Πρόταση για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε να μην παρεμβαίνει το Κράτος, αλλά να διαπραγματεύονται μόνες τους οι ομάδες τα έσοδα από το στοίχημα θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, όπως δήλωσε μιλώντας στο Αθλητικό Metropolis 95,5.
Ο κ. Μπαλτάκος αναφέρθηκε στο ζήτημα με το στοίχημα και στις ενέργειες που σκέφτεται, να προτείνει με αφορμή το πρόβλημα των ομάδων της Super League 2 για το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τους πόρους και τη χρηματοδότηση από το στοίχημα.
Αναλυτικά:
Αρχικά αναφέρθηκε στο μέχρι πρότινος φλέγον ζήτημα της συμμετοχής των ομάδων που δεν είχαν προλάβει να γραφτούν στο μητρώο και κατ΄επέκταση δεν μπορούσαν να παίξουν στα πρωταθλήματά τους:
«Γύρω από το θέμα του μητρώου των ποδοσφαιρικών σωματείων απαιτείται μια τεράστια γραφειοκρατία, που χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Αυτά δεν υπάρχουν στα μικρά σωματεία. Το κράτος μπορεί να έχει την απαίτηση να υπάρχει μητρώο και να το χρησιμοποιεί μόνο όταν χρηματοδοτεί τις ομάδες.
Όχι για να τιμωρεί τις ομάδες αν δεν θέλουν να μπουν στο μητρώο, και να τους πει δεν παίζεις ποδόσφαιρο επειδή δεν μπαίνεις στο μητρώο μου. Δεν είναι δυνατόν κάθε καλοκαίρι να πρέπει να προσκομίσουν δεκάδες έγγραφα και να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους όταν είναι πενιχρά τα έσοδα τους.
Δεν είναι δουλειά του κράτους να παρεμβαίνει στο ποιος θα παίζει και ποιος όχι .Το καταστατικό της FIFA και της UEFA λέει ότι το ποδόσφαιρο θα παίζεται με τους κανονισμούς της ΕΠΟ».
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του κράτους στο καταστατικό της ΕΠΟ:
«Εμείς θέλουμε το ποδόσφαιρο να ελέγχεται από τις ποδοσφαιρικές αρχές. Οι ομάδες δέχονται να παίζουν με βάση τους κανονισμούς της ΕΠΟ. Το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει ως τρίτος και να λέει στις ομάδες πως δεν μπορούν να παίξουν. Από την άλλη, εμείς ζητήσαμε την συνδρομή της FIFA και της UEFA, γιατί γνωρίζουμε τα καταστατικά τους και ξέρουμε πως δεν δέχονται την κρατική παρέμβαση σε θέματα αμιγώς ποδοσφαιρικά»
Σχετικά με την διαιτησία και την επιλογή ξένων διαιτητών:
«Αυτό ήταν μια απόφαση που πάρθηκε το 2016 και πρέπει να είναι παροδική. Σκοπός του ξένου αρχιδιαιτητή είναι να προετοιμάσει τους Έλληνες, ώστε μετά από δυο χρόνια να έχουν την ικανότητα και το θάρρος να διαιτητεύσουν. Παράλληλα, η αμοιβή των ξένων διαιτητών έπεσε στο μισό, κάτι το οποίο είχα προαναγγείλει και προεκλογικά»
Για τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν σε επερχόμενη συνέλευση:
«Στις 16 Σεπτεμβρίου έχουμε συνέλευση στην Ξάνθη , η οποία είναι καταστατική, δηλαδή θα έχουμε αλλαγές στο καταστατικό. Για να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν φέτος, δηλαδή ομάδες να μην παίζουν ποδόσφαιρο για εβδομάδες, θα κάνουμε αλλαγές ώστε οι δικές που αφορούν αγώνες να γίνονται σε δυο μέρες, η απόφαση να βγαίνει σε τρεις και να μην υπάρχει δυνατότητα αναβολής».
Για την Super League 2 και την επανέναρξή της:
«Κανονικά έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν 11 Σεπτεμβρίου, με έγκριση της ΕΠΟ. Το πρόβλημά τους ωστόσο είναι ότι δεν έχουν πόρους και χρηματοδότηση χωρίς το στοίχημα. Επιπλέον, υπάρχουν και καθυστερήσεις στην έγκριση περσυνών αποφάσεων για το ποιοι θα παίξουν και ποιοι όχι. Γύρω από το ζήτημα του στοιχήματος, εγώ θα προτείνω την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε οι ομάδες να διαπραγματεύονται μόνες τους τα έσοδα από τα στοίχημα και να μην παρεμβαίνει το κράτος»
Για τον Μαρινάκη και την παρουσία τους στην ΕΠΟ:
«Ο κ. Μαρινάκης ήρθε μια φορά σε συνέλευση δια ζώσης και δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟ τον χαρακτήρισε ενωτικό. Στην συνέχεια δεν ήρθε, διότι έπαιζε ο Ολυμπιακός. Γενικότερα δεν έχω δει κάτι ανησυχητικό από πλευράς του».
Για την εκλογή του και το εάν αισθάνεται ισχυρός να αλλάξει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου:
«Όπως βλέπετε στους δυο μισή μήνες της θητείας μου ως τώρα , έχω συγκρουστεί αρκετά. Οι συγκρούσεις με θρέφουν. Έχω σκοπό να αλλάξω πολλά για να διασφαλίσω το κύρος της ΕΠΟ, ωστόσο έχω μόνο δύο χρόνια θητείας γιατί ακολουθώ εκείνη του Ζαγοράκη, μετά την παραίτησή του».