Άμεση απάντηση του ΠΣΑΤ προς τη Λίγκα

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΣΑΤ στα όσα υποστηρίζει μέσω του εγγράφου που απέστειλε η Σούπερ Λιγκ στις ΠΑΕ και κάνει λόγο για στοχοποίηση των διαιτητών από τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή το σχέδιο ανακοίνωσης της Super League και τις αναφορές στα ΜΜΕ για ρεπορτάζ, τα οποία οδηγούν σε στοχοποίηση διαιτητών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) επισημαίνει τα εξής:

Η ελευθεροτυπία, η ελεύθερη ενημέρωση και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτα, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και βασικοί πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Επομένως, ουδείς δικαιούται να καλεί σε αποχή από δημοσιεύματα, διότι μια τέτοια πράξη στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου και αποτελεί λογοκρισία.

Οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στη συνείδησή τους και την κοινωνία και είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν την αλήθεια και να ενημερώνουν ελεύθερα και αμερόληπτα τους πολίτες. Για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό, που αποτελεί βασική αρχή του κώδικα δεοντολογίας, υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα και η Δικαιοσύνη.

Η ενδεχόμενη στοχοποίηση κάποιων δεν προέρχεται από τον Τύπο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος εκ της αποστολής του να δημοσιοποιεί και να μην αποκρύπτει τα γεγονότα, αλλά από εκείνους που προβαίνουν σε πράξεις ή δηλώσεις με τέτοιο σκοπό.

Είναι προφανές ότι είναι καταδικαστέα κάθε μορφή και πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται και είναι επίσης προφανές ότι είναι απολύτως καταδικαστέα η επίθεση στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο. Στο θέμα αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, διότι οι αθλητικοί συντάκτες έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα επιθέσεων. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, 12 αθλητικοί συντάκτες έχουν δεχθεί επιθέσεις, που δεν γνωρίζουμε αν συνδέονται και με δηλώσεις στοχοποίησης παραγόντων, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν γίνει κατά των εκπροσώπων του Τύπου.

Κατόπιν αυτών, ο ΠΣΑΤ καλεί άπαντες αντί να προβαίνουν σε δηλώσεις και ανακοινώσεις, να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε για συνεργασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε υποδείξεις ενάντια στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Τέλος, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι παραμένουμε αμετακίνητοι στις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης και αμερόληπτης ενημέρωσης και καλούμε όλους τους αθλητικούς συντάκτες να έχουν αυτές τις αρχές ως μοναδικό γνώμονα, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Όλα αυτά αποτελούν δημοκρατικά κεκτημένα, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε.