Στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς αλλά και σε ακόμα 8 περιοχές εφαρμόζεται μίνι lockdown καθώς επίσης και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας στο επίπεδο 4 βρίσκονται πλέον οι Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς για τις οποίες εφαρμόζεται μίνι lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
Οι περιοχές αυτές, σύμφωνα με την υποεπιτροπή των επιδημιολόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, είναι σε «κόκκινο» συναγερμό, ο οποίος και συνεπάγεται την εφαρμογή νέων μέτρων, δηλαδή μίνι lockdown, σύμφωνα με την πάγια πρακτική των αρχών.
10 περιοχές σε μίνι lockdown
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι παραπάνω περιοχές της χώρας εντάσσονται στο Επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ η ισχύς των ειδικών μέτρων παρατείνεται σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα. Από τις 14 συνολικά περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα, οι 10 είναι σε μίνι lockdown.
Στις «κόκκινες» περιοχές η επιβολή περιορισμών είναι «μονόδρομος», προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Μία από τις προτάσεις, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είναι η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 24 ωρών.
Τι προβλέπουν τα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές
Για τις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη, δηλαδή στο επίπεδο 4, προβλέπεται:
απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, και
απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Η αξιολόγηση, δε, ως προς την επιβολή των μέτρων αυτών γίνεται σε εβδομαδιαία βάση από αρμόδια ομάδα επιδημιολόγων, όπως προαναφέρθηκε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
Δείκτης θετικότητας ελέγχων
Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
Πληρότητα συστήματος υγείας
Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική εξέταση των ανωτέρω δεικτών.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
πηγή: ethnos.gr