Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, ο οποίος ανέλαβε εξωτερικός συνεργάτης της νομικής υπηρεσίας της FIFA στα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για Grexit.
O διεθνούς φήμης καθηγητής αθλητικού Δικαίου μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα και ανέλυσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.
Αναλυτικά τα όσα είπε στον «Σπορ FM» για:
-το ενδεχόμενο να υπάρξει Grexit: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και τουλάχιστον είναι αυτή η προσωπική μου άποψη, ότι η FIFA δεν είναι ο… μπαμπούλας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί από τις εθνικές ομοσπονδίες και αυτοί οι κανόνες έχουν δεσμευτικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους. Ένας από τους κανόνες είναι εκείνος της πολιτικής διείσδυσης στο ποδόσφαιρο και απόρροια είναι η άμεση ή έμμεση παρέμβαση μια κυβέρνησης στο ανεξάρτητο έργο μιας εθνικής ομοσπονδίας. Αυτός ο κανόνας δεν είναι διαπραγματεύσιμος και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως προείπα. Παράλληλα, με αυτόν τον κανόνα, η FIFA μέσω του καταστατικού έχει υποχρέωση νομική και ηθική να εφαρμόσει αυτόν τον κανόνα ισόνομα και χωρίς διακρίσεις. Επομένως, δεν κοιτάζουμε μόνο την Ελλάδα ή την Ιταλία ή τη Μοζαμβίκη ή τη Ζιμπάμπουε, κοιτάζουμε αν υπάρχει παρέμβαση στους κανόνες της εθνικής ομοσπονδίας».
-το θέμα του Μητρώου: «Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του Εθνικού Δικαίου και του αυτοδιοίκητου ή του κανονιστικού Δικαίου της FIFA και κατά προέκταση του κανονιστικού Δικαίου της ΕΠΟ. Το καταστατικό λέει όταν προκύπτει σύγκρουση κανόνων FIFA με Εθνικό Δίκαιο, τότε υπερισχύουν οι κανόνες της FIFA. Κοιτάζουμε το αποτέλεσμα και όχι το σκεπτικό του νομοθέτη, αν το αποτέλεσμα είναι η έντονη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και η δυσλειτουργία της εθνικής ομοσπονδίας, για παράδειγμα να μην επιτρέπεται σε ομάδες να μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα, τότε υπάρχει ξεκάθαρη παρέμβαση και θα πρέπει να ερμηνευτεί το καταστατικό της FIFA και αν πρέπει να υπάρχουν ποινές. Εγώ πιστεύω με σοβαρή συζήτηση και πολιτισμένη, νομίζω ότι θα αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα και θα μπορέσουμε να το λύσουμε».
-το αν είναι μια πιθανότητα το Grexit: «Ναι, είναι μια περίπτωση και αυτή. Αν αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει πολιτική παρέμβαση στην ομαλή λειτουργία της ΕΠΟ και κατά προέκταση στην ομαλή λειτουργία των πρωταθλημάτων, τότε αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός. Αυτό το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει το παρεμβατικό μοντέλο του αθλητισμού. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του αθλητισμού, δίνει και χρήματα στις ομοσπονδίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να κανονίζει το πώς θα λειτουργεί το άθλημα».