Ανείπωτη είναι η τραγωδία που σημειώθηκε στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Δύο από τους ισχυρότερους σεισμούς εδώ και έναν αιώνα ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες. Για την μεγαλύτερη καταστροφή μετά τους σεισμούς του 1939 έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Associated Press – τους 2.300. Τουλάχιστον 1.498 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ άλλοι 7.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών στις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας αυξήθηκε σε περισσότερους από 430 ανθρώπους, ενώ 1.280 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο, ομάδες που δραστηριοποιούνται εκεί ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 380, ενώ πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.
Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι… τη Γροιλανδία
Ο αριθμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία, καθώς πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε κτίρια που κατέρρευσαν.
33 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό του 2020
«Είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων, στην αρχή χτύπησε στα πρώτα 200 και μετά στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο που προωθεί την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα» ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος μεταβαίνει μαζί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Σε 3 ώρες θα είμαστε εκεί κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα δούμε μπροστά μας κτίρια να καταρρέουν» είπε και συνέχισε: Στο Ελαζίρ το 2020 ο σεισμός ήταν κλίμακας 6,6 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι 33 φορές μεγαλύτερος. Οι επιπτώσεις εκτιμάμε ότι θα είναι οδυνηρές. Ο κίνδυνος ακόμα είναι υψηλός, υπάρχει θέμα με τη δομή κτιρίων. Κακές κατασκευές.Είναι και θέμα εδάφους! Είναι πολλοί οι παράγοντες για να πέσει ένα κτίριο».
Το χρονικό της τραγωδίας
Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).
Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.
Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.
Ο προσωρινός απολογισμός
Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.
Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες.
Υλικές ζημιές
Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες – 2.834 σύμφωνα με την AFAD.
Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.
Αναχώρησε η ελληνική βοήθεια
Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία.
Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει λίγο πριν τις 6,30 το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα ‘Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Την συνδρομή της χώρας με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα να απαντά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης.
«H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης στην ανάρτησή του.
Σημειώνεται ότι ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) αποτελούμενη από 3 διασώστες και 2 γιατρούς, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών, θα συνδράμει επιχειρησιακά τη μονάδα της ΕΜΑΚ για την αποστολή διασωστικής βοήθειας προς τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
«Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας», επισημαίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διεθνής βοήθεια
Άμεση ήταν και η αναταπόκριση της διεθνής κοινότητα σε έκκληση για βοήθεια από την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Βρετανία, η Ινδία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στείλουν.
πηγή: ethnos.gr