Τους έριξε… πόρτα η ΦΙΦΑ

Μπορεί να συμμετέχει για πρώτη φορά στα προκριματικά ενός Euro, και μάλιστα έκανε πρεμιέρα με τον εντός έδρας αγώνα με την Πολωνία, που έγινε στο Φάρο της Πορτογαλίας, αλλά στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, το Γιβραλτάρ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει.

Ο λόγος;

Η ΦΙΦΑ απέρριψε την αίτησή του για να γίνει δεκτό στους κόλπους της, καθώς σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μπλάτερ, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ο βασικός λόγος είξναι πως το Γιβραλτάρ των 30.000 κατοίκων δεν είναι ανεξάρτητο Κράτος.

Η Ομοσπονδία του Γιβραλτάρ θα προσφύγει στο CAS και ελπίζει πως θα δικαιωθεί ξανά εκεί, καθώς το αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης, ήταν ουσιαστικά αυτό που “υποχρέωσε” την ΟΥΕΦΑ να το δεχτεί και το εγγράψει στα μητρώα της.

Το Γιβραλτάρ είχε προσφύγει παλαιότερα στο CAS για να γίνει δεκτό από την ΟΥΕΦΑ, η απόφαση του CAS ήταν θετική το 2006, αλλά λόγω της αντίστασης που προέβαλε η Ισπανία, η ΟΥΕΦΑ δεν υλοποιούσε την απόφαση του αθλητικού δικαστηρίου της Λωζάνης, κάτι που έκανε τελικά πέρσι.