Στοιχεία σοκ για τη φτώχεια!

Οσο περιμένουμε ακόμα την περίφημη ανάπτυξη να εμφανιστεί, η φτώχεια χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας. Τα στοιχεία της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους, που έφτασαν στη Βουλή σοκάρουν.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι 6,3 εκ. Έλληνες πλήττονται από τη φτώχεια, ενώ 2,5 εκ. βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχιας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού. Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Επιπλέον, 3,8 εκ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίσει έχει φέρει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας (δηλαδή είμαστε στο Νο31), πιο χαμηλά ακόμα και από την Τουρκία, ενώ εννοείται ότι μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ευρωπαϊκής ένωσης όσον αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, είμαστε τη χειρότερη θέση.

Τέλος, επισημαίνεται στην έκθεση ότι σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα αντιμετώπισης κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα βραδυπορεί. «Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον», αναφέρει για το θέμα η έκθεση.