Άνθρακες ο… θησαυρός

Πολύ χάρηκαν με τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ περί μείωσης κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά δεν σκέφτηκαν ότι… κάποιο λάκκο έχει η φάβα, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δείγματα φιλολαϊκής πολιτικής.

Δεν μειώνεται κατά 30% ο φόρος στο πετρέλαιο, αλλά ο ειδικός φόρος, που επιβλήθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου στο 1,35 ευρω.

Με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, αν το πετρέλαιο θα άνοιγε φέτος στο 1,35 ευρώ, θα πάει στο 1,25 ευρώ με την μείωση του ειδικού φόρου, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,10 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την επιβολή αυτού του “χαρατσιού”, το πετρέλαιο το 2012 το αγοράζαμε 0,80 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη :

Αντιδράσεις για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός.

Ψίχουλα η μείωση, υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι. Μεταφράζεται σε μείωση κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο.

“Αν σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν στο 1 ευρώ και 25 λεπτά το λίτρο. Με τη μείωση του 30% η τιμή θα διαμορφωνόταν στο 1 ευρώ και 15 λεπτά, σύμφωνα με τον Γ. Ασμάτογλου,πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.

Ο φόρος θα μειωθεί ανεξάρτητα από την έγκριση της τρόικας, σημείωσε από την ΔΕΘ ο Ε. Βενιζέλος.

Η μείωση ήταν η μέγιστη δυνατή υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, σημείωσε ο Ε.Βενιζέλος απαντώντας στην ερώτηση του ΡΘ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την ΔΕΘ.

Κι όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% το 2012.