Οικονομική ανάσα από την UEFA

Η UEFA και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπέγραψαν μια ανανεωμένη συμφωνία εργασίας έως το 2030, η οποία «θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συλλόγων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το διοικητικό όργανο.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη της σεζόν 2024-25, που συμπίπτει με τη νέα μορφή στο Champions League, το Europa League και το Europa Conference League.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο για τον κύκλο 2024-2027, το 7% των εσόδων που κερδίζει η UEFA από τις τρεις διοργανώσεις θα διανεμηθεί σε συλλόγους που δεν αγωνίζονται σε αυτές (από το 4% που είναι τώρα).

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών, η οποία εκπροσωπεί επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, είπε ότι η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα 308 εκατομμύρια ευρώ να μοιραστούν μεταξύ των συλλόγων που δεν συμμετέχουν, από τα 175 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα.

«Η σημερινή ανακοίνωση… θα βοηθήσει όλους τους συλλόγους σε όλη την Ευρώπη να διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός γηπέδου, ενώ θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ανάπτυξη νέων και ταλέντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η UEFA είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο σύστημα θα αποκαλυφθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.