Με το «καλημέρα» στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ άρχισαν οι ανακατατάξεις στους πάγκους από τον ομάδα. Από τις αμφιλεγόμενες επιλογές του Εργοτέλη και της Νίκης Βόλου, μέχρι και το «βαρύ χαρτί», που ακούει στο όνομα Σάκης Τσιώλης, έπεσαν θύματα της νοοτροπίας των προπονητών.
Ο Νίκος Καραγεωργίου, που έπειτα από πολλά χρόνια, είναι χωρίς ομάδα αυτή την περίοδο, μίλησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», για την κακή νοοτροπία που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στους παράγοντές του.
«Έκανα δύο θητείες στην Ξάνθη. Η πρώτη ήταν γύρω στα 4,5 χρόνια συνεχόμενα με κακά αποτελέσματα, με καλά αποτελέσματα. Ποτέ μου δεν είχα δεχτεί κάποια πίεση. Τη δεύτερη φορά, χωρίς να προλάβω να δεχτώ μία πίεση βρέθηκα εκτός ομάδας. Δεν είχαμε κακά αποτελέσματα. Παίξαμε με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ εκτός έδρας. Αν θεωρούμε άσχημα αποτελέσματα για την Ξάνθη το να χάνει εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ τι να πω. Αυτό πάντως δείχνει ότι ο ίδιος άνθρωπος κάνει άλλες επιλογές και λειτουργεί πλέον διαφορετικά. Τι είναι αυτό που τον κάνει να λειτουργεί διαφορετικά; Δεν το γνωρίζω. Αν μου έλεγαν πριν μερικά χρόνια ότι η Ξάνθη θα λειτουργούσε έτσι, θα έλεγα ‘έλα πλάκα κάνετε’. Ίσως οι λόγοι να μην είναι μόνο αγωνιστικοί», είπε αρχικά ο Ελληνας προπονητής.
Για την απομάκρυνση του Βλουτ στη Νίκη Βόλου: «Είναι λάθος μία τέτοια πρόσληψη, παρ’ ό,τι είναι συνάδελφος. Αυτές οι ομάδες δίνουν μία μάχη σε όλη το πρωτάθλημα. Πρέπει να τη δώσουν προπονητές που γνωρίζουν τι συμβαίνει. Δεν προλαβαίνει ένας ξένος να καταλάβει το τι θέλει η ομάδα και τι συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Για το επάγγελμα του προπονητή: «Ο προπονητής έχει γίνει σαν τον ηθοποιό. Ο ηθοποιός προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο νέο ρόλο. Ο προπονητής προσπαθεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που του παρουσιάζει η ομάδα. Το σωστό είναι να προσαρμόσεις κάποια πράγματα στις σκέψεις του. Αν δεν σου κάνει μην τον παίρνεις, πάρε άλλον. Το πώς θα οργανωθεί η ομάδα, το πώς θα παίξει, ποιος θα τα κάνει αυτά; Ο παράγοντας; Ακούμε απίθανα πράγματα».
Για τον Εργοτέλη: «Στον Εργοτέλη ήμουν εφτά χρόνια. Κάποια στιγμή στις αρχές της δεύτερης χρονιάς δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Ρώτησαν τον πρόεδρο και τους είπε ‘και τέσσερις και 14 και 24 ήττες να κάνουμε αυτός είναι ο προπονητής μας. Πριν από μένα για πέντε χρόνια ήταν ο Μύρων Σηφάκης. Τώρα κι εκεί λειτουργεί κάπως αλλιώς η ομάδα».
Για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθει ο προπονητής ασφαλής: «Πρέπει να νιώθει ότι έχει μεγάλη δύναμη. Αυτό που θα πει αυτό θα γίνει. για να μπορέσει να περάσει μηνύματα. πρέπει να βγει από το μυαλό των ποδοσφαιριστών πως ότι κι αν συμβεί θα φύγει ο προπονητής. είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ψυχολογία των παικτών, γιατί από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν και οι ίδιοι τις ευθύνες τους. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι αυτοί που βρίσκονται τριγύρω από τον προπονητή να είναι μαζί του, γενικός αρχηγός, τεχνικός διευθυντής κτλ. Αν αυτοί δεν πιστεύουν τον προπονητή και μεταφέρουν στον πρόεδρο αρνητικά πράγματα δεν θα προχωρήσει».
Για τον ΠΑΟΚ: «Ο προπονητής αρχίζει να αποκτά δύναμη και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον ΠΑΟΚ. Εχω αρχίσει να το βλέπω. Εχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν με αυτή τη λογική. Όχι υψηλό μπάτζετ, να μπουν και κάποιοι νεότεροι, ο ΠΑΟΚ έχει να κερδίσει πράγματα και ο κόσμος θα πρέπει να το αποδεχτεί. Αν θέλουμε να πάρουμε πρωτάθλημα, δεν μπορούμε. Η άλλη ομάδα είναι καλύτερη».
Για το ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος: «Τα να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση και να πάει στα προκριματικά του Champions League. Ούτε ο Παναθηναϊκός είναι ίδιος με τον περσινό, ο τραυματισμός του Μπεργκ του δημιούργησε προβλήματα, άρα γιατί να μην πάρει ο ΠΑΟΚ τη δεύτερη θέση;».
Για το στόχο στην Ευρώπη: «Δύσκολος είναι ο όμιλος. Είναι πολύ καλές ομάδες. Εδώ θα δούμε τι θα κάνουμε, γιατί είναι απανωτά παιχνίδια. Εδώ είναι η μεγάλη δυσκολία, να καταφέρει να ανταποκριθεί η ομάδα. Το πρώτο παιχνίδι πρέπει να είναι νικηφόρο».