Αποκαλύψεις των New York Times : Υπάρχουν προβλήματα για το Μουντιάλ του 2026

Μελέτη των «New York Times» αποκαλύπτει ότι υπάρχει έντονη απογοήτευση στις ΗΠΑ για την FIFA σχετικά με την προετοιμασία του Μουντιάλ 2026, με τα προβλήματα να είναι αρκετά.

Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 απέχει ακόμη τρία χρόνια, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες-που θα διοργανώσουν το τουρνουά μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά- υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.

Ο λόγος έχει να κάνει με την οργάνωση και το γεγονός πως δεν έχει γίνει γνωστό πόσους αγώνες και σε ποιες ημερομηνίες θα φιλοξενήσουν οι πόλεις και τα γήπεδα που έχουν επιλεγεί.

Μπορεί να υπάρξει κάποια σαφήνεια τις επόμενες εβδομάδες, όταν η FIFA θα αποκαλύψει το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων για το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης που θα φιλοξενήσει τον τελικό. Η FIFA περιόρισε την επιλογή της σε δύο «διεκδικητές», τη Νέα Υόρκη και το Άρλινγκτον.

Το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία με 104 αγώνες σε 16 πόλεις σε τρεις χώρες σε διάστημα περίπου ενός μήνα απαιτεί τον συντονισμό πολλών ομοσπονδιακών φορέων τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των φιλάθλων που ακολουθούν τις ομάδες τους πέρα ​​από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και του Καναδά.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι «New York Times», καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο νωρίτερα φέτος άρχισε να συντονίζει συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της FIFA και του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος συντόνισε παρόμοιες συναντήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, που θα πραγματοποιηθούν το 2028.

Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα, εν μέρει επειδή οι γραμμές επικοινωνίας ήταν πολύ πιο σαφείς και επειδή το Λος Άντζελες έχει δημιουργήσει μια οργάνωση επιτροπή πολύ πριν από τη FIFA.
Την ίδια στιγμή, η σχέση της FIFA με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται επίσης να έχει ψυχρανθεί, σύμφωνα με τους «New York Times» . Ο πρόεδρός της FIFA Tζιάνι Ινφαντίνο, ήταν συχνός επισκέπτης του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, δεν έχει επισκεφτεί ακόμη τον Λευκό Οίκο από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από την εξουσία και η σχέση του με τη σημερινή αμερικανική ηγεσία δεν είναι τόσο στενή.