Στην έκθεση γίνεται λόγος για περισσότερους από 1100 ύποπτους αγώνες από την έναρξη της πανδημίας πριν 18 μήνες, με τους 655 από αυτούς να αφορούν στο πρώτο εννιάμηνο του 2021.
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sportradar Integrity Services, Αντρέας Κράνιχ: «Θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως τα 655 παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς σκοπούς».
Σύμφωνα με τη “Sportradar” τα περισσότερα παιχνίδια αφορούν στο ποδόσφαιρο, περίπου 500 εξ αυτών και το 40% είναι αγώνες από την 3η κατηγορία και κάτω, μέχρι και σε πρωταθλήματα Νέων!
Ο Κράνιχ πάντως επισήμανε ότι περισσότερο ανησυχεί για το σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει μία πιθανή χειραγώγηση, παρά για κάποιον περίεργο στοιχηματισμό σε ένα παιχνίδι. «Όλο αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια του covid-19. Tα στημένα παιχνίδια εξαπλώνονται και επηρεάζουν και αθλήματα που κατά το παρελθόν δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο για τέτοια θέματα», ανέφερε.
Παράλληλα ο Κράνιχ αναφέρθηκε σε φερόμενους επενδυτές που έβαζαν στο… μάτι συλλόγους με οικονομικά προβλήματα κι εμφάνιζαν δήθεν ενδιαφέρον είτε για έναν νέο προπονητή, είτε για την πραγματοποίηση μεταγραφών. Όπως σημειώνει: «Αυτή η τάση δεν έχει εμφανιστεί μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ και μάλιστα δυναμώνει ολοένα και πιο πολύ».
Η Sportdarar σε συνεργασία με το ολλανδικό ινστιτούτο Asser Institutet ανέλυσε επίσης υποθέσεις φερόμενων στημένων αγώνων, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε σε τελικό αποτέλεσμα (1Χ2), χάντικαπ και σύνολο τερμάτων. Όπως ειπώθηκε: «Το οργανωμένο έγκλημα βγάζει χρήματα από αυτές τις τρεις αγορές. Στο τέλος υπάρχουν τρία θύματα: ο οπαδός που παραπλανιέται, το άθλημα που χάνει την αξιοπιστία του και ο παίκτης του στοιχήματος που χάνει τα χρήματα του».