Διάβασα ότι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ενδιαφέρεται για τον Τσόλακ και σκέφτηκα ότι είναι μια ωραία αφορμή να μιλήσουμε για την κορυφαία ομάδα των Βαλκανίων…
Η Ντιναμό είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της Βαλκανικής την τελευταία δεκαετία και είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιρικού χρήματος.
Το ότι μαζεύει τους τίτλους στην Κροατία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, το πρωτάθλημα εκεί δεν είναι πολύ ανταγωνιστικό, μόλις φέτος βρέθηκαν 2-3 ομάδες να απειλήσουν την κυριαρχία της. Αυτό θα την κάνει να επενδύσει περισσότερο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Τι κάνει, λοιπόν, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ την τελευταία τουλάχιστο δεκαετία;
Κερδίζει τους εγχώριους τίτλους, συμμετέχει στους ομίλους είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα Λιγκ, πουλάει ποδοσφαιριστές σε ομάδες των καλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης και φυσικά η βάση της εθνικής Κροατίας είναι παίκτες, που αυτή έχει αναδείξει και εξελίξει.
Βλέποντας το σημερινό της ρόστερ, θα δει ότι έχει κάποιους γύρω στα 30, που είναι ο κορμός και η πλειψηφία είναι 20-25 ετών.
Η Ντιναμό φροντίζει να αγοράζει ότι καλύτερο υπάρχει στο κροατικό πρωτάθλημα, αλλά και καλούς παίκτες από άλλες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες. Αγοράζει παίκτες 18-23 ετών, σπάνια μεγαλύτερους, και ξοδεύει από ένα μέχρι και τρία εκατομμύρια ευρώ. Παραπάνω, όχι.
Η Ντιναμό καταφέρνει να συντηρεί μια ανταγωνιστική ομάδα, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και να δίνει την ευκαιρία σε ταλαντούχους παίκτες να εξελίσσονται, να την βοηθούν να παίζει ρόλο στην Ευρώπη και στη συνέχεια να εισπράττει εκατομμύρια από τις πωλήσεις τους.
Τα τελευταία 5-6 χρόνια, που άρχισαν τα ποσά να ανεβαίνουν, η ομάδα του Ζάγκρεμπ έχει εισπράξει συνολικά γύρω στα 160-170 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών σε μεγάλα πρωταθλήματα. Εμείς μιλάμε για τα 20 εκατομμύρια από τη Νόριτς και νομίζουμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική!
Την ίδια περίοδο, η Ντιναμό ξόδεψε γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράζει παίκτες από την Κροατία και άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Φυσικά, όσο μάγος να είναι κάποιος στην “μεταποίηση” ποδοσφαιριστών, δεν θα μπορούσε να πετύχει τίποτα αν δεν ήξερε να αγοράζει σωστά.
Αν αγοράσεις μάπα υλικά, όσο μάγος κι αν είναι ο σεφ, δεν θα βγάζει τοπ πιάτο!
Η Ντιναμό ξέρει τι, πότε και πόσο θα το αγοράσει.
Το μεγάλο “μπίνγκο” της ήταν όταν αγόρασε με 200 χιλιάδες ευρώ έναν 16χρονο από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, που δεν τον ήξερε κανείς.
Ήταν ο Ντάνι Όλμο, που τον πούλησε πριν δύο χρόνια με 22 εκατομμύρια ευρώ στη Λειψία, αφού έπαιξε στην Εθνική Ισπανίας.
Σήμερα η πρωταθλήτρια Κροατίας παίζει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (την Πέμπτη κέρδισε στο Λονδίνο την Γουέστ Χαμ), έχει μεγάλη χρηματιστηριακή αξία, το καλοκαίρι πάλι θα πουλήσει και θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και θα είναι πάντα μια ελκυστική διεύθυνση για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή θέλει να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο.
Θα μου πείτε τώρα, τί σχέση έχουν όλα αυτά με τον ΠΑΟΚ; Δυστυχώς, καμία.