Ο Πέτρος Κωνσταντινέας εδώ και τρία χρόνια απέχει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο πρώην διαιτητής το περίμενε ότι κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο θα έφτανε σε αυτό το… χάλι και νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του να αποσυρθεί.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας στην ιστοσελίδα «notos.sport.gr»
Τρία χρόνια μακριά από τη διαιτησία. Πέρασαν γρήγορα και πόσο διαφορετικό είναι πια για σένα κάθε Σαββατοκύριακο;
«Πολύ διαφορετικό, τώρα έχω περισσότερο χρόνο για την οικογένειά μου. Η διαιτησία δεν θα έλεγα ότι μου έχει λείψει. Έφυγα, άλλωστε, αηδιασμένος από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα και το ίδιο αισθάνομαι ακόμα και τώρα. Απλά οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την απόφασή μου να σηκωθώ και να φύγω.
Μακριά από τα γήπεδα, ωστόσο, είναι αδύνατο να μείνω. Εξακολουθώ να πηγαίνω εκεί σαν φίλαθλος κι ευτυχώς ζω σε μία πόλη στην οποία ακόμα μπορεί κάθε οικογενειάρχης να πάρει τα παιδιά του και να πάει στο γήπεδο. Παρακολουθώ τακτικά τη «Μαύρη Θύελλα», ενώ συχνά βλέπω και άλλες ομάδες από άλλα αθλήματα όπως τον Ακάδημο στο μπάσκετ ή την Καλαμάτα ’80 στο βόλεϊ. Παράλληλα, ακολουθώ και τα παιδιά μου στο στίβο, όπου έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τους αθλητικά βήματα».
Εχει γραφτεί και ακουστεί πολλές φορές ότι σου έγινε πρόταση να αναλάβεις κάποιο σημαντικό πόστο στη “Μαύρη Θύελλα”…
«Έγιναν κάποιες συναντήσεις με το Θόδωρο Παπαθεοδωρίδη και πράγματι μου πρότεινε να βοηθήσω αλλά πολύ ευγενικά του εξήγησα ότι για μένα είναι αδύνατο να μπω στην ομάδα αυτή τη στιγμή με τις συνθήκες που υπάρχουν και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί».
Θεωρείς πως η έλλειψη οργάνωσης είναι η βασική αιτία που παραμένει τα τελευταία χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες;
«Είναι και αυτός ένας από τους σημαντικούς λόγους, όπως βέβαια και το οικονομικό. Οι παράγοντες που διοικούν τα τελευταία χρόνια τη «Μαύρη Θύελλα» είναι ακόμα παρθένοι στο χώρο, εκτιμώ ότι έχουν όλη την καλή διάθεση να προσφέρουν και να την ανεβάσουν πιο ψηλά κι αυτό θα γίνει όταν μάθουν από τα λάθη τους, που είναι ανθρώπινα».
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και 10 μέρες επικρατεί ένα μπάχαλο…
«Είναι κάτι που είχα προβλέψει και μάλιστα πριν από 3 χρόνια, όταν πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω τη διαιτησία. Τα έλεγα από τότε ότι το σημερινό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει καταντήσει έρμαιο επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων. Ημουν σίγουρος ότι θα έρθει αυτή η μέρα όπως είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα. Ισα, ίσα που η μάχη μεταξύ συγκεκριμένων επιχειρηματιών θα φουντώσει κι άλλο τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί την επόμενη σεζόν. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα θρηνήσουμε πολύ περισσότερα θύματα γιατί οι αντιμαχόμενοι δεν λογαριάζουν τίποτα προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν. Είναι αυτό που λένε πως όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν οι βάτραχοι».
Η Πολιτεία γιατί δεν έχει πάρει ακόμα θέση σε αυτή τη διαμάχη;
«Γιατί οι πολιτικοί διατηρούν… ειδικές σχέσεις με τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν. Κακά τα ψέματα, στο σημείο που έχει φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα μόνο μία πολιτική παρέμβαση μπορεί να το σώσει. Αλλά δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Αγγλία, όπου η Θάτσερ είχε την πυγμή να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και όλοι είδαμε ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο αναγεννήθηκε.
Και το χειρότερο από όλα είναι ότι τη σημερινή εποχή δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως εκτίμηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μας έχουν πάρει χαμπάρι».
Η διαιτησία βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Γιατί έχει αυξηθεί τόσο η δυσπιστία του κόσμου;
«Γιατί στη διαιτησία, όπως και σε όλους τους τομείς υπάρχουν και καλοί και κακοί διαιτητές, ή μάλλον υπάρχουν διαιτητές με ηθικούς φραγμούς και ορισμένοι άλλοι που προκειμένου να προχωρήσουν θα πατήσουν επί πτωμάτων. Δυστυχώς έτσι, η δυσπιστία αυξάνεται για όλους και ο κόσμος δεν μπαίνει πλέον στη διαδικασία να ψάξει και να δει ποιοι είναι αυτοί που κάνουν χατίρια… Το πιο ουσιώδες, όμως, είναι ότι η διαιτησία παραμένει… αιχμάλωτη της ΕΠΟ, που την ελέγχει απόλυτα. Και φυσικά εκείνοι που ελέγχουν την ΕΠΟ κάνουν κουμάντο στη διαιτησία.
Με όπλο το αυτοδιοίκητο η ΕΠΟ έχει… ρημάξει τους κατά τόπους συνδέσμους διαιτητών που λειτουργούν μόνο τυπικά, στερώντας μάλιστα από αυτούς το μοναδικό σημαντικό τους έσοδο, το 10% από τις αμοιβές των διαιτητών. Αυτό το ποσό πηγαίνει πλέον στις Ενώσεις, οι οποίες έχουν καπελώσει κανονικά τους συνδέσμους. Εδώ στη Μεσσηνία για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό πως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στο σύνδεσμο διαιτητών είναι ο Αριστείδης Σταθόπουλος».
Έχεις βρεθεί κι εσύ κατά το παρελθόν στη θέση του Ζωγράφου και ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις ξεπεράσει το σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στην επιχείρησή σου…
«Το σοκ είχε να κάνει περισσότερο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου και όχι με μένα. Γνωρίζω πολύ καλά και τι έχει συμβεί και για ποιο λόγο έγινε ότι έγινε κι ακόμα περιμένω να βγει το εισαγγελικό πόρισμα για τη βομβιστική επίθεση αν και πολύ φοβάμαι ότι θα καθυστερήσει πολύ ακόμα. Απλά εκείνο που διερωτώμαι και το έθεσε πρόσφατα στη Σούπερ Λιγκ ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης είναι γιατί τότε δεν διακόπηκαν τα πρωταθλήματα».
Θα γίνει πιο αξιόπιστη η ελληνική διαιτησία αν αυτονομηθεί;
«Σίγουρα θα καθαρίσει πολύ το τοπίο αν καταφέρει να ξεφύγει από τη… δαγκάνα της ΕΠΟ αλλά δεν βλέπω να γίνεται αυτό σύντομα. Γιατί πολύ απλά μετά δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης αρκετοί από τους παράγοντες της ομοσπονδίας, που τώρα εκτελούν εντολές κι αυτός είναι ο λόγος που ασχολούνται. Δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ελάχιστοι οι παράγοντες που αγαπάνε πραγματικά το άθλημα και θέλουν να προσφέρουν. Επειδή, μάλιστα, δεν μπαίνουν σε στρατόπεδα εκείνοι που κινούν τα νήματα φροντίζουν να τους απογοητεύουν και να τους διώχνουν από το χώρο, για να μη… χαλάνε την πιάτσα. Οπως ο Βελλής, πρώην του Απόλλωνα και ο Κωστούλας του Παναιτωλικού που όπως μαθαίνω είναι κι αυτός έτοιμος να τα παρατήσει.
Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν εντελώς επιχειρηματικά, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ποιότητα ή την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίζουν όσο περισσότερα μπορούν από την ενασχόλησή τους με τις ομάδες τους κι αυτή η απληστία είναι που έχει δηλητηριάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στον απόλυτο βαθμό».
Το μπάχαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα είχε αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα, ή θεωρείς συμπτωματικά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα;
«Δεν νομίζω πως έχει σχέση το ένα με το άλλο. Απλά ο κύκλος μίας σπουδαίας ομάδας που ανέβασε ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία έκλεισε και η διαδοχή δυστυχώς δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκείνο που οι παράγοντες της ΕΠΟ δυστυχώς δεν κατάλαβαν είναι ότι η μεγάλη Εθνική ομάδα που κατέκτησε το EURO και μας εκπροσώπησε στις μεγαλύτερες διοργανώσεις έφερε τεράστια έσοδα στην ομοσπονδία και στο ποδόσφαιρο γενικότερα, τα οποία ήταν πραγματική ανάσα στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Πολύ φοβάμαι ότι από ‘δω και πέρα χωρίς αυτά τα έσοδα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».