Ο Ερμής Σελιμάι έζησε τη μεγάλη του στιγμή, παρέα με τον συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ Β, Στέφανο Τζίμα, αφού αμφότεροι έκαναν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα, στην αναμέτρηση με την Καλαμάτα.
Το «κουβάρι» της ποδοσφαιρικής του, και όχι μόνο ζωής, ξετύλιξε ο ατζέντης του, και πρώην ποδοσφαιριστής, Βασίλης Ρόβας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Primo.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Η αλήθεια είναι πως όσα χρόνια έχω παίξει ως ποδοσφαιριστής αλλά και μέχρι σήμερα, δεν μου έχει τύχει ξανά τέτοια περίπτωση όπως αυτή του Ερμή. Είναι ένα απίστευτο αυτό που κατάφερε ο μικρός μέσα σε 1,5 χρόνο, από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Είναι από… άλλο πλανήτη. Πραγματικά αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, κατάγεται από την Αλβανία, μιλάει πέντε γλώσσες και είναι πολύ πολύ ώριμος για την ηλικία του, παρότι η ποδοσφαιρική του εκπαίδευση ήταν μηδενική.
Η γλώσσα που έμαθε από μικρός, εκτός από τα ελληνικά και τα αλβανικά, ήταν τα ιταλικά, ενώ έμαθε μόνος του να μιλάει άπταιστα ισπανικά, και αγγλικά. Έχει ένα μυαλό και έναν χαρακτήρα πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που αντιδράει σε όλα αυτά που έγιναν τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να έρθει σε μια ακαδημία υψηλού επιπέδου, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να στέκεται στην πρώτη ομάδα».
Για το πως ανακάλυψε τον Σελιμάι:
«Όταν όλα τα παιδιά που προέρχονται από ακαδημίες, εκπαιδεύονται από 8-9 ετών. ο Ερμής δεν υπήρχε πουθενά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Μέσα από μια πληροφορία φίλου μου που εμπιστεύομαι πολύ, μου είπε για ένα παιδί που έπαιζε μόνο σε φιλικά παιχνίδια με την Κ17 του Πανερυθραϊκού, καθώς είχε προσωρινό δελτίο και όχι κανονικό. Ταξίδεψα στην Αθήνα, τον είδα, με εντυπωσίασε και απόρησα πως δεν τον είχε δει κάποια ομάδα. Όλα αυτά πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Με τον κορονοϊό ο Ερμής σταμάτησε να αγωνίζεται και αρχίσαμε να δουλεύουμε επαγγελματικά με δικό μου γυμναστή.
Κάποια στιγμή, ο Γιώργος Γεωργιάδης με ενημέρωσε πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν αριστερό μπακ. Του είπα για τον Σελιμάι, δοκιμάστηκε από τον Στέλιο Μαλεζά στην Κ19. Βρέθηκε στην προετοιμασία της Κ19 και έναν μήνα αργότερα ανέβηκε στον ΠΑΟΚ Β με τον Πάμπλο Γκαρσία, χωρίς όμως να παίξει σε κάποιο επίσημο παιχνίδι, μιας και δεν είχε εκδοθεί το δελτίο του. Έκανε μόνο προπονήσεις, δεν είχε εμπειρία επίσημων αγώνων παρά μόνο φιλικών, ενώ φέτος έχει καταγράψει δύο 90άλεπτα με τον ΠΑΟΚ Β.
Σε κάποια φάση που η πρώτη ομάδα είχε προβλήματα στη θέση του αριστερού μπακ, κάλεσαν τον Ερμή στην πρώτη ομάδα και εκεί ξεκίνησαν όλα. Αυτό που προσπαθώ από την πλευρά μου να μεταδώσω σε όλα τα παιδιά, είναι να μην κάνουν τα λάθη που έκανα εγώ.
Να είναι προσγειωμένα, να μην βιάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα και να δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να κάνεις πισωγυρίσματα, μετά χρειάζεται διπλή δουλειά για να φτάσεις εκεί που ήσουν. Ο Ερμή δεν έχει ακόμα καταφέρει κάτι. Έχει όμως το υπόβαθρο για να τον σέβονται οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές και να τον αγκαλιάσουν, όπως και έγινε. Βλέπουν στο πρόσωπό του ένα παιδί που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο.
Ο δρόμος είναι βέβαια ακόμα πολύ μακρύς, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα που πρέπει να την χαρεί, αλλά πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Χρειάζεται χρόνο, παραστάσεις, παιχνίδια, ακόμα και στενοχώριες, για να φτάσει εκεί που πρέπει και μπορεί να φτάσει. Έχει πολλές δυνατότητες και έχει όλο το μέλλον μπροστά του».
Για τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του:
«Για μένα έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση για μπακ, μπορεί να αγωνιστεί και στη γραμμή και πιο εσωτερικά. Τα πρώτα του κοντρόλ είναι πολύ καλά, έχει τη φυσική κατάσταση για να παίξει ολόκληρη την πλευρά, δεν φοβάται να μπει δυνατά σε μία φάση, αφομοιώνει αυτά που θέλει ο προπονητής και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι δύσκολος άνθρωπος ο Λουτσέσκου. Δεν θέλει να του χαλάνε την προπόνηση.
Αυτό που χρειάζεται είναι τα παιχνίδια και οι παραστάσεις, όχι απαραίτητα με την πρώτη ομάδα αλλά και με τον ΠΑΟΚ Β, οπότε όταν χρειαστεί να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, να είναι πιο έτοιμος να ανταποκριθεί.
Είναι δύσκολο το περιβάλλον της Super League 2, αλλά είναι μεγάλη βοήθεια για τα παιδιά των ακαδημιών των μεγάλων ομάδων, τα δίνει 2-3 χρόνια παράταση στην καριέρα τους, για να είναι πιο έτοιμα για το επόμενο επίπεδο. Αυτό φαίνεται στις περιπτώσεις των Κουλιεράκη, Τζίμα, Λύρατζη, Τσαούση, Παναγιώτου και άλλων παιδιών. Μόνο να κερδίσει έχει η ομάδα και ο σύλλογος, όταν στις ακαδημίες γίνεται πολύ πολύ σωστή δουλειά».
Αναφορικά δε με το αν ο Σελιμάι είναι άτυχος που δεν εκπαιδευτεί σε ακαδημία από μικρός ή τυχερός που έφτασε γρήγορα σε αυτό το επίπεδο, ο Βασίλης Ρόβας είπε:
«Θεωρώ πρώτα απ΄ όλα πως οφείλεται στην ικανότητα του, έχει πολύ ώριμο μυαλό να καταλάβει τι χρειάζεται το υψηλό επίπεδο. Σίγουρα είναι μειονέκτημα που δεν έχει παραστάσεις από ακαδημίες και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό είναι που δίνει ένα έξτρα κίνητρο στον Ερμή. Ακόμα πάντως δεν έχουμε δει τίποτα από αυτόν, σε σχέση με αυτά που μπορεί να προσφέρει. Κάθε χρόνος που περνάει, κάθε μήνας, ο Ερμής θα είναι ολοένα και καλύτερος“.
Τέλος, για το τι χρειάζεται ένας νεαρός για να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο και ποιος ο ρόλος της οικογένειάς του, ο Βασίλης Ρόβας σημείωσε:
«Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου, σύμφωνα με το πως αντιλαμβανόμουν τα πράγματα όταν έπαιζα ποδόσφαιρο και έβλεπα νεαρούς να μπαίνουν στις προπονήσεις, είναι να βγάζεις σε υψηλή ένταση την προπόνηση και να σε αποδέχονται οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές. Να αποδεχθούν τις ικανότητές σου και να δείξεις πως αξίζεις να βρίσκεσαι σε υψηλό επίπεδο. Να μην κάνεις περιττά πράγματα, να μην χαλάς τις προπονήσεις, να κάνει το απλό, που πάντα είναι το πιο δύσκολο.
Έχουμε το παράδειγμα του Κωνσταντέλια, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ταλαιπωρήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια μέχρι να τον αποδεχθεί ο οργανισμός του ΠΑΟΚ και να καταλάβει ο ίδιος πως πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα στην προπόνηση.
Η οικογένεια παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και δεν μιλάω για τον Κωνσταντέλια, μιλάω γενικά. Πρέπει η οικογένεια, δηλαδή οι γονείς και τα αδέρφια, ο μάνατζερ αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον ενός νεαρού ποδοσφαιριστή, να έχουν έναν κοινό στόχο: Να του λένε την αλήθεια. Για να παίξεις ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να έχεις κλειστά αυτιά, να δουλέψεις πολύ και σκληρά, να σε σέβονται οι συμπαίκτες σου, αλλά και να είσαι σωστός στο σχολείο και στα μαθήματά σου».