Μικρά – Μικρά από τη Λισαβόνα

* Πολύ καλές οι συνθήκες στην Πορτογαλία, καθώς ο καιρός είναι ανοιξιάτικος τη μέρα με το θερμόμετρο γύρω στους 15 βαθμούς και δυνατό ήλιο, αλλά το βραδάκι αρχίσει και ξυρίζει λίγο, αφού και η υγρασία είναι πολύ υψηλή. Την ώρα που θα ξεκινήσει το παιχνίδι, στις 8.05μμ τοπική ώρα, αρχίζει να σουρουπώνει στην Πορτογαλία και στις κερκίδες χρειάζεται μπουφανάκι.

* Το γήπεδο της Μπενφίκα είναι ποδοσφαιρικός Ν-Α-Ο-Σ, αλλά ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μετά τα Χριστούγεννα το χόρτο είχε καταστραφεί, αλλά οι Πορτογάλοι το επανέφεραν και είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, αλλά όχι και τέλειο. Μάλιστα, δίπλα στις πλάγιες γραμμές, υπάρχει ξεραμένη λάσπη κι όχι χόρτο.

* Ο Κατσουράνης έπαιξε στην Μπενφίκα και οι Πορτογάλοι τον σέβονται πολύ, αλλά από την πλευρά του ΠΑΟΚ το όνομα που συζητείται πολύ από τους Πορτογάλους είναι αυτό του Σαλπιγγίδη. Οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι ρωτούσαν το απόγευμα στο Ντα Λουζ γιατί ο Σαλπιγγίδης δεν είναι καν στη Λισαβόνα και δεν έμεναν στην απάντηση του Στέφενς “είναι άρρωστος”.

* Σε μία από τις κεντρικές λεωφόρους της Λισαβόνας, υπάρχει ένας Σύνδεσμος Φίλων της Πόρτο και μάλιστα έχει μια μεγάλη ταμπέλα με το σήμα της ομάδας του Οπόρτο έξω από τον πολυκατοικία, στην οποία στεγάζεται. Όλα είναι ακόμη στη θέση τους, δείγμα του ότι αυτές τις σαχλαμάρες οι Πορτογάλοι τις έχουν ξεπεράσει.

* Ενός λεπτού σιγή θα κρατηθεί αύριο στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, στη μνήμη του Μάριο Εστέβες Κολούνα, ενός από τους θρύλους της Μπενφίκα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Οι Λουζιτανοί ζήτησαν και πήραν την άδεια από την ΟΥΕΦΑ.

* Γενικά, στη Μπενφίκα υπάρχει πένθος αυτή την εποχή λόγω του θανάτου του Εουσέμπιο και του Κολούνα. Μπαίνοντας μέσα στο Ντα Λούζ, στον προθάλαμο των γραφείων, υπάρχει μια προτομή του Μίκλος Φέχερ, του Ούγγρου ποδοσφαιριστή, που πέθανε μέσα στο γήπεδο σε παιχνίδι της Μπενφίκα το 2007.

* Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κανείς μια βόλτα στο κέντρο της Λισαβόνας αυτό το διήμερο και να μην ακούσει ελληνικά. Οι ΠΑΟΚτσήδες αρχίζουν να έρχονται στη Λισαβόνα από παντού. Από την Ελλάδα, από την Γερμανία, από την Ολλανδία, απ΄ όπου υπάρχει Έλληνας στην κεντρική Ευρώπη. Πάνω – κάτω, θα είναι περίπου 1.000 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αύριο το βράδυ στο Ντα Λουζ.

* O Άλβες έχει θαυμαστές στην Πορτογαλία και μάλιστα στη Λισαβόνα κι ας παίζει πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ! Ο Βραζιλιάνος, αν και ήταν παίκτης της Πόρτο, ήταν ο λόγος που ένας πιτσιρίκος εμφανίστηκε στο Ντα Λουζ μόλις ξεκίνησε η προπόνηση του ΠΑΟΚ, κατέβηκε πίσω από τον πάγκο και σήκωσε ένα χαρτόνι στο οποίο είχε γράψει “Λίνο 16, θα μου δώσεις τη φανέλα σου;”