Για δεύτερη φορά την φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στην Δανία, αφού μετά την Κοπεγχάγη η κλήρωση έφερε μπροστά του την Μίντιλαντ.
Η δανέζικη ομάδα μπορεί να μην έχει την εμπειρία που είχαν άλλες πιθανοί αντίπαλοι στην κλήρωση αλλά θεωρείται και είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στο ποδόσφαιρο της χώρας.
Στις λεπτομέρειες έχασε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, σε όμιλο με Μπράγκα, Ερυθρό Αστέρα και Λουντογκόρετς, ενώ στο πρωτάθλημα είναι στο +2 από την Κοπεγχάγη.
Για τη Μίντιλαντ το πρώτο επίσημο ματς το 2022 είναι με τον ΠΑΟΚ, αφού το πρωτάθλημα Δανίας έχει διακοπεί λόγω χειμώνα και επαναρχίζει στις 20 Φλεβάρη.
Το THESSPORTS σας παρουσιάζει την άγνωστη αλλά πολύ επικίνδυνη Μίντιλαντ :
Οι διαδικασίες για τη συγχώνευση μεταξύ των Ικαστ και Χέρνινγκ Φρίμαντ – μισητών αντιπάλων αλλά χωρίς καμία από τις δύο να έχει καταφέρει να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο της Δανίας – άρχισε δέκα χρόνια πριν την επίτευξη συμφωνίας, το 1989.
Εν τέλει, τον Απρίλιο του 1999 προέκυψε η νέα ομάδα, με την ονομασία Μίντιλαντ. Οι άνθρωποι που έτρεξαν όλα αυτό το εγχείρημα, ήταν ο Τζον Ρούνε, επιπλοποιός στο επάγγελμα και ο Στιλ Χέσεν, που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.
Το 2000, την αμέσως επόμενη σεζόν μετά τη συγχώνευση, η Μίντιλαντ καταφέρνει να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα, κέρδισε την άνοδο ως πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας, κάνοντας και ρεκόρ πόντων στην ιστορία της λίγκας.
Ενα από τα πρώτα πρότζεκτ που έτρεξε η Μίντιλαντ, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, ήταν να φτιάξει δικό της γήπεδο αλλά και να επενδύσει στις ακαδημίες, που είναι εφάμιλλες με αυτές της γαλλικής Ναντ (έχει αναδείξει κάποιους από τους κορυφαίους Γάλλους, όπως οι Ντεσαγί, Ντεσάν, Μακελελέ, Καρεμπέ).
Σταδιακά, έχει αναπτύξει συνεργασία με πάνω από 100 ομάδες της Δανίας σχετικά με την προώθηση παικτών στα τμήματα υποδομής ενώ έχει ανοιχτή γραμμή με την Εμπεντέι της Νιγηρίας, από όπου έχει αποκτήσει αρκετούς παίκτες κατά το παρελθόν.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο Πολ Ονουάτσου (κατά πολλούς ο Πίτερ Κράουτς της Νιγηρίας) ο οποίος αποχώρησε στην αρχή της σεζόν με προορισμό την Γκενκ, έχοντας τις τρεις προηγούμενες διψήφιο αριθμό γκολ με τη Μίντιλαντ.
Μεταξύ των παικτών που έχει αναδείξει η Μίντιλαντ μέσω των ακαδημιών της και πλέον αγωνίζονται σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, είναι οι Σιμόν Κιάερ (στόπερ), Ουίλι Ριντ (στόπερ) και Πιόνε Σίστο (εξτρέμ).
Παράλληλα με την επένδυση στις ακαδημίες, η Μίντιλαντ απέκτησε το δικό της γήπεδο (11.000 θέσεων). Μάλιστα, ήταν και η πρώτη ομάδα της Δανίας που παραχώρησε τα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου σε χορηγούς και πλέον ονομάζεται MCH Arena.
Κομβική σεζόν για την ποδοσφαιρική άνοδο της Μίντιλαντ ήταν το 2014-15, οπότε και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία.
Προηγήθηκε, τον Ιούλιο του 2014, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με την ομάδα να περνάει στα χέρια του εκατομμυριούχου Μάθιου Μπέναμ, αναλυτή ποδοσφαίρου, ιδιοκτήτη της αγγλικής Μπρέντφορντ αλλά και στοιχηματικού ανταλλακτηρίου, για να ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, το 2017-18.
Πρόπερσι πήρε το πρωτάθλημα η Μίντιλαντ και το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της, επικρατώντας της Μπρόντμπι στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από τέσσερις χαμένους τελικούς (2002-03, 2004-05, 2009-10, 2010-11), ενώ την περσινή σεζόν έχασε τον τίτλο από την Μπρόντμπι στις λεπτομέρειες.
Στην Ευρώπη, η Μίντιλαντ έχει να επιδείξει μία παρουσία σε φάση ομίλων – πέραν της φετινής (Γιουρόπα Λιγκ, 2015-16), απ’ όπου προκρίθηκε πριν αποκλειστεί στη νοκ-άουτ φάση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: έκανε τη μεγάλη έκπληξη στη Δανία και επικράτησε 2-1, όμως ηττήθηκε με 5-1 στο «Ολντ Τράφορντ», όπου το σκορ μέχρι το 75′ ήταν 2-1.
Πέρσι συμμετείχε και για πρώτη φορά σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε Άγιαξ, Λίβερπουλ και Αταλάντα, έχοντας βγάλει εκτός στα προκριματικά Γιούνγκ Μπόις, Λουντογκόρετς και Σλάβια Πράγας!
Η συγκομιδή λογικά μικρή με μόλις δυο βαθμούς στα έξι ματς, αλλά δεν έπεσε αμαχητί σε κανένα παιχνίδι.
Φέτος άρχισε και πάλι από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, απέκλεισε την Σέλτικ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, ωστόσο η Αϊντχόβεν την άφησε εκτός χάνοντας και τα δυο παιχνίδια.
Σε 13 ευρωπαϊκές συμμετοχές έχει αντιμετωπίσει μία φορά ελληνική ομάδα: τη σεζόν 2014-15, στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με δύο ήττες (2-1 εντός έδρας, 4-1 εκτός).
Από πλευράς παικτών δεν υπάρχει το μεγάλο όνομα αλλά υπάρχει ταλέντο και… νιάτα μεσοεπιθετικά. Ξεχωρίζει ο Εβάντερ που παίζει στον άξονα και μετράει ήδη 11 γκολ (!) και τέσσερις ασίστ, ενώ ο “μπόμπερ” των Δανών ονομάζεται Τζούνιορ Μπρουμάντο όπου στα 22 του ο Βραζιλιάνος έχει τραβήξει ήδη τα βλέμματα πολλών ομάδων.
Η κολώνα της άμυνας είναι ο Έρικ Σβιατσένκο, ο δεύτερος πιο μεγάλος σε ηλικία στο ρόστερ της Μίντιλαν, στα 30 του. Μόνο οι Λεσλ (τερματοφύλακας) και Ντάλσγκααντ (αναπληρωματικός δεξί μπακ) στα 32 τους είναι μεγαλύτεροι από τον Δανό αμυντικό.
Η αλλαγή προπονητή στην Μίντιλαντ έφερε και αλλαγή σχηματισμού. Ο Ρομπ Χένρικσεν έφερε σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-4-3 ή 3-5-2) και έχει κάνει την αντίπαλη του ΠΑΟΚ ακόμα πιο επιθετική σε σχέση με τον προκάτοχο του.