O Μπατατούδης… επιστρέφει

Πραγματικά επτάψυχος επιχειρηματικά είναι ο Γιώργος Μπατατούδης, καθώς η επιχειρηματική του πορεία μοιάζει με ελατήριο κι αυτή την εποχή, φαίνεται πως παίρνει πάλι τα πάνω του… Ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που έφτασε μέχρι το μηδέν, φαίνεται ότι στέκεται πάλι στα πόδια του, μέσω… Ρουμανίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Παραπολιτικά” :

Ο Γιώργος Μπατατούδης που έχει χαρακτηριστεί ως «τέρας επιβίωσης» ξεκινά και πάλι από το μηδέν που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας να επανέλθει στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά μέσω Ρουμανίας αφού απέτυχε η προηγούμενη προσπάθειά του να το κάνει μέσω Λιβύης μέσω των καλών σχέσεων που διατηρούσε με το καθεστώς Καντάφι το οποίο κατέρρευσε. Ο Γιώργος Μπατατούδης αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ρουμανία έχοντας από πέρυσι ιδρύσει εταιρία που έχει ως αντικείμενο αυτό που γνωρίζει καλά τις κατασκευές. Πρόκειται για την εταιρία LABORG CONSTRUCTION INDUSTRIES SRL με έδρα το Βουκουρέστι η οποία αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό τρίτων και με τη σειρά του δημιουργεί υπεργολαβίες αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την επίβλεψη της ολοκλήρωσης των έργων.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2013 και φαίνεται ότι δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Την πρώτη χρονιά δραστηριότητας σύμφωνα με στοιχεία της ρουμανικής ιστοσελίδας risco.ro είχε κύκλο εργασιών 1,4 εκ ρουμανικά λέι ή περίπου 310.000 Ευρώ και καθαρά κέρδη 456 χιλιάδες λέι ή 102.000 Ευρώ περίπου. Τα ποσοστά κέρδους δεν είναι ευκαταφρόνητα και φαίνεται ότι οι εργασίες που αναλαμβάνει ο κύριος Μπατατούδης είναι αρκετά προσοδοφόρες. Μεταξύ αυτών όπως αναφέρουν οι πληροφορίες περιλαμβάνονται και η επίβλεψη έργων που εκτελεί η J&P στη Ρουμανία. Βέβαια τα 100.000 Ευρώ κέρδος δεν μπορούν να θεωρηθούν εξωφρενικό ποσό για έναν άνθρωπο που κάποτε έπαιζε με εκατοντάδες εκατομμύρια. Ωστόσο για το δαιμόνιο επιχειρηματία μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο καθώς ουδείς γνωρίζει πόσες άλλες δραστηριότητες αναπτύσσει καθώς οι πληροφορίες τον φέρουν και εργαζόμενο σε ελληνική μελετητική εταιρία που έχει ιδρυθεί σχετικά πρόσφατα και επικεντρώνει σε νοσοκομειακά έργα. Επιπλέον φαίνεται ότι και το 2014 οι δουλειές στη Ρουμανία εξελίσσονται ικανοποιητικά και τα μεγέθη της εταιρίας Μπατατούδη αναμένονται αυξημένα.

Και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο καθώς αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν μπορεί να διαπιστώσει ότι ο Γιώργος Μπατατούδης έχει πάντα πρωτοποριακές ιδέες αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνεται και από επενδυτική μανία που τον οδηγεί σε συνθήκες αδιεξόδου. Η πρώτη φορά που έφτασε στο χείλος του γκρεμού ήταν λίγο πριν τη χρηματιστηριακή εκτόξευση του 1999 όπου είχε ανοίξει πλήθος μετώπων όπως η Αττική Οδός (λέγεται ότι η σύλληψη του έργου ήταν δική του), τα κτήματα Καμπά, τα ξενοδοχεία Παρκ και Ακροπόλ και έργα στη Γερμανία ενώ από το 1996 είχε αποκτήσει και τον ΠΑΟΚ. Η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει τον οδηγεί να πουλήσει τη συμμετοχή του στην Αττική Οδό ενώ ως μάνα εξ ουρανού έρχεται και η πώληση του Ακροπόλ στο Υπουργείο Πολιτισμού μια υπόθεση που έχει χαρακτηριστικά σκανδάλου αλλά απέφερε στον κ. Μπατατούδη 1,8 δις δρχ τότε.

Όμως το κλίμα στο Χρηματιστήριο αλλάζει και ο κ. Μπατατούδης κάνει τη μεγάλη επιστροφή έχοντας τότε ως επενδυτή την περίφημη Laidlaw. Πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου της ΕΡΓΑΣ με εισφορά σε είδος. Ταυτόχρονα έχοντας αγοράσει μια μικρή εταιρία τη Νηματεμπορική επιχειρεί μέσω αυτής ανεπιτυχώς να βάλει τον ΠΑΟΚ στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1999 οι χρηματιστηριακές αρχές να αναστείλουν την διαπραγμάτευση της εταιρίας.

Ο κ. Μπατατούδης με την άνοδο της μετοχής της ΕΡΓΑΣ πουλά ασταμάτητα μετοχές εταιρίας στο ΧΑ και προχωρά στο επόμενο μεγάλο σχέδιο. Εξαγοράζει την Οίνων και Οινοπνευμάτων που βρικσόταν υπό κατάρρευση προχωρώντας σε συγχώνευση με την Έργα Ελλάδος. Η εταιρία μετονομάζεται σε Οινέργα και στη συνέχει ξανά αλλάζει όνομα και αντικείμενο και η εταιρία ονομάζεται Intersat. Το αντικείμενό της ήταν πραγματικά πρωτοποριακό για το 2000. Ήταν η ψηφιακή και συνδρομητική τηλεόραση. Το 2001 χωρίς απολύτως καμία υποδομή ο κ. Μπατατούδης εξασφαλίζει άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.

Η άδεια αυτή αφαιρέθηκε αλλά στο μεταξύ η Ιντερσάτ έχει «μοιράσει» έχει χορηγήσει 2,5 εκατ. ευρώ για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου της Ξενία Ραδιοφωνική A.E., 1 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης στην Exafo A.E. Επίσης έχει χορηγήσει 3 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το 2001-2002 του ΠΑΟΚ. Τέλος, έχει αγοράσει το 35% της Αθλος η οποία ελέγχει το 80% της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ . Το 2003 ο ΠΑΟΚ μεταβιβάστηκε στο Γιάννη Γούμενο ιδιοκτήτη χρηματιστηριακής και στενό φίλο του Γιώργου Μπατατούδη.

Για τις δραστηριότητες του στην Intersat καταδικάστηκε στις 24 Μαρτίου 2009 σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή. Στις 8 Ιουνίου 2010 συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Λιβύης μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά αθωώθηκε από το Εφετείο, και πλέον είναι ελεύθερος και δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία. Στη Λιβύη εργαζόταν ως μηχανικός καθώς είχε πολύ στενές σχέσεις επί χρόνια με την οικογένεια Καντάφι για την οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διέρρεε ο ίδιος ότι θα αποκτήσει τον ΠΑΟΚ πράγμα που ουδέποτε έγινε πραγματικότητα.

Η τηλεόραση ήταν όμως μια δραστηριότητα που δεν τελείωσε με την Ιντερσάτ αλλά περιλαμβάνει και τον τηλεοπτικό σταθμό Seven-X που είχε αγοραστεί το 1999 από τον κ. Μπατατούδη. Παρά το γεγονός ότι από το 2002 το κανάλι ουσιαστικά δεν εξέπεμπε πρόγραμμα το 2005 η συχνότητά του αγοράστηκε από την οικογένεια Αλαφούζου η οποία στη συνέχεια μεταβίβασε την εταιρία στην επιχείρηση που επίσης ελεγχόταν από την οικογένεια Αλαφούζου την Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης το Seven-X μετονομάστηκε στο ΣΚΑΙ που γνωρίζουμε σήμερα.