«Καμπάνες» για στημένα

Ποινές μέχρι και ισόβιου αποκλεισμού επέβαλε η FIFA σε ποδοσφαιριστές, που κρίθηκαν ένοχοι για χειραγώγηση αγώνων σε Εσθονία και Σλοβακία.

Με τη μέγιστη ποινή τιμωρήθηκε ο Ρώσος Γιάροσλαβ Ντμίτριεφ, που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Εσθονίας και αυτή ήταν η πιο βαριά τιμωρία που επιβλήθηκε σε συνολικά 13 ποδοσφαιριστές. Οι 11 αγωνίζονται στην Εσθονία και οι δύο στη Σλοβακία.

Η έρευνα από την ομοσπονδία της Εσθονίας σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές ξεκίνησε το 2011. Η πειθαρχική επιτροπή επέβαλε προσωρινές ποινές απαγόρευσης οποιαδήποτε δραστηριότητας σχετικής με το ποδόσφαιρο σε δέκα ποδοσφαιριστή. Για τους οχτώ λήγει την 1η Μαρτίου 2015 και για τους δύο στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι τελικές αποφάσεις.

Στη Σλοβακία, ο Ιβάν Χοντούρ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 11 ετών για χειραγώγηση αγώνων το 2011 και ο Ρόμπερτ Ρακ με αποκλεισμό 15 ετών. Ο πρώτος είχε ανάμιξη και σε άλλες περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών και είχε τιμωρηθεί με αναστολή. Η ποινές της FIFA έχουν φυσικά παγκόσμια ισχύ.