Ο ΠΑΟΚ, τα χρέη κι ο νόμος Ορφανού

Mετά την αδυναμία του ΠΑΟΚ να υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, καθώς η ρύθμιση αφορά μόνο οφειλές ύψους 1.000.000 ευρώ, στην Τούμπα ψάχνουν πλέον τις εναλλακτικές επιλογές και εξετάζουν και πάλι μία παλιά.

Είναι ο περίφημος νόμος Ορφανού, στον οποίο όπως έχει ξαναγράψει το Thessports, ο ΠΑΟΚ μπορει να υπαχθεί και ξεμπερδέψει με τα χρέη του, χωρίς να περιμένει τίποτα από κανέναν. Σ΄ αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω από τα 11 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς χρέους, που ήθελε να πληρώσει εφάπαξ ο Ιβάν Σαββίδης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Γιώργος Ορφανός, όταν μιλησε για το θέμα αυτό στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, ο οποίος έχει μπει σ΄ αυτόν τον νόμο για ένα ποσό ύψους 1.900.000 ευρώ, που ήταν χρέη της εποχής Μπατατούδη, από το 2007, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει σ΄ αυτό το νόμο και τα υπόλοιπα χρέη, που είχε ΜΕΧΡΙ τον Αύγουστο του 2007. Αυτά τα 11 εκατομμύρια ευρώ συν τις προσαυξήσεις.

Αν μπει στον νόμο Ορφανού, ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει το πρωτογενές χρέος συν το 20% των προσαυξήσεων σε 120 δόσεις. Το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Για να μπει στον νόμο, θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά τις δόσεις από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά να πληρώσει 7 χρόνια μαζεμένα και να πληρώνει τους υπόλοιπους 36 μήνες το ποσό που απομένει.

Δεν είναι πολύ μακριά από τη λύση που ζητούσε ο Σαββίδης (εφάπαξ το πρωτογενές χρέος), και το καλό αυτής της λύσης, είναι πως ο ΠΑΟΚ μπαίνει σ΄ αυτή τη ρύθμιση και τελείωσε. Δεν έχει ανάγκη κανέναν.

Ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δημήτρης Πανοζάχος, επιβεβαίωσε στο Thessports, ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις να μπει στον νόμο Ορφανού. Η προϋπόθεση είναι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Μέχρι να τελεσιδικήσουν, ο ΠΑΟΚ έχει τον “αέρα” να περιμένει μια καλύτερη ρύθμιση από την κυβέρνηση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε θα υπαχθεί στον νόμο Ορφανού.