ΕΠΟ-Λίγκα: Ναι μεν αλλά…

Δεν είναι όλα καλά, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν προτάσεις συνεχίζουμε έτσι.

Πάνω-κάτω αυτό ήταν το νόημα της κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή και του ομολόγου του της Λίγκας, Γιάννη Μώραλη.

Μεταξύ άλλων…

Για τις διαμαρτυρίες του Σκόρδα, ο Μώραλης είπε: “Οι ομάδες που διαμαρτύρονται είναι αυτές που αποτυγχάνουν. Κάποιος που πέφτει ανακαλύπτει ένα σύστημα. Δεν τα βλέπω πειστικά αυτά τα πράγματα. Όποια ομάδα δεν κερδίζει θα ανακαλύψει ότι φταίει κάποιος τρίτος. Τα θέματα της Λίγκας είναι οργανωτικά, οικονομικά και άλλα. Εγώ βλέπω το προϊόν αγωνιστικά και συνεταιρικά. Δημιουργούμε έσοδα, διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα. Αυτά πρέπει να δούμε και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα”.

Για την πρόθεση του Απόλλωνα να αποχωρήσει ο Μώραλης απάντησε: “Με τον κ. Βελλή γνωρίστηκα τον Αύγουστο όταν ανέβηκε. Έχω την καλύτερη εντύπωση γιατί είναι νοικοκυρεμένη ομάδα ο Απόλλωνας. Πριν από 20 ημέρες ο κ. Βελλής είχε δηλώσει ότι δεν μπορείς να πεις κάτι αν δεν το αποδείξεις κάτι στο οποίο συμφωνώ. Δηλαδή 25 αγωνιστικές το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν ήταν στημένη παρωδία και έγινε την 26η. Δεν μπορεί να λέει ο Απόλλωνας ότι κάποιοι προαποφασίζουν ποιοι θα ανεβαίνουν και ποιοι θα πέφτουν από τη στιγμή που έχει κερδίσει τέσσερις ανόδους τα τελευταία πέντε χρόνια”

Για τις προτάσεις του ΠΑΟΚ ο Σαρρής είπε: “Μου κάνει εντύπωση που οι προτάσεις δεν ήρθαν εδώ και πήγαν κατευθείαν στο υπουργείο. Θα ήθελα να σας πω επιγραμματικά δύο λόγια για την πρόταση. Για την αύξηση των μελών που θα ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΠΟ. Το 2009 πέρασε τροποποίηση του καταστατικού και ψήφιζαν όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Την ψήφισαν τα 3/4 και τη γύρισε πίσω το πρωτοδικείο. Παράλληλα πρέπει να τονίσω ότι ορισμένες από τις Ενώσεις που δεν ψήφισαν είναι όψιμα στο πλευρό του ΠΑΟΚ. Αλλαγή καταστατικού σύμφωνα με τα όσα θέλει η FIFA και είναι υποχρεωτικό για όλες τις Ομοσπονδίες, ενώσεις και ομάδες. Σε αυτό το καταστατικό προβλέπεται η αύξηση των όσων ψηφίζουν. Μπορεί να δημιουργηθεί ένωση διαιτητών Ελλάδος και θα μπορεί να συμμετέχει. Το ίδιο και οι προπονητές αλλά και για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπάρχει συνεννόηση μήπως αυξηθεί ο αριθμός μελών μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις”.

Από την πλευρά του ο Μώραλης είπε: “Συμφωνώ ότι θα πρέπει να σταματήσει ο καταγγελτικός λόγος. Είναι θετικό ότι αρχίζουν και γίνονται προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα, μόλις γίνει αυτό θα τις μελετήσουμε και να γίνει μια συζήτηση. Αυτό περιμένουμε. Καμία ομάδα δεν έχει κάνει προτάσεις. Κι ο Παναθηναίκός που συντάχθηκε σήμερα με τον ΠΑΟΚ, δεν έχει κάνει προτάσεις στη Λίγκα. Ούτε για τους δανεικούς, εκτός από τον Αστέρα Τρίπολης, έχει έρθει κάποια πρόταση. Αντιμετωπίζω θετικά τις προτάσεις του ΠΑΟΚ για να συζητηθούν και να πάρουμε αποφάσεις. Θα εισηγηθώ στη Λίγκα να γράφονται πρακτικά, ώστε να ξέρουμε όλοι τι λέγεται μέσα στις συνεδριάσεις και τι λένε μετά απ’ έξω. Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε. Στα βασικά θέματα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να υπάρχει ενιαία γραμμή, όπως στο θέμα των φακέλων για τα ύποπτα. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φάκελοι στη φόρα”.

Για τις αδειοδοτήσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε: “Είναι ένα θέμα που αφορά το ποδόσφαιρο. Κάθε εμπλοκή της Πολιτείας δεν την δέχεται η ΟΥΕΦΑ. Εμείς έχουμε ένα τμήμα. Υποψιάζομαι ότι θα ξεκινήσει η ιστορία ότι η κακή ΕΠΟ δεν θέλει να δώσει άδεια. Θέλω να δοθεί άδεια στην αρμόδια επιτροπή από τη Λίγκα για να μπορούν να βγαίνουν οι φάκελοι στη δημοσιότητα όποτε υπάρχει θέμα”

Για τους δανεισμούς απάντησε ο Μώραλης “Ωραία είναι να τα λέμε στα ραδιόφωνα καμία ομάδα εκτός από τον Αστέρα, μία πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση. Η Λίγκα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα. Που είναι όλες αυτές οι απόψεις”

Για τους φακέλους με τα στοιχηματικά περίεργα παιχνίδια είπε ο Μώραλης: “Είναι αναξιόπιστοι οι φάκελοι σε σχέση με το θέμα στημένα παιχνίδια. Η συγκεκριμένη εταιρία απλά στέλνει ένα φάκελο ότι κάποια παιχνίδια είναι στοιχηματικά περίεργα. Για παράδειγμα ότι ο μέσος όρος πονταρίσματος από τις 40.000 πήγε στις 45.000. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ με αυτή τη δικαιολογία ότι είναι στημένα. Υπάρχουν δύο απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη λέει να κρατάμε μυστικά τα περιεχόμενα των φακέλων. Η άλλη λέει να δίνουμε στη δημοσιότητα όλο το περιεχόμενο στη δημοσιότητα”

Συνεχίζοντας είπε: “Οι ομάδες που διαμαρτύρονται είναι αυτές που αποτυγχάνουν. Κάποιος που πέφτει ανακαλύπτει ένα σύστημα. Δεν τα βλέπω πειστικά αυτά τα πράγματα. Όποια ομάδα δεν κερδίζει θα ανακαλύψει ότι φταίει κάποιος τρίτος. Τα θέματα της Λίγκας είναι οργανωτικά, οικονομικά και άλλα. Εγώ βλέπω το προϊόν αγωνιστικά και συνεταιρικά. Δημιουργούμε έσοδα, διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα. Αυτά πρέπει να δούμε και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα”.

Για τις αδειοδοτήσεις ο Μώραλης ανέφερε: “Αν κάποια ομάδα θεωρεί ότι αδικείται θα έπρεπε η ίδια να δημοσιοποιεί τον φάκελο της. Τα πράγματα της αδειοδότησης είναι συγκεκριμένα όποτε δεν υπάρχει υποκειμενικότητα. Είναι θέμα της ΕΠΟ και μάλλον θα πρέπει ιδιαίτερα ασφαλής από τη στιγμή που συζητάμε να βγουν παραπάνω”.

Για τη διαιτησία ο Σαρρής είπε: “Απαγορεύεται από την ΟΥΕΦΑ να γίνονται σχόλια από τους ανθρώπους της ΚΕΔ για το εάν είναι καλές οι διαιτησίες. Πάλι απαγορεύονται να δημοσιοποιούνται οι βαθμοί”. 

Για το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες είναι εναντίον του ο Σαρρής αρκέστηκε στο να πει: “Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στους ίδιους”.

Σε ερώτηση για τους φακέλους με τα στημένα απάντησε ο Μώραλης: “Όταν αποδεικνύεται ότι στήνονται παιχνίδια θα πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή ή όπου λέει ο νόμος. Τα στοιχεία είναι ακριβέστατα ωστόσο δεν οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα”.
Για το εάν υπάρχει ενημέρωση των αθλητών για τον παράνομο στοιχηματισμό ο Σαρρής απάντησε: “Ήδη έχουμε ξεκινήσει από τις μικρές Εθνικές ομάδες και θα επεκταθούμε σε όλες τις ομάδες και τις κατηγορίες για να ενημερωθούν όλοι για το συγκεκριμένο θέμα”.

Για τις ομάδες Β ο Μώραλης τόνισε: “Είναι κάτι το οποίο ψάχνουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε πρόταση στην ΕΠΟ και με την οποία θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι”.

Ενώ ο Σαρρής επεσήμανε: “”Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος της Δ Εθνικής. Μετά από δύο χρόνια αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση. Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί πιστεύω ότι ένα κράτος 10.000.000 δεν μπορεί να έχει 65 επαγγελματικές ομάδες. Βλέπατε τι γινόταν στις ομάδες της Γ Εθνικής”

Για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στο πολιτικά δικαστήρια ο Σαρρής είπε: “Για την ώρα δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο γιατί δεν έχει έρθει κάποια απόφαση σε εμάς”

Για τις καταγγελίες Κούγια ο Σαρρής τόνισε: Δεν θέλω να απαντήσω στα μυθεύματα του κ. Κούγια. Άλλωστε έχω στοιχεία στα χέρια μου τα οποία όχι μόνο διαψεύδουν, αλλά και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Κούγια”.

Τι είπε ο Πλατινί για τους φακέλους με τα ύποπτα;

Σαρρής“Ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά μόνον εδώ γίνεται αυτός ο θόρυβος. Η UEFA έχει πάρει κάποιες αποφάσεις και δεν μπορεί να τις αλλάξει. Επιμένω στην πρότασή μας για τη δημιουργία της επιτροπής”.

Μώραλης: “Στα βασικά θέματα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να υπάρχει ενιαία γραμμή, όπως στο θέμα των φακέλων για τα ύποπτα. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φάκελοι στη φόρα”.

Ο Κολίνα θα έχει τον ίδιο ρόλο με την τωρινή ΚΕΔ;

Σαρρής“Ο κ. Κολίνα θα κάνει τα σεμινάρια και την επιλογή των διαιτητών το καλοκαίρι”.

Για το τι μεσολάβησε και έφυγε ο Σάντος  ο Σαρρής είπε: “Τότε το είχα δηλώσει αυτό γιατί εκείνη την αίσθηση είχα. Θα τον έχουμε στο Μουντιάλ. Είναι νωρίς να σας πω για το προφίλ του νέου προπονητή. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ του Σάντος”.