Μαλεζάς: «Γιατί έφυγα από τον ΠΑΟΚ»

Για την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ αλλά και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Μακεδονικού, και την απόφαση να κάνει το βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μίλησε ο Στέλιος Μαλεζάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Αρχικά, στάθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να φύγει από τον ΠΑΟΚ και να ψάξει τον επόμενο σταθμό στη καριέρα του: «Είχα στο μυαλό μου να αλλάξω επίπεδο, από τις ακαδημίες να μπω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω του Μακεδονικού να ανέβω επίπεδο, για να αποδείξω στον εαυτό μου και στους υπόλοιπους το τι μπορώ να κάνω. Αν δεν πίστευα στον εαυτό μου δεν θα έφευγα από την ακαδημία του ΠΑΟΚ και θα βολευόμουν.

Για το νέο του ξεκίνημα στον Μακεδονικό: «Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, προσπαθούμε να φτιάξουμε το ρόστερ. Να βρούμε τα κενά, ώστε όταν γυρίσω από την Αθήνα, όπου ήρθα για το δίπλωμα του Ουέφα προ, να ξεκινήσω το κοουτσάρισμα της ομάδας.

Αυτό που θέλω ως προπονητής είναι η ομάδα μου να έχει αρχή ,μέση και τέλος, να γίνονται όλα με βάση ένα πλάνο. Καλύτερα είναι να αξιολογήσετε εσείς τη δουλειά μου στην πορεία

Αν είναι να ξεκινάμε ένα ταξίδι και έχουμε στο μυαλό μας κάτι αρνητικό, δεν θα φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας. Ο καθένας πιστεύει στον εαυτό του, οπότε έχω και εγώ εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και θα προσπαθώ από παιχνίδι σε παιχνίδι και από εβδομάδα σε εβδομάδα μέσω της ομάδας να δείξω τι μπορώ να κάνω».

Για τους στόχους του με τον Μακεδονικό: « Ο στόχος θα φανεί στο τέλος της κανονικής περιόδου. Πάντα οι βλέψεις μας είναι υψηλές, όπως και του προέδρου της ομάδας.

Δεν θα ήθελα να πάω σε μια ομάδα που δεν έχει υψηλές βλέψεις. Έχουν ευθυγραμμιστεί οι στόχοι μας. Είναι σίγουρα δύσκολη περίοδος, γιατί βρισκόμαστε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, που είναι λίγοι οι διαθέσιμοι παίκτες.

Από πολλές ομάδες υπάρχουν συζητήσεις για να έρθουν παίκτες, ώστε να κινηθούμε δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι».

Για το αν έχει επηρεαστεί από τους προπονητές που είχε ο ίδιος στην διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας: «Όλοι οι προπονητές μου είχαν καλά και αρνητικά στοιχεία. Από όλους προσπαθώ να πάρω τα θετικά. Οι τελευταίοι προπονητές όμως μας μένουν περισσότερο.

Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου, ο Ίβιτς και ο Χάβος είναι οι προπονητές που μπορώ να «κλέψω» κάποια στοιχεία, ώστε να τα χρησιμοποιήσω και να τα περάσω στη δική μου προσωπικότητας.

Ο Λουτσέκσου δουλεύει πολύ την ψυχολογία στην ομάδα. Ο Ίβιτς έβαλε την προσωπικότητα του πάνω στην ομάδα. Με τον Χάβο θα πάρω κάποια θετικά που είχε στο επιθετικό κομμάτι και στο πως δημιουργούσε υπεραρρυθμίες σε διάφορες ζώνες του γηπέδου.

Αλλά είναι λάθος να κάνεις «κόπι» ασκήσεις κάποιων επιτυχημένων προπονητών. Πρέπει να βγάλω εγώ τον δικό μου τρόπο σκέψης και λειτουργίας στην ομάδα μου».

Για την εως τώρα πορεία του ΠΑΟΚ: «Παρακολούθησα σχεδόν όλα τα παιχνίδια. Είναι μια ομάδα του προπονητή, που έχει βάλει όλα τα θετικά του στοιχεία και μαζί με τους παίκτες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο σύνολο. Έχοντας στο μυαλό μου τα ευρωπαϊκά, νομίζω πως θα πηγαίνει μόνο προς το καλύτερο. Όταν θα μπούνε στο κορμό και οι προσθήκες, η ομάδα θα πηγαίνει μόνο προς το καλό».

Για τον Κωνσταντέλια και τον Κουλιεράκη: «Δύο υπερταλαντούχα παιδιά, που με έχουν εκπλήξει με την προσωπικότητά τους. Δεν είναι εύκολο να μπαίνεις τον ΠΑΟΚ σε ηλικία 18-19 χρονών. Τα παιδιά όταν παίζουν, είναι από τους πρωταγωνιστές. Επειδή ξέρω και τους χαρακτήρες του, μόνο ψηλότερα μπορούνε να πάνε»

Για τον Εκόνγκ: «Ο Εκόνγκ μπορεί να μην ξεκίνησε όπως περιμέναμε, αλλά χρειάζεται τον χρόνο προσαρμογής του. Φαίνεται ότι από μέρα σε μέρα και από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιώνεται. Έχει παίξει σε Γαλλία και Αγγλία, μόνο καλό θα κάνουν οι παραστάσεις του στην ομάδα».

Για την απόφαση του Πογέτ και την απόφασή του να μην καλέσει τα νεαρά ταλέντα της εθνικής: «Ο προπονητής θα κριθεί μετά τα παιχνίδια, θα είναι άδικο να τον κρίνουμε πριν τον αγώνα. Όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι για να έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, θέλει να ακολουθήσει ένα πλάνο. Οι επιλογές αυτές θα εξεταστούν εκ των υστέρων».

Για τον Πάμπλο Γκαρσία και τις εως τώρα εμφανίσεις του Πανσερραϊκού: «Έχει αποδείξει πράγματα και στις ακαδημίες και στη δεύτερη ομάδα. Έχουμε συνεργαστεί και ως προπονητές και ως συμπαίκτες. Έχει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, με τον οποίο ήταν άτυχος. Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις και πόντο μέσα στην ΑΕΚ. Τον αδικεί και το αποτέλεσμα με τον Παναιτωλικό. Ο Πανσερραϊκός είναι μια καινούρια ομάδα, που θέλει τον χρόνο της για να την φέρει εκεί που πρέπει».

Τέλος, για την απόφασή του να μην συνεχίσει στον ΠΑΟΚ, δήλωσε λακωνικά πως: «Δεν θέλω να το σχολιάσω, απλά ήθελα να μπω σε επαγγελματικό επίπεδο.