Αδυναμία δηλώνει ο βιομήχανος Μπακατσέλος

«Θέλω να φύγουν 40 ή 45 άτομα οικειοθελώς, με τον όρο πως θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους σε διάστημα από 1 έως 5 χρόνια. Εάν όμως δε συμφωνήσουν να αποχωρήσουν, τότε θα οδηγηθούμε σε βίαιο κλείσιμο στο τέλος Δεκεμβρίου με οδυνηρές συνέπειες για όλους», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου» κατά τη σύσκεψη συμφιλίωσης, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Αθήνα.

Ο γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, Παντελής Χαλβατζάκης, δικηγόρος κατ΄ επάγγελμα και νομικός σύμβουλος διαφόρων εταιριών, ενημέρωσε αργά προχτές, Τρίτη, το απόγευμα τον εξουσιοδοτημένο συμφιλιωτή του εν λόγω υπουργείου για το «σχέδιο διάσωσης» που έχει επεξεργαστεί η εργοδοσία των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Όπως ισχυρίστηκε, πρόκειται για σχέδιο αναδιάρθρωσης της εκδοτικής επιχείρησης, το οποίο βασίζεται σε κατά παραγγελία μελέτη της εταιρίας συμβούλων Deloitte &Touche. Η εν λόγω μελέτη προβλέπει το δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας στο εκδοτικό συγκρότημα της Βόρειας Ελλάδας και την απασχόληση μόλις 65 εργαζομένων, έναντι 480 ατόμων πριν από 6 χρόνια. Ωστόσο, το «σχέδιο διάσωσης» αποτελεί επί της ουσίας νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, δίχως να περιλαμβάνει αναπτυξιακές δράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζάκη, ο οποίος εκπροσώπησε στην Αθήνα τον «ασθενή» εκδότη και βιομήχανο Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, η εταιρία αδυνατεί σήμερα να καταβάλει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Για το λόγο αυτό θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, ώστε οι τελευταίοι να αποδεχτούν να λάβουν τα προβλεπόμενα ποσά των απιζημιώσεων σε βάθος χρόνου και πάντως εκτός των χρονικών ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Καμία εγγύηση

Ο ίδιος διευκρίνισε στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων, με τους οποίους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πως «δεν μπορεί να δώσει καμία απολύτως εγγύηση για την ομαλή καταβολή των αποζημιώσεων» και έσπευσε να προσθέσει πως «η μόνη εγγύηση είναι η συνεχής λειτουργία της επιχείρησης στα επόμενα χρόνια».

Ο αυτοδίδακτος manager του «Αγγελιοφόρου» κάλεσε όσους εργαζόμενους θεωρούν ελκυστική την πρόταση, να καταθέσουν μη δεσμευτική δήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Δεκεμβρίου. Αποσαφήνισε δε πως όσοι τελικώς αποχωρήσουν, θα κληθούν επίσης να υπογράψουν νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα παραιτηθούν από τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις και αξιώσεις κατά της εταιρίας.

Το αποκαλούμενο «σχέδιο διάσωσης» αναμένεται, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, να χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, οι οποίες το βρίσκουν ενδιαφέρον και έτσι πιθανόν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 620.000€, που τώρα παρακρατούν ως ενέχυρο για την τελευταία δανειοδότηση της εταιρίας, ύψους 1,5 εκατ. €.

Νέες απειλές

Ενώπιον του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα, όπου διεξήχθη η σύσκεψη συμφιλίωσης εργοδοσίας – σωματείων, ο κ. Χαλβατζάκης έκανε λόγο για «βίαιο λουκέτο», εάν δεν εισακουστούν οι προτάσεις του, και απείλησε εκ νέου πως στην περίπτωση αυτή δε θα καταβάλει ούτε τις δεδουλευμένες αποδοχές ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Ο ειδικός συμφιλιωτής, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας,  ζήτησε από τον κ. Χαλαβατζάκη να προσδιορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών των τελευταίων 4 μηνών, ενώ υπέδειξε προς τον ίδιο πως το όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να είναι ετεροβαρές και να αποβαίνει μόνον σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Ζήτησε δε το όποιο σχέδιο να κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο Εργασίας το αργότερο σε 15 ημέρες.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, ο ειδικός συμφιλιωτής τούς συνέστησε να μην εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την εργοδοσία και μέχρι να διαπιστωθεί εάν θα επέλθει οριστική συμφωνία.

Μειώσεις 30%

Κατά τη συνάντηση που είχε αργά χτες, Τετάρτη, το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τους επικεφαλής των τριών σωματείων, ο γενικός διευθυντής της ΕΒΕ ΑΕ ζήτησε την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και υποστήριξε πως θα επιβάλλει μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 30% σε όσους δεν αποχωρήσουν και συνεχίσουν να εργάζονται στις δύο εφημερίδες. Όσο για τις δεδουλευμένες αποδοχές που δεν έχουν πληρωθεί, θα υπαχθούν, όπως είπε, σε διακανονισμό διάρκειας 12 μηνών.

Νέα συνάντηση διαβούλευσης των δύο πλευρών, δηλαδή της εργοδοσίας και των σωματείων, έχει οριστεί για την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: https://agelioforum.wordpress.com

Y.Γ. Η νεώτερη ενημέρωση αναφέρει ότι η ιδιοκτησία θα ανακοινώσει την Τρίτη το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας με τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στην εταιρία.