Ο Αμπράμοβιτς κατηγορείται για πληρωμή δεκάδων εκ. ευρώ σε μάνατζερ μέσω offshore

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα με την ονομασία «Cyprus Confidential», ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, πλήρωσε προσωπικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω offshore εταιρειών σε μεσάζοντες και μάνατζερ, με τις αδήλωτες αυτές προμήθειες να καθιστούν παραβίαση των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επέτρεψε την… παράκαμψη των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι μέσω μυστικών πληρωμών. Αυτό τουλάχιστον, είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας «Cyprus Confidential», που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και δημοσιεύτηκε εχθές (15/11) σε αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

Η μελέτη εγγράφων από κυπριακές εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αποκάλυψε ότι ο Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003 έως το 2022, πλήρωσε προσωπικά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε προσωπικότητες που συνδέονται με τον σύλλογό του μέσω offshore εταιρειών.

Σύμφωνα με την έρευνα «Cyprus Confidential», 10 εκατομμύρια λίρες (11,2 εκατομμύρια ευρώ) καταβλήθηκαν το 2017 μέσω offshore εταιρείας στον Ιταλό μάνατζερ, Φεντερίκο Παστορέλο. Ποσό που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μια κρυφή προμήθεια για την ανανέωση του συμβολαίου του προπονητή Αντόνιο Κόντε, πιθανότατα εκπροσωπούμενου από τον Παστορέλο. Παράλληλα, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, ο μάνατζερ του Εντέν Αζάρ, Τζον Μπίκο Πανάκε, έλαβε 6,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας εταιρείας «κέλυφος» το 2013, λίγους μήνες μετά την υπογραφή του Βέλγου επιθετικού.

Η επίσημη αιτιολόγηση των υπηρεσιών «που σχετίζονται με την έρευνα και τις συμβουλές στον τομέα του αθλητισμού», φαίνεται πως αφορά και «μυστικές πληρωμές» για τις μεταγραφές των Σάμουελ Ετό και Γουίλιαν.

Σύμφωνα με τον «Guardian», αυτές οι συναλλαγές θα μπορούσαν να είναι αντίθετες με τους κανόνες του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και με τους κανόνες του αγγλικού ποδοσφαίρου, σχετικά με την αληθινή εικόνα των λογαριασμών και την δήλωση των προμηθειών που καταβάλλονται σε μάνατζερ και μεσάζοντες.

«Εάν αποδειχθεί ότι ο σύλλογος χρησιμοποίησε συναλλαγές τρίτων για να παρακάμψει τους κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας, οι κυρώσεις θα είναι είτε πρόστιμο, είτε αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα», σχολίασε σχετικά ο ακαδημαϊκός, Κίεραν Μαγκουάϊρ.