Πόσο ζώα είμαστε…

H είδηση ήρθε τη μέρα, που στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος.

Η Μπάγερν ανακοίνωσε ότι ξεχρέωσε το δάνειο των 346 εκατομμυρίων ευρώ, που πήρε το 2006, για την κατασκευή της Αλιάντς Αρένα. Το δάνειο ήταν 25ετίας, έληγε το 2030. Η Μπάγερν κατάφερε να το ξοφλήσει 16 χρόνια νωρίτερα και τα χρήματα που θα αντιστοιχούσαν στις δόσεις των επόμενων 16 χρόνων, θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο μπάτζετ της ομάδας.

Και πως να μην το ξοφλήσει, όταν τη σεζόν 2013-14, ο τζίρος της Μπάγερν ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

“Τι συγκρίνεις” θα πει κανείς. Σωστά…

Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το ποδόσφαιρο, για το πως θα του δώσουν μεγαλύτερη (υπερ)αξία, το πως θα αμπαλάρουν καλύτερα το προϊόν τους για να γεμίσουν τα γήπεδά τους, να πουλήσουν ακριβά τα τηλεοπτικά, να πουλήσουν ακριβά ότι πουλιέται, να αυξήσουν τους τζίρους, να χρηματοδοτήσουν αυτή τη βιομηχανία παραγωγής αθλητικού θεάματος…

Πραγματικά ένα απόγευμα Σαββάτου σε γήπεδο της Μπουντεσλίγκα είναι απόλαυση, ένα τρίωρο διασκεδαστικό. Είναι το αποτέλεσμα που οι άνθρωποι εκεί, έχουν δημιουργήσει.

Ας μην πάμε τόσο μακριά… Πήγαμε τις προάλλες σ΄ ένα χωριαδάκι της Γαλλίας, με 8.000 κατοίκους, το Γκινγκάμπ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ωραία κατάσταση επικρατούσε στο γήπεδο!

Μερικές φορές είναι να αναρωτιέσαι, πόσο ζώα μπορεί να είμαστε, για να συμβιβαζόμαστε με τα “βοθρολύματα”, στα οποία κολυμπά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πόσο ζώα μπορεί να είμαστε, να ανεχόμαστε να καταστρέφουν αυτά, που αγαπάμε, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο.

Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο το ξεβρώμισε η Θάτσερ, όταν διαπίστωσε ότι οι υπόλοιποι είχαν συνηθίσει την μυρωδιά της κοπριάς, μέσα στην οποία κολυμπούσαν.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, το ποδόσφαιρο θα μπορούσε, αλλά δεν θέλει να το καθαρίσει η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Σύριζα λέει ότι αυτοί που τσακώνονται είναι φίλοι της κυβέρνησης, γι΄ αυτό δεν τους πειράζει κανείς. Γιατί, μήπως όταν έρθει στην εξουσία ο Σύριζα θα τους πειράξει;

Στην Ελλάδα, για λογους, που ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η κυβέρνηση, δεν έχει καμιά διάθεση να πειράξει όσους καταστρέφουν το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μπορεί να το σώσει μόνο η δικαιοσύνη. Είμαστε εν αναμονή των πορισμάτων. 5 θα είναι, 10 θα είναι, ε κάπου μέσα στο Δεκέμβριο, μάλλον θα τα έχουμε.

Αν βγουν βουλεύματα για κακουργηματικές πράξεις, ίσως αποτελέσουν τον καταλύτη για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο και να σωθεί. Αν πάλι τα πορίσματα, τους βγάλουν όλους αθώους, θα είναι πραγματικά μια λύτρωση, θα τους παραδώσει λευκούς στην κοινωνία και θα δώσει το σύνθημα, ότι αυτοί που πρέπει να φύγουμε, είμαστε εμείς.

Το πρόβλημα θα είμαστε εμείς, οπότε θα είναι η ώρα να τους παρατήσουμε στην ησυχία τους, να συνεχίσουν να υπηρετούν το ποδόσφαιρο, απ΄ όποια σκοπιά θέλουν.

Είναι ξεκάθαρο πως σ΄ αυτή τη λίμνη, που βρωμά, δεν χωράμε όλοι μας.

Υ.Γ. Κυκλοφόρησε σήμερα ότι η ΕΠΟ έχει προσεγγίσει τον Κρίστοφ Ντάουμ, για τη θέση του προπονητή της Εθνικής. Αν πίσω από τον καπνό υπάρχει και φωτιά, μιλάμε για άσχετους, σε πολύ επικίνδυνο βαθμό…