To Καραϊσκάκη και το (απλήρωτο) δάνειο

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στην συνέντευξη τύπου, που έδωσε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο γήπεδο Καραϊσκάκη, το οποίο έχει κατασκευαστεί με δάνειο, το οποίο -όπως ο ίδιος είπε- δεν εξυπηρετείται πλέον…

Το θέμα το έψαξε το bankingnews και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός του Μελισσανίδη είναι αληθινός!

Αναλυτικά :

To αρχικό ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ που χορηγήθηκε στην εταιρία Καραισκάκης ΑΕ δεν εξυπηρετείται…
Τι πραγματικά συμβαίνει με το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ στο στάδιο Καραϊσκάκη;
(Τα 50 εκατ ήταν το αρχικό ποσό του ομολογιακού και των άλλων υποχρεώσεων της εταιρίας προς τις τράπεζες)
Με αφορμή τις σημαντικές καταγγελίες του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη…αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι ο Μαρινάκης δεν εξυπηρετεί το δάνειο της εταιρίας Καραϊσκάκη ΑΕ.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι το αρχικό ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ όντως δεν εξυπηρετείται.
Αν εξυπηρετείται….(καταγράφονται χρεωστικοί τόκοι 2.331.872 εκατ) γιατί οι τράπεζες θα βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο;
Άρα η πληροφορία του Δημήτρη Μελισσανίδη ότι υπάρχει δάνειο που δεν εξυπηρετείται είναι ακριβής.
Όμως ποια είναι η ιστορία του ομολογιακού δανείου;
Ο Κόκκαλης και μια εταιρία που φέρεται ότι ήταν συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σύναψαν ομολογιακό δάνειο 50 εκατ ευρώ πριν χρόνια για να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και κατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη.
Συστήθηκε εταιρία με την επωνυμία Καραϊσκάκης ΑΕ στην οποία συμμετείχαν 50% ο Κόκκαλης και 50% ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Το δάνειο χρηματοδοτήθηκε από 5 τράπεζες.
Με ποσοστό 33% συμμετείχε η Alpha bank δηλαδή 16,5 εκατ ευρώ, η Εθνική κατέβαλλε το 25% του δανείου δηλαδή 12,5 εκατ, η Eurobank το 25% του δανείου ή 12,5%, το 10% ή 5 εκατ η Πειραιώς και το 7% του δανείου η Attica bank.
Το δάνειο φέρει προσωπικές εγγυήσεις των Κόκκαλη και Λαυρεντιάδη.
Το δάνειο αρχικώς εξυπηρετείτο και με βάση πληροφορίες από τις τράπεζες είχαν ουσιαστικά αποπληρωθεί 10 εκατ δηλαδή έχουν απομείνει 40 εκατ.
Εφόσον το δάνειο δεν αποπληρώνεται δεν είναι σαφές ποιο είναι το τρέχον υπόλοιπο καθώς δεν γνωρίζουμε αν περιλαμβάνονται ή όχι τα πέναλτι των υπερημεριών ή πως έχει αποτιμηθεί και ποια ακριβώς ζημία έχουν γράψει οι τράπεζες.
Ο Κόκκαλης όταν υπήρξαν οι δικαστικές εμπλοκές του Λαυρεντιάδη σταμάτησε να αποπληρώνει το δάνειο ή εν αποπληρωνόταν μόνο μέρος του και εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν ζήτησαν από τον Κόκκαλη να καταβάλλει τις προσωπικές του εγγυήσεις ή να διεκδικήσουν το δάνειο στο σύνολο του από τον Κόκκαλη.
Ο Κόκκαλης στην πορεία μεταβίβασε τον Ολυμπιακό στον Β. Μαρινάκη αλλά όπως αναφέρουν οι τράπεζες, δεν έχει μεταβιβαστεί το ομολογιακό δάνειο καθώς η εταιρία Καραϊσκάκης ΑΕ συνεχίζει να υφίσταται με μετόχους τον Κόκκαλη και πλέον όχι τον Λαυρεντιάδη αλλά το ελληνικό δημόσιο.
Οι 5 τράπεζες που συμμετείχαν στον κοινοπρακτικό δάνειο  ανέθεσαν στην εταιρία ορκωτών ελεγκτών Deloitte να αποτιμήσει το Καραϊσκάκη ως ακίνητο.
Από την αποτίμηση προέκυψε ότι το ακίνητο έχει αξία 40 εκατ….που παραδόξως είναι και το υπόλοιπο των δανείων της εταιρίας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας Καραισκάκη ΑΕ φθάνουν τα 44,24 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες και ειδικά η Alpha bank που εποπτεύει το δάνειο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην λύση… της εκκαθάρισης εν λειτουργία.
Δηλαδή να βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο του σταδίου Καραϊσκάκη.
Όμως εδώ γεννώνται τα εξής ερωτήματα.
1)Ο Κόκκαλης είχε option στην συμφωνία του με τον Μαρινάκη;
2)Ο Μαρινάκης που έχει κάθε συμφέρον να αγοράσει το ακίνητο θα προσφέρει τίμημα 40 εκατ που είναι η αξία του ακινήτου;
3)Πως οι τράπεζες έδωσαν 50 εκατ δάνειο σε μια εταιρία – ακίνητο αφού η αξία του είναι 40 εκατ;
4)Γιατί οι τράπεζες δεν διεκδίκησαν όλο αυτό τον καιρό το δάνειο από τις προσωπικές εγγυήσεις του Κόκκαλη άπαξ και ο Λαυρεντιάδης είχε εμπλακεί με την δικαιοσύνη;
5)Οι τράπεζες εφόσον βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο θα θέσουν όριο τιμής εκκίνησης π.χ. τα 40 εκατ ή θα δεχθούν οποιαδήποτε προσφορά από τον Μαρινάκη;
6)Αν δεχθούν οποιαδήποτε προσφορά, την διαφορά θα την καλύψει ο Κόκκαλης ή γενικώς οι τράπεζες είναι διατεθειμένες….να χάσουν;
7)Στην διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία θα μπορεί να συμμετάσχει και άλλος ενδιαφερόμενος;
Λογικά θα μπορεί γιατί το δάνειο δεν εξυπηρετείται άρα έχουν καταπέσει όλοι οι όροι του ή οι νομικές καλύψεις που είχε.

Σημαντική υποσημείωση

Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της εταιρίας Καραισκάκη ΑΕ που υπογράφει η Deloitte το ομολογιακό δάνειο είναι 31,134 εκατ ευρώ και η αναπόσβεστη αξία του ακινήτου 51,1 εκατ ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας φθάνουν τα 44,244 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το ομολογιακό των 31,13 εκατ δεν είναι ο μόνος δανεισμός της Καραισκάκη ΑΕ αφού ο συνολικός δανεισμός βραχυπρόθεσμος, μακροπρόθεσμος και ομολογιακό φθάνει τα 41 εκατ ευρώ περίπου ενώ αν συμπεριληφθούν όλες οι υποχρεώσεις και πέραν των δανείων φθάνουν στα 44,24 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες μας παρουσίασαν μια διαφορετική εικόνα την οποία και καταγράφουμε στο κείμενο αυτό.

www.bankingnews.gr