Ζαγοράκης για Ρωσία και… ροδάκινα

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης δείχνει όπως είναι φυσικό, λόγω και της σχέσης του με τον Ιβάν Σαββίδη, μεγάλο ενδιαφέρον για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία και κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ρωσική αγορά και τον κίνδυνο να χαθεί, ενώ ζήτησε και μεγαλύτερες αποζημιώσεις για το ελληνικό ροδάκινο και νεκταρίνι.

Το ρεπορτάζ είναι από το sirma

Φουριόζος μπήκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με γραπτή ερώτησή του (και μάλιστα πολύ καλά διατυπωμένη) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητάει μέτρα για να μη χαθεί η ρωσική αγορά για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και μεγαλύτερες αποζημιώσεις από την ΕΕ, καθώς επίκειται η αναθεωρημένη πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τις αποζημιώσεις παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών.

Ο κ. Ζαγοράκης εκτός των άλλων είναι και μέλος της αντιπροσωπείας για την κοινοβουλευτική συνεργασία ΕΕ – Ρωσίας, οπότε είχε έναν επιπλέον λόγο για να θεωρεί το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον ίδιο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «οι Έλληνες αγρότες έχουν εργαστεί επί σειρά ετών για να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά και κάθε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών θα χρειαστεί πολλά χρόνια». Γι’ αυτό ζητά μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια εξαγωγών της κάθε χώρας προς την Ρωσία.

Ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει όμως και την παράμετρο της συνέχειας… Εν όψει των μακροχρόνιων συμφωνιών που συνάπτονται αυτήν την περίοδο και με την προοπτική πως το εμπάργκο κάποια στιγμή θα λήξει, η ρωσική αγορά μπορεί να έχει χαθεί για χιλιάδες Ευρωπαίους αγρότες. Ζητά συνεπώς ενέργειες από την Επιτροπή.

Επίσης, επικρίνει το ρόλο της Τουρκίας, η οποία αν και υποψήφια προς ένταξη χώρα, έσπευσε να επωφεληθεί από τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σαφή θέση.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δεν περιορίζεται μόνο στις επιπτώσεις στους αγρότες, αλλά και σε άλλους συναφείς παραγωγικούς κλάδους, όπως μεταφορικές εταιρίας και ζητά να πληροφορηθεί για τα αποθεματικά του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα (πέραν των ροδάκινων), που ακολουθούν σε σειρά εποχικότητας.

Διαβασμένος ο κ. Ζαγοράκης για το ζήτημα κάνει δυναμική είσοδο στην ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική…