Χτύπημα κατά της πειρατικής τηλεόρασης στον Πειραιά. Κατάστημα σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ υποτίθεται δραστηριοποιούταν στην πώληση ηλεκτρονικών ειδών, αλλά στην πραγματικότητα μεταπουλούσε παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης σε εκατοντάδες τελικούς χρήστες, πλήρη στοιχεία των οποίων κρατούσε σε μεγάλη λίστα πελατών.
Βρέθηκαν πολλά μετρητά, παράνομες ψηφιακές συσκευές, αλλά και πλήρη γραπτή λίστα πελατών με ονόματα και διευθύνσεις. Οι αρχές έδρασαν έπειτα από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του καταστήματος, αλλά και υπάλληλος, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ελεγχόμενοι για κύκλωμα αναμετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και για αδικήματα «περί όπλων», ενώ διερευνάται η εμπλοκή και άλλων ατόμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης (23/11), σε οικίες, οχήματα και επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται εξελίξεις. Το μπελά τους φαίνεται να βρήκαν με τις αρχές και οι πελάτες, οι οποίοιβρισκόταν στο κατάστημα την ώρα της εφόδου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να έχουν αγοράσει πειρατικά box και να ανανεώνουν παράνομες συνδρομές του. Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει πολλά τέτοια παράνομα καταστήματα σε όλη την επικράτεια και προβληματισμός επικρατεί για την ανομία που επικρατεί σε παρόμοια φυσικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν ως βιτρίνα. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι έρευνες κατά της πειρατείας σε όλη την Ελλάδα, μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αλλά και των διαφυγόντων εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αλλά και πολλές περιπτώσεις πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην παράνομη πρόσβαση των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών. Ακόμη, σε πολλές υποθέσεις, οι πειρατές εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tvs ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν με αυτόν τον πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους απομακρυσμένα, εξάγοντας χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών, αλλά και χρηστών που είναι συνδεδεμένοι. Κοντολογίς, οι τελικοί χρήστες, εκτός του γεγονός ότι χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, εις γνώση τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους. Όσο αυξάνεται η τεχνολογία, φαίνεται να αυξάνεται και η ψηφιακή εγκληματικότητα και τα κλασικά εγκλήματα των κλοπών και των ληστειών, μεταφέρονται στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η ευνομία, η ευταξία και η πρόοδος ενός κράτους, πρέπει να συμβαδίζουν με την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του εγκληματικού φαινομένου με απαραίτητη προϋπόθεση την αποθάρρυνση των χρηστών από τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης και ελέγχου εφαρμογής της. Επιπλέον, το κράτος πρέπει να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και την ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών, ενισχύεται η υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να συμβαδίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων, θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Άλλωστε νωπές είναι ακόμα οι δικαστικές προσκλήσεις σε εκατοντάδες τελικούς απλούς χρήστες πειρατικών συνδέσεων, οι οποίοι περνούν το κατώφλι του Ανακριτή στη Δυτική Ελλάδα.