Σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μίλησε για όλα τα ιατρικά θέματα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ ο καθηγητής Ορθοπαιδικής-Αθλητικών Κακώσεων & PAOK FC Medical Team, Ιωάννης Γιγής.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για το συνέδριο της FIFA:
«Είναι ένα συνέδριο που διοργανώνει η FIFA κάθε χρόνο. Το ονομάζουμε ως το συνέδριο της ιατρικής του ποδοσφαίρου. Συμμετέχουν γιατροί, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές αρκετών ομάδων. Υπήρχαν πολλοί επιφανείς οι οποίοι ασχολούνται με τις αθλητικές κακώσεις, αλλά ήταν με την ιδιότητα του γιατρού και όχι του μέλους κάποιας ομάδας. Όπως ήταν ο γιατρός της Πόρτο».
Για το αν είναι πιο σημαντική η πρόληψη ή η αντιμετώπιση:
«Και στα δυο. Η πρόληψη έχει να κάνει με την ετοιμασία του αθλητή, ειδικά του μικρότερου σε ηλικία, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Και σε μια ομάδα που στοχεύει στην Ευρώπη και στα πολλά παιχνίδια είναι πολύ σημαντικό. Στο κομμάτι της αντιμετώπισης πάντα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον κάθε αθλητή οι κακώσεις στον χιαστό. Φέτος ευτυχώς δεν είχαμε πρόβλημα στην μεγάλη ομάδα».
Για τον αν υπάρχει πρόβλεψη στη ρήξη χιαστού:
«Στο επίπεδο που μιλάμε εμείς, στον πρωταθλητισμό, δεν μπορείς να το προβλέψεις. Αν κάποιος είναι αγύμναστος ή χωρίς προπονήσεις, μπορείς πιο εύκολα να το προβλέψεις, αλλά σε αυτό το επίπεδο δύσκολα να προβλεφθεί».
Για τα μυϊκά του ΠΑΟΚ, φέτος:
«Φέτος ήταν στο μέσο όρο τα μυϊκά προβλήματα του ΠΑΟΚ, ίσως και πιο χαμηλά από τον μ.ο. άλλων ομάδων. Κρατάμε δεδομένα κάθε χρόνο και συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια για τον ΠΑΟΚ, αλλά και σε σύγκριση με ομάδες αντίστοιχου επιπέδου στην Ελλάδα. Πολλές φορές παίρνουμε αναφορές και από ομάδες του εξωτερικού, όπως της Premier League. Φέτος ήμασταν σε καλά επίπεδα. Είχαμε περισσότερο άλλα προβλήματα όπως ιώσεις ή αυτό που συνέβη με τον Νάρεϊ»
Για τον Κάλεντ Νάρεϊ:
«Ο Νάρεϊ έχει αρχίσει να γυμνάζεται, κάνει διαρκώς και τακτικά εξετάσεις, πάμε βήμα με το βήμα και ελπίζουμε να είναι έτοιμος στην αρχή της σεζόν. Θα πρέπει να γίνουν όλες οι εξετάσεις και να είμαστε σίγουροι για την πλήρη αποκατάσταση του. Έως τώρα, πάνε όλα κατ’ ευχήν με τις εξετάσεις του».
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες στα μυϊκά προβλήματα:
«Πρώτα απ’ όλα είναι η προπόνηση και η υποδομή που έχει κάθε αθλητής. Κάτι που ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Οι προπονήσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι μέρες, οι ώρες, το έδαφος πάνω στο οποίο γίνεται. Από εκεί και πέρα είναι η εξωγηπεδική ζωή και ο κάθε οργανισμός που αντιδρά διαφορετικά».
Για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης:
«Υπάρχει η κλισέ φράση ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά πάντα μπορείς να βελτιωθείς. Προσπαθούμε να παίρνουμε καινούργια πράγματα, να εξελισσόμαστε».
Για την περίπτωση του Ελ Καντουρί:
«Δυστυχώς είναι ένας παίκτης με μεγάλη ευπάθεια. Εξαιρετικός χαρακτήρας και αθλητής. Ίσως αν δεν είχε αυτά τα προβλήματα να μην έπαιζε ποτέ εδώ. Αλλά πραγματικά για τον Ελ Καντουρί είναι μεγάλη η ευπάθεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να γυρνάει μετά από τραυματισμό σε παιχνίδι, να γλιστράει και να τραυματίζεται στο χέρι που έβαλε για στήριξη. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, έχει να κάνει με τον οργανισμό του παίκτη».
Πηγή: City 106,1