“Αυτό που κάνουν, σε κάνει να… ξερνάς”

H RB Leipzig είναι στην 1η θέση της 2ης κατηγορίας της Γερμανίας, μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες, μετά από τέσσερις αγωνιστικές, και πολλοί στην Γερμανία φοβούνται ότι την επόμενη σεζόν θα παιζει στην Μπουντεσλίγκα!

Γιατί, όμως, φοβούνται;

Η ομάδα της Λειψίας, που την αγόρασε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Red Bull με τα εκατομμύριά του ανεβαίνει τρένο τις κατηγορίες, προκαλεί μεγάλες συζητήσεις στην Γερμανία και είναι ξεκάθαρα η πιο αντιπαθητική ομάδα!

“Αυτό που κάνουν στην Λειψία, το κάνουν καλά. Αλλά αυτό που γίνεται εκεί, σε κάνει μόνο να ξερνάς! Ότι συμβαίνει στην Λειψία, έχει μόνο το χρήμα στο παρασκήνιο. Μπορούν να αγοράζουν ότι θέλουν κι όποιον θέλουν, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο, που εμείς αγαπήσαμε” είπε ο προπονητής της Μπόχουμ, Πίτερ Νοϊρούρερ, μια από τις πιο cult μορφές του γερμανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 20-25 χρόνια.

Την ίδια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος και ισχυρός άνδρας της Ντόρτμουντ, Γιόαχιμ Βάτσκε.

“Μ΄αυτό που συμβαίνει στην Λειψία, δεν χαίρομαι καθόλου. Σαν δημοκράτης, πρέπει να το αποδεχτώ, όταν η Γερμανική Λίγκα, κι εμείς είμαστε το 1/36 εκεί, θεωρεί ότι εντάσσεται μέσα στο επιτρεπόμενο πλαίσιο, αυτό που κάνει η RB Leipzig. Παρόλα αυτά, δεν είμαι φίλος αυτής της ομάδας”, δήλωσε.

Εναντίον του πρότζεκτ “Λειψία και Red Bull” είναι και ο Κάρλ Χάιντς Ρουμενίγκε.

“Ούτε με ανησυχεί, ούτε τη φοβάμαι την RB Leipzig. Αυτό, όμως, δεν θα συνέβαινε, αν φέρναμε και στην Μπουντεσλίγκα το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ. Τότε το θέμα θα είχε λυθεί. Τότε o ιδιοκτήτης της Red Bull δεν θα μπορούσε να βάλει πάνω από 45 εκατομμύρια σε τρία χρόνια από την τσέπη του” είπε.

Εναντίον του εγχειρήματος “Red Bull και Λειψία” είναι σχεδον όλες οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα, με εξαίρεση την Βόλφσμπουργκ και τον Κλάους Άλοφς, που δηλώνει πως “είναι ωραίο που μια ομάδα στην Ανατολική Γερμανία είναι τόσο οργανωμένη”.

Βέβαια, στην Ανατολική Γερμανία, οι υπόλοιπες ομάδες και οι οπαδοί τους, αντιπαθούν περισσότερο από τον καθένα αυτή τη fast food ομάδα…

Η Ουνιόν Βερολίνου είχε ματαιώσει φιλικό που είχε κλείσει με την ομάδα της Λειψίας ο τεχνικός διευθυντής της, που στο μεσοδιάστημα απολύθηκε, διότι όπως είχε ανακοινώσει “η φιλοσοφία αυτής της ομάδας για το ποδόσφαιρο, δεν ταιριάζει με την Ουνιόν Βερολίνου”.

“Η RB Leipzig είναι ένα προϊόν της κοινωνίας μας. Το κεφάλαιο ψάχνει προϊόντα, αυτό προκαλεί τους φιλάθλους, και μπορώ να τους καταλάβω. Για την κατηγορία, αυτή η ομάδα είναι μια πρόκληση, γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι φίλαθλοι” σχολίασε ο πρόεδρος της Ουνιόν (ανατολικού) Βερολίνου, Ντιρκ Τσίνγκλερ.

Η εμπλοκή της Red Bull στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην Αυστρία, με την Σάλτσμπουργκ, που της άλλαξε όνομα και χρώματα, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις. Οι φανατικοί οπαδοί της Αούστρια Σάλτσμπουργκ, ίδρυσαν μια άλλη… Αούστρια Σάλτσμπουργκ που φορά τα παραδοσιακά μωβ και άσπρο και παίζει στην Δ΄Εθνική.

Στην Αυστρία έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση από ένα τρικ που έκανε η RB Σάλτσμπουργκ, για να κλέψει έναν ταλαντούχο παίκτη της Ραπίντ Βιέννης, τον 20χρονο Μαρσέλ Σάμπιτσερ.

Τον αγόρασε η RB Leipzig πληρώνοντας τη ρήτρα για το εξωτερικό, που ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ και τον έδωσε δανεικό στην RB Σάλτσμπουργκ! Για να τον αγοράσει η δεύτερη, θα έπρεπε να πληρώσει πολλά περισσότερα, γιατί για μετακίνηση στο εσωτερικό της Αυστρίας, δεν υπήρχε ρήτρα.