Με τους Γιάννη Κωνσταντέλια και Στέφανο Τζίμα σε πρώτο πλάνο, οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ τροφοδοτούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη ομάδα του Δικεφάλου, και όχι μόνο, με ποδοσφαιριστές, και θεωρούνται, όχι άδικα, οι κορυφαίες στην Ελλάδα.
Για όλα αυτά μίλησε στην κάμερα της Nova o υπεύθυνος των ακαδημιών του Δικεφάλου, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, που ανέλυσε τον τρόπο δουλειάς, τους μεγάλους στόχους της ακαδημίας αλλά και την καθοριστική συμβολή του Ιβάν Σαββίδη.
Ο άνθρωπος του ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Δυστυχώς θα πρέπει να ξεκινήσω με αυτό το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια. Εύχομαι στις οικογένειες να βρούνε τι δύναμη, γιατί δε νομίζω να το ξεχάσουν ποτέ στη ζωή τους. Εμείς εδώ, ως σύλλογος έχουμε πονέσει το 1999, με τα έξι παιδιά που φύγανε, το Μακροχώρι, ένα χωριό δίπλα από τον τόπο καταγωγής μου, την Αλεξάνδρεια, πόνεσε επίσης πάρα πολύ, αλλά αυτό ήταν πολύ τραγικό».
Για τα παιδιά των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που πρωταγωνιστούν:
«Είναι δεδομένο ότι μας είναι εύηχο και ευχάριστο για εμάς. Κάποια από τα παιδιά μας «λάμπουν» σε αυτή την ποδοσφαιρική σκηνή. Εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να είμαστε στην κεντρική σκηνή. Μας αρέσουν τα… παρασκήνια, η χαρτογράφηση της πρώτης ύλης. Να βρούμε το ταλέντο, να το εξελίξουμε. Είμαστε περίπου 60 άνθρωποι που συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να ξεχωρίζουν αυτά τα παιδιά, και να μιλούν όλοι για αυτούς».
Για την προσπάθεια και πότε αυτή ξεκίνησε:
«Αυτό ακριβώς είχαμε στο μυαλό μας, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια από το 2007. Εγώ είμαι από την πρώτη ημέρα εδώ, μαζί με τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Μας ενδιέφερε πάρα πολύ να δημιουργήσουμε ξανά τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Από την ώρα που ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης, πραγματοποιήσαμε τα όνειρα μας. Να μαζευτούν όλα αυτά τα αναγκαία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να «βγουν» όλα αυτά τα παιδιά. Είτε από την εποχή του Πέλκα, είτε τώρα στην εποχή του Κωνσταντέλια».
Για την παρουσία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό:
«Βγαίνουμε συχνά στο εξωτερικό και συμμετέχουμε σε πάρα πολλά τουρνουά. Εκεί τα παιδιά μας αποκτούν αυτό το DNA. Βλέπουμε τις καινούργιες τάσεις του ποδοσφαίρου. Βλέπουμε το επίπεδο μας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Έχουμε χαρτογραφήσει την Ελλάδα και βλέπουμε το επίπεδο μας στο εξωτερικό. Χωρίς την οικονομική επένδυση δεν θα ήταν αυτό δυνατό, δεν είναι κανένας… Χάρι Πότερ. Είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη του Ιβάν Σαββίδη και της διοίκησης του ΠΑΟΚ και ελπίζουμε να συνεχίσουμε ανάλογα».
Για το αν υπάρχει κάποια ομάδα του εξωτερικού που λειτουργεί ως «πρότυπο»;
«Δεν έχουμε καμία ομάδα ως πρότυπο. Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο. Θέλουμε να γίνουμε ο Leader της ελληνικής σχολής και να αναβαθμίσουμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είτε με τα παιδιά που πηγαίνουν στις Εθνικές, είτε με αυτά που πηγαίνουν στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι τυχαία η πορεία των παιδιών μας. Ακόμα και ο Μπότης που είναι στην Ίντερ, είναι ένα παιδί που βγήκε από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και η πώληση του έγινε σε επίπεδο Κ17. Είναι παιδιά που κατέκτησαν όλοι το πρωτάθλημα στην Κ17 και τη Κ19. Δεν στεκόμαστε στα νούμερα, θέλουμε να τους προετοιμάσουμε για να έχουν τα πιο άρτια χαρακτηριστικά, είτε τεχνικά, είτε τακτικά, είτε είναι αυτά τα άυλα αλλά που είναι πολύ σημαντικά, τα ψυχοπνευματικά. Να προετοιμαστούν είτε για την ποδοσφαιρική σκηνή, είτε για το… Κολοσσαίο, αν δεν πηγαίνει καλά η ομάδα».
Για το πως πείθεται ένας γονέας να εμπιστευτεί τα παιδιά του στην ακαδημία του ΠΑΟΚ:
«Πιστέψτε με συμφωνώ απόλυτα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποχωριστεί μια οικογένεια το παιδί της. Εμείς ακολουθούμε αυτή την αέναη διαδικασία, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των γονιών. Χαρτογραφούμε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με 80 περίπου συνεργαζόμενες ακαδημίες και 15 προπονητικά κέντρα. Έρχεται η δύσκολη ώρα, όπου θα πρέπει να πάμε και να εμπνεύσουμε στις οικογένειες την απόλυτη εμπιστοσύνη, να μας εμπιστευτούν τα βιολογικά τους παιδιά, να γίνουν ποδοσφαιρικά μας παιδιά και να μεγαλώσουμε όλοι μαζί. Έχουμε ένα μότο εδώ στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, ότι θα πρέπει να επηρεάσουμε τον κοινωνικό ιστό, στο κομμάτι που μας αναλογεί. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους ανθρώπους και χαρούμενα παιδιά. Κάποιοι θα γίνουν πρωταγωνιστές, αλλά και οι δεύτεροι ρόλοι είναι πολύ σημαντικοί. Έχουμε την υπομονή, έχουμε την επιμονή. Θα ήθελα να σας πω και κάτι που με κάνει περήφανο. Πέρσι, σε μια από τις λίγες καινοτόμες αποφάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε η δημιουργία των δεύτερων ομάδων. Στην έναρξη της, του ΠΑΟΚ Β, είχαμε 22 παιδιά από τις ακαδημίες και τα 11 είχαν περάσει πανεπιστήμιο. Πιστέψτε με, είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η γνώση, η ισχυροποίηση της προσωπικότητας και η διαχείριση του υπόλοιπου κομματιού της ζωής τους».