. Συν τοις άλλοις η αλλαγή της κυβέρνησης ήταν το τελειωτικό χτύπημα, αφού ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Στέφαν Χόλι, ξεκαθάρισε ότι η προηγούμενη συμφωνία του ιδιοκτήτη της Σλόβαν για την αγορά του «Τέχελνε Πόλε» από το κράτος ήταν παράνομη (υποστήριξε ότι το κράτος είχε δικαιοδοσία μόνο να χτίσει από την αρχή το γήπεδο και όχι να το αγοράσει έτοιμο) και ως εκ τούτου μη εφαρμόσιμη!
Αίφνης, η Σλόβαν Μπρατισλάβας βρέθηκε σε ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Η χασούρα από την κατασκευή του γηπέδου βάρυνε εξ’ ολοκλήρου τις κατασκευαστικές εταιρίες και ο Κμοτρίκ βρέθηκε ένα βήμα πριν από το κραχ, αφού στα χέρια του είχε μία ζημιογόνο ομάδα και ένα ακόμα πιο ζημιογόνο γήπεδο.
ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
Ο Ιβάν Κμοτρίκ Τζούνιορ, ένα από τα επτά παιδιά του (από τρεις διαφορετικές συζύγους) που «τρέχει» την πιο ιστορική ομάδας της χώρας, που μετρά αισίως τρία σερί πρωταθλήματα Σλοβακίας ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου ήταν τραγική, ο μόνος δρόμος ήταν η σκληρή λιτότητα.
«Αν δεν αγωνιστούμε φέτος σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του, στις αρχές του καλοκαιριού, όπου μπήκε πωλητήριο σε όλα τα «ασημικά» του συλλόγου, που θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή των σπασμένων.
Ο τερματοφύλακας Ντόμινικ Γκρέιφ παραχωρήθηκε στην Μαγιόρκα έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο περσινός πρώτος σκόρερ, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Ρατάο δόθηκε στην γαλλική Τουλούζ για 1,2. Ο Ισπανός μέσος Νόνο στην ουγγρική Χόνβεντ για ένα… πεντακοσάρικο. Το μεγαλύτερο ταλέντο του συλλόγου, ο 20χρονος επιθετικός Ντούσαν Στρέλετς πωλήθηκε στην ιταλική Σπέτσια για άλλα 2,5 εκατομμύρια. Το όλον, κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αν υπήρχαν προτάσεις, οι Σλοβάκοι ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν τα πάντα, ακόμα και τα μαχαιροπίρουνα στα γραφεία.
Πόσα έδωσαν πίσω για μεταγραφές; Όλα κι όλα 200 χιλιάρικα, όλα τα υπόλοιπα αποκτήματα ήρθαν είτε ως ελεύθεροι είτε ως δανεικοί: «Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική μας άλλαξε αισθητά. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που προκάλεσε ο Covid-19. Είχαμε σημαντικές οικονομικές αστοχίες, ως εκ τούτου έπρεπε να βρούμε φθηνούς και έμπειρους παίκτες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν άμεσα να πετύχουμε τον στόχο μας που ήταν η είσοδος σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Τα χρήματα που ήρθαν από τις πωλήσεις, δεν θα πάνε για μεταγραφές, αλλά για να καλύψουμε τις πρόσφατες οικονομικές απώλειες», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κμοτρίκ Τζούνιορ, που όσο αντιλαϊκή κι αν ήταν περιείχε ωμό ρεαλισμό.
Ο στόχος επετεύχθη. Η Σλόβαν Μπρατισλάβας μπήκε στους ομίλους του Conference League και πήρε μία ακόμα οικονομική ανάσα. Περισσότερο από νίκες, βαθμούς, προκρίσεις στην διοργάνωση, οι Σλοβάκοι κοιτάνε… ευρώ. Αυτά τα 6 παιχνίδια θα είναι η δική τους βιτρίνα για τις επόμενες περήφανες πωλήσεις, που είναι στο πρόγραμμά. Μιλημένα, ξηγημένα…
*** Η Σλόβαν έχει έρθει τέσσερις φορές στην Ελλάδα και έχει φύγει με ισάριθμες ήττες: 3-0 από τον Παναθηναϊκό το 1970 στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ, 2-0 και 3-0 από Ολυμπιακό το 2009 και το 2021 και 3-2 από τον ΠΑΟΚ το 2019, αποτέλεσμα που πάντως της έδωσε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.
*** Η ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ, ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 1969 ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 3-2 ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ.
*** ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ Η ΣΛΟΒΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΗ ΣΤΟ ΣΛΟΒΑΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (17 ΒΑΘΜΟΙ, ΜΕ 5 ΝΙΚΕΣ, 2 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ, ΤΕΡΜΑΤΑ 17-6) ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΕΡΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Η ΣΛΟΒΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΙΣΘΗΤΑ
Οι «επιζήσαντες» του 2019
Ήταν 29 Αυγούστου του 2019, όταν η Σλόβαν Μπρατισλάβας έφευγε από την Τούμπα με το «χρυσό» για την ίδια 3-2, μία ήττα που την έστελνε στους ομίλους του Europa League και τον ΠΑΟΚ στο… πουθενά και τις δαγκάνες του FFP.
Από εκείνη την ομάδα των Σλοβάκων που έκανε την «κηδεία» προ διετίας έχουν μείνει 8 από τους 14 που αγωνίστηκαν εκείνο το βράδυ (Ντε Μάρκο, Μποζίκοφ, Αμπένα, Μεντβέντεφ, Ντε Καμπς, Ιμπραχίμ Ραμπιού, Χόλμαν), όχι όμως και οι πιο ποιοτικοί της παίκτες που ήταν οι Γκρέιφ, Σπόραρ, Ρατάο, Νόνο, Ραρσάλα.
Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει πάντως λιγότερο αφού 10 από τους 14 που έπαιξαν εκείνο το βράδυ φοράνε ακόμα τα ασπρόμαυρα (Πασχαλάκης, Κρέσπο, Βαρέλα, Ροντρίγκο, Μπίσεσβαρ, Εσίτι, Ομάρ, Άκπομ, Σβιντέρσκι, Αουγκούστο).
ΜΙΚΡΗ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»
Μετρά ήδη 9 ευρωπαϊκά βράδια φέτος, αφού η περιπέτεια της ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Το 2-0 επί της Σάμροκ Ρόβερς στον πρώτο προκριματικό του Champions League ήταν αρκετό (ήττα με στην ρεβάνς στην Ιρλανδία), όμως το εμπόδιο της Γιουνγκ Μπόις ήταν πολύ ψηλό για αυτήν (0-0, 3-2).
Απέκλεισε την γνωστή μας Λίνκολν (3-1 στο Γιβραλτάρ, 1-1 στην ρεβάνς) στον 3ο προκριματικό του Europa League, όμως στα πλέι-οφ ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος (3-0 στο Καραϊσκάκης και 2-2 στην ρεβάνς). Πάντως το 1-3 στην πρεμιέρα των ομίλων του Conference League από την Κοπεγχάγη την έβαλε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο.
Η ΣΛΟΒΑΝ… ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ
Αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς τα βρήκε…
Η Σλόβαν Μπρατισλάβας άλλαξε τρίτο προπονητή σε ισάριθμα χρόνια, όμως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως αποδυναμώθηκε αισθητά.
Η ποδοσφαιρική λογική λέει πως «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Για την Σλόβαν Μπρατισλάβας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Γιάν Κοζάκ, ο οποίος κατέκτησε το νταμπλ το 2019 απολύθηκε λίγο μετά το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Ο Σλοβένος Ντάρκο Μίλανιτς που τον διαδέχθηκε απολύθηκε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, παρότι η ομάδα του ήθελε μόλις μία νίκη για να εξασφαλίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα!
Ο Ιβάν Κμοτρίκ Τζούνιορ ποτέ δεν έκρυψε ότι μιλάει με διαδόχους του Σλοβένου προπονητή, πριν καν τον απολύσει, οι φωτογραφίες της συνάντησης του με τον Βλάντιμιρ Βάις είχαν προκαλέσει αίσθηση στην χώρα.
Ο 56χρονος τεχνικός αποτελεί εμβληματική μορφή στην χώρα, όχι γιατί έβαλε στον χάρτη την άσημη Αρτμέντια από το 1999 ως το 2006, αλλά γιατί μαζί του η Εθνική Σλοβακίας πέτυχε την παρθενική της πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση, πιο συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.
Λίγο νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας της Σλόβαν είχε φροντίσει βέβαια να ρίξει τροχιοδεικτικά, υπογράφοντας τον γιο του μετέπειτα κόουτς, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Βλάντιμιρ Βάις Τζούνιορ (πέρασε από τον Ολυμπιακό την σεζόν 2013-14), ο οποίος την τελευταία εξαετία περιπλανιόταν στο Κατάρ.
Οι κινήσεις αυτές έδειχναν και τη νέα φιλοσοφία του συλλόγου. Από τους νεαρούς και φερέλπιδες παίκτες με μεγάλη μεταπωλητική αξία, στις έμπειρες λύσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα.
Υπό αυτό το πρίσμα αποκτήθηκαν δύο ακόμα πιο έμπειροι Γεωργιανοί, ο 34χρονος στόπερ Γκουράμ Κάσια με την οκταετή παρουσία στην Φίτεσε και ο 35χρονος πολύ δυναμικός αμυντικός μέσος 35χρονος Ζάμπα Κανκάβα, όμως το πλάνο δεν πήγε με τον ιδεατό τρόπο.
«Έχουμε μόλις τέσσερις αμυντικούς για τον αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού! Πρέπει να πάρουμε παίκτες και στην άμυνα και στη μεσοεπιθετική γραμμή. Έχουμε μόλις 18 παίκτες διαθέσιμους! Πρέπει να πάρουμε 4-5 παίκτες. Το πρόγραμμα το φθινόπωρο θα είναι απαιτητικό, και αν δεν κάνουμε κάτι, αυτή η ομάδα δε θα αντέξει. Θα χάσουμε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Ας το παραδεχτούμε, στη μεταγραφική περίοδο κοιμηθήκαμε», ήταν η κραυγή αγωνίας του Σλοβάκου τεχνικού στις 12 Αυγούστου λίγο πριν το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.
Από εκείνη την ημέρα έγιναν ακόμα πέντε νέες προσθήκες (ο επιθετικός Μραζ δανεικός από την Σπέτσια, ο αριστερός μπακ Βόιτκο από την Μιχάλοβτσε, ο Νιγηριανός αμυντικός μέσος Ούτσε Άγκμπο από την Λα Κορούνια, ο Άγγλος εξτρέμ Γκριν από την Σέφιλντ Γουένσντνεϊ και ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα από την Ποχρόνιε), όμως ο Βάις εξακολουθεί να παραμένει ανικανοποίητος. Αλλιώς τα περίμενε, αλλιώς τα συμφώνησε κι αλλιώς τα βρήκε…
Πηγή: FORZA