Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ έδωσε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «εμπειρία» του ως προπονητής εθνικής ομάδας, την δυσκολία στο να αλλάξει την φιλοσοφία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά και στην ήττα από την Ρουμανία.
Αναλυτικά:
Πώς βρίσκεται τη ζωή σαν ομοσπονδιακός τεχνικός και πόσο διαφέρει σε σχέση με το επίπεδο συλλόγων;
«Όλα είναι διαφορετικά γιατί συναντάς τους παίκτες 3-4 μέρες πριν από το ματς, έχουν παίξει μερικές μέρες πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να αποθεραπευτούν. Οι πραγματικές ώρες δουλειάς είναι περιορισμένες, οπότε είναι σημαντικό απλά να τους δώσεις μερικές ιδέες και να τους προπονήσεις καλά. Δεν έχεις τον χρόνο να δουλέψεις και να προπονηθείς πολύ.
Είναι βασικά πολύ δραματικό, αν για παράδειγμα είχαν γίνει λάθη στο προηγούμενο ματς. Όταν είσαι προπονητής συλλόγου ίσως αναλύσεις το παιχνίδι μετά από δύο μέρες και προσπαθείς να βελτιώσεις τα πράγματα, αλλά σαν ομοσπονδιακός δεν βλέπεις τους παίκτες σου παρά ένα μήνα αργότερα. Πρέπει να αρχίσεις πάλι από την αρχή και να δουλέψεις μόνο στα λάθη που έγιναν στο προηγούμενο ματς και σε κάποια νέα πράγματα ώστε να προετοιμάσεις το επόμενο παιχνίδι. Μέσα σε μερικές μέρες πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα».
Ένας νέος προπονητής φέρνει νέες ιδέες. Τι αλλαγές θα εφαρμόσετε;
«Πάντα πρέπει να κάνεις τις αλλαγές βήμα-βήμα γιατί δεν έχεις αρκετό χρόνο με τους παίκτες, μόνο αυτές τις λίγες μέρες, οπότε πρέπει να σκεφτείς ποιους παίκτες έχεις στη διάθεσή σου και να τους κάνεις να αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μπορεί να έχεις χίλιες ιδέες, όμως αν οι παίκτες σου δεν μπορούν να τις μεταφέρουν στον αγωνιστικό χώρο τότε δεν κάνεις καλή δουλειά. Οπότε η πρώτη μου δουλειά είναι να βρω παίκτες που είναι σε καλή κατάσταση σωματικά και καταλαβαίνουν πως να εφαρμόσουν πρακτικά τις ιδέες μου».
Η Ελλάδα είναι γνωστή για το γεγονός ότι δεν δέχεται πολλά γκολ, αλλά επίσης δεν πετυχαίνει πολλά. Πώς θα προσπαθήσετε να το βελτιώσετε αυτό;
«Η ομάδα προηγουμένως έπαιζε με μόνο έναν επιθετικό, σε σύστημα 4-3-3, οπότε το πρώτο βήμα μου είναι να ξεκινάω με δύο επιθετικούς. Μπορεί να έχεις χίλιες ιδέες, αλλά αν δεν έχεις έναν επιθετικό που σκοράρει… Ένας επιθετικός πρέπει να το έχει στο αίμα του, στη διαίσθησή του και να έχει την ποιότητα για να είναι ψυχρός στην περιοχή. Αν δεν έχεις έναν τέτοιο παίκτη, δεν έχεις πολλές επιλογές. Είναι σημαντικό να βρεις τέτοιους παίκτες και να βλέπεις αν ταιριάζουν στο σύστημα που παίζουμε».
Η Ελλάδα ξεκίνησε με ήττα 1-0 από τη Ρουμανία. Πώς κρίνετε την εμφάνιση;
«Η εμφάνιση ήταν αρνητική από πλευράς αποτελέσματος, αλλά από την άλλη ήταν αρκετά θετική, γιατί ήξερα πριν από το ματς πως η ομάδα δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. Πολλοί από τους παίκτες δεν είχαν αγωνιστεί καν σε φιλικό, μερικοί είχαν προπονηθεί μόνο για δέκα μέρες. Το ελληνικό πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά το πρωτάθλημα Ρουμανίας ήταν στην έκτη αγωνιστική και είχαν παίκτες που είχαν αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Υπήρχε φανερή διαφορά στη φυσική κατάσταση».
Που πρέπει να δουλέψει η Ελλάδα ενόψει Φινλανδίας;
«Πρώτα απ’ όλα στη φυσική κατάσταση. Ελπίζω πως οι παίκτες μου είχαν την ευκαιρία να παίζουν με τους συλλόγους τους. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό: δεν είναι όλοι βασικοί στις ομάδες τους, αλλά θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σωματικά. Ξέρουμε πως η Φινλανδία είναι οικείος αντίπαλος για την Ελλάδα. Θυμάμαι πως στο πρώτο ματς του Ότο Ρεχάγκελ, που κέρδισε στη συνέχεια το Euro 2004, έχασε με 5-1 στη Φινλανδία. Ήταν πάντα μία δύσκολη ομάδα για την Ελλάδα».